RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti izveli raketni napad na jugu Izraela; Hamas je saopštio da su njegovi borci ubili 15 izraelskih vojnika

03.02.2024

16:58 >> 00:12

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti izveli raketni napad na jugu Izraela; Hamas je saopštio da su njegovi borci ubili 15 izraelskih vojnika
Copyright AP Photo/Tsafrir Abayov

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 119. dan.

Izrael je pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a pozitivna reakcija stigla je i od palestinskog pokreta Hamas, saopštio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžid Ansari.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant tvrdi da su izraelske snage za četiri meseca ubile 10.000 palestinskih boraca u Pojasu Gaze.

Alžir je predložio nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN kojom traži hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa, i u kojoj se takođe ''odbacuje prisilno raseljavanje palestinskog civilnog stanovništva''.

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je da su njene pomorske snage gađale neidentifikovano britansko trgovačko plovilo u Crvenom moru.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u našem blogu:

23.05 - Huti potvrdili da su izveli raketni napad na jugu Izraela

Huti iz jemenskog pobunjeničkog pokreta Ansar Alah pokrenuli su raketni napad na grad Eilat na jugu Izraela, rekao je Jahja Sari, portparol pokreta.

Sari je za tv kanal Al Masira rekao da su ''oružane snage Jemena izvele vojnu operaciju, pogodivši sa nekoliko balističkih projektila određene objekte neprijatelja u oblasti Eilat na jugu okupirane Palestine“.

Prethodno su Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da je njihova protivvazdušna odbrana presrela raketu zemlja-zemlja iznad Crvenog mora.

23.01 - Hamas je saopštio da su njegovi borci ubili 15 izraelskih vojnika u sukobima u Gazi

Rojters je izvestio da je naoružano krilo Hamasa saopštilo da su njegovi borci ubili 15 izraelskih vojnika u borbama zapadno od grada Gaze, osporavajući ranije izraelske tvrdnje da je infrastruktura grupe demontirana u severnoj Gazi.

Izrael tek treba da potvrdi gubitak, ali je zabeležio više od 200 poginulih vojnika u Gazi od početka kopnenih operacija.

22.59 - Bajden dočekao tela poginulih američkih vojnika

Američki predsednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden u vazduhoplovnoj bazi “Dover“ dočekali su sa porodicama tela poginulih američkih vojnika. Američki vojnici su poginuli u napadu drona na bazu u Jordanu.

Bajden se prethodno sastao sa članovima porodica poginulih vojnika, koji su svi bili iz Džordžije.

22.22 - SAD započele vazdušne udare na ciljeve u Iraku i Siriji

Sjedinjene Države su počele da izvode uzvratne udare u Iraku i Siriji, potvrdila su tri američka zvaničnika.

Nekoliko dana nakon što su u napadu dronom ubijena tri američka vojnika u bazi u Jordanu, SAD su počele da izvode uzvratne udare u Siriji i Iraku, javljaju američki mediji.

Pentagon nije komentarisao navode Foks Njuz-a i Ej-Bi-Si-ja.

20.20 - Harec: Šta predviđa novi sporazum o oslobađanju talaca

Predlogom da Hamas oslobodi sve izraelske taoce u Gazi, uključujući 132 preostala taoca koje je kidnapovao u terorističkom napadu 7. oktobra, taoci bi bili oslobođeni u periodu od 142 dana, tokom kojeg bi kampanja IDF-a protiv Hamasa u Gazi bila obustavljena, piše izraelski dnevnik Harec.

Profimedia
 

Izvori koji su učestvovali na sednici kabineta za bezbednost rekli su za list da predlog koji je predstavljen izraelskim ministrima poziva na početno oslobađanje 35 žena, starijih i bolesnih talaca, uz jednodnevnu pauzu u vojnim dejstvima za svakog oslobođenog taoca.

Zatim bi trebalo nedelju dana da se pregovara o povratku ostalih 100 talaca, koji bi, ako se postigne dogovor, bili oslobođeni tokom 100 dana, ponovo uz pauze u vojnim operacijama.

19.39 - Kameron: Netanjahu nije potpuno isključio rešenje o dve države

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da "počne da priča o tome šta palestinska država može da bude, a ne šta ne može“, ponovivši britansku podršku rešenju o dve države.

Kameron kaže da je deo britanske politike da se kaže da će doći vreme kada će Britanija priznati palestinsku državu, kao i Ujedinjene nacije.

AP Photo/Alberto Pezzali
 

"To ne može biti na početku procesa. Proces treba da krene. Ali to ne mora biti na kraju procesa", rekao je Kameron.

Britanski ministar, govoreći tokom posete Libanu u okviru regionalne turneje, kaže da Netanjahu "nije isključio sveobuhvatno rešenje o dve države".

18.21 - Nakon SAD, i Kanada razmatra sankcionisanje ekstremnih izraelskih naseljenika

Kanada razmatra uvođenje sankcija "ekstremističkim" naseljenicima na Zapadnoj obali, rekao je premijer te zemlje Džastin Trido, dan nakon američke akcije protiv četvorice Izraelaca optuženih da su umešani u nasilje.

"Tražimo kako da osiguramo da oni koji su odgovorni za ekstremističko nasilje ili ekstremno nasilje naseljenika na Zapadnoj obali odgovaraju za to“, rekao je Trido.

18.00 - Lideri Hamasa i Islamskog džihada ponavljaju da svaki dogovor o taocima mora okončati rat u Gazi

Šef politbiroa Hamasa Ismail Hanije telefonom je razgovarao sa liderom palestinskog Islamskog džihada Zijadom Nahalehom o ratu između Izraela i Hamasa, saopštila je teroristička grupa koja je na vlasti u Gazi.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Kako se navodi u Hamasovom saopštenju, u razgovoru su se složili da svaki dogovor sa Izraelom za oslobađanje talaca mora da bude praćen potpunim prekidom borbi, povlačenjem izraelskih snaga iz Gaze, okončanjem blokade, rekonstrukcijom pojasa i oslobađanjem palestinskih zatvorenika.

17.30 - IDF presrela raketu usmerenu ka Izraelu iznad Crvenog mora

IDF je saopštila da je presrela raketu zemlja-zemlja koja je krenula ka Izraelu iznad Crvenog mora.

Balistička raketa, koju su očigledno lansirali Huti u Jemenu ka najjužnijem izraelskom gradu Jalatu, oborena je iznad Crvenog mora.

16.57 - IDF ponovo napada Liban

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je napala ćeliju i lokacije Hezbolaha u južnom Libanu.

Ćelija je, kako se navodi, pogođena borbenim avionom u južnom libanskom selu Aitarun.

IDF kaže da su borbeni avioni takođe pogodili nekoliko lokacija Hezbolaha u Kiamu, Kani i Džabal Blatu, a artiljerijski su granatirali područja u Džebajnu, Ata Aš Šabu i Ajtarunu.

16.33 - Demonstranti u Australiji blokiraju pristup fabrici oružja koja snabdeva izraelsku vojsku

 

 

Demonstranti u Melburnu blokirali su pristup fabrici australijskog proizvođača HTA, koja proizvodi delove za vojne avione F-35 koje koristi Izrael u vazdušnoj ofanzivi na Gazu.

Od početka rata u Gazi u Melburnu se održavaju demonstracije na nedeljnom nivou.

15.46 - Belgija pozvala ambasadora Izraela posle bombardovanja njene zgrade u Gazi

Belgija je pozvala danas na razgovor izraelskog ambasadora posle bombardovanja zgrade belgijske razvojne agencije u gradu Gazi, rekla je belgijska ministarka spoljnih poslova Hadža Lahbib.

Belgija razmišlja i da pokrene pitanje odštete, prenosi Rojters.

- Napadi na civilnu infrastrukturu krše principe međunarodnog humanitarnog prava. Sve strane moraju da ga se pridržavaju - napisala je Lahbib na društvenoj mreži Iks.

15.22 - Propalestinski protest u glavnom gradu Jemena

U glavnom gradu Jemena održani su propalestinski protesti, izvestila je palestinska agencija Quds News Network.

 

 

Demonstranti su poručili da stoje uz Gazu “do pobede”, navedeno je na društvenoj mreži Iks.

14.50 - Zvaničnik Hamasa: Sporazum o Gazi mora uključivati ​​trajni prekid vatre

Osama Hamdan, visoki zvaničnik Hamasa u Bejrutu kaže da je insistiranje na masovnom oslobađanju zatvorenika i prekidu borbi u Gazi dovelo grupu u sukob s višefaznim predlogom koji su izneli zvaničnici iz Egipta, Izraela, Katara i Sjedinjenih Američkih Država tokom ove sedmice.

Predlog ne uključuje trajni prekid vatre.

14.37 - UN procenjuju da je najmanje 17.000 dece u Gazi odvojeno od roditelja

Najmanje 17.000 dece u Pojasu Gaze ostavljeno je bez pratnje ili odvojeno od roditelja, prema procenama UN.

- Svako od njih ima srceparajuću priču o gubitku i tuzi - rekao je Džonatan Kriks, portparol UN-ove agencije za decu Unicef na palestinskim teritorijama. Svako od njih je „dete koje se suočava sa užasnom novom realnošću“.

AP Photo/Hatem Ali
 

14.28 - Izrael traži od Rusije da pomogne u oslobađanju talaca

Izrael veruje da Rusija ima mogućnost i uticaj da pomogne u oslobađanju talaca koji se i dalje nalaze u zarobljeništvu Hamasa, izjavila je ambasadorka Izraela u Rusiji Simona Galperin.

- Izrael apeluje i traži da se pomogne i da se preduzmu sve moguće mere i napori kako bi se taoci oslobodili. Verujemo da Rusija ima uticaj i mogućnost da uloži napore i da uspešno reši zadatak - kazala je ambasadorka na pres-konferenciji u Moskvi.

Ona je zatražila od Hamasa da odmah obezbedi humanitarni pristup taocima.

13.42 - Izraelske snage bezbednosti nastavile su da ograničavaju broj ljudi koji mogu da klanjaju u džamiji Al Aksa u Jerusalimu tokom molitve petkom.

13.07 - Tokom noći uhapšeno 25 Palestinaca na Zapadnoj obali

Udruženje palestinskih zatvorenika saopštilo je da je 25 Palestinaca pritvoreno tokom noći posle izraelskih "racija" na Zapadnoj obali.

Jedanaest ih je iz Bakat Al Hataba, dok su ostali iz Dženina, Hebrona, Tubasa, Tulkarema i Jerusalima. Među privedenima su žena, maloletnici i povređeni Palestinac.

12.57 - Broj mrtvih u Gazi porastao na 27.131

Najmanje 27.131 Palestinac u Gazi ubijen je u izraelskim napadima od 7. oktobra, dok je 66.287 ranjeno, objavilo je Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi.

 

 

Dodaje se da je u protekla 24 sata ubijeno 112 Palestinaca, a 148 ih je povređeno.

12.50 - Anketa: 50 odsto Amerikanaca smatra da je Izrael otišao predaleko u ratu protiv Gaze

Anketa Centra za istraživanje javnih poslova Asošijejted pres-NORC pokazuje da 31 posto odraslih Amerikanaca odobrava Bajdenov stav o ratu u Gazi.

Polovina odraslih Amerikanaca sada veruje da je izraelska vojna ofanziva otišla dalje nego što je trebalo, pokazala je anketa. To je više od 40 ossto u anketi AP-NORC-a provedenoj u novembru.

Istraživanje takođe pokazuje da je skoro polovina odraslih Amerikanaca “izuzetno zabrinuta” da će rat dovesti do šireg sukoba na Bliskom istoku.

12.20 - Kameron: Britanija bi mogla zvanično da prizna Palestinu posle rata

Velika Britanija bi mogla zvanično da prizna palestinsku državu nakon prekida vatre u Gazi bez čekanja na ishod višegodišnjih pregovora između Izraela i Palestinaca o rešenju o dve države, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

AP Photo/Alberto Pezzali
Dejvid Kameron

11.08 - Iranski mediji javljaju da je savetnik iranske Islamske revolucionarne garde ubijen u izraelskom napadu u blizini Damaska.

10.33 - Huti kritikuju SAD zbog napada na Jemen

Mohamed Ali Al Huti, član Vrhovnog političkog veća grupe Huti, rekao je da se američka militarizacija Crvenog i Arapskog mora pretvorila u rat širokih razmera u regiji.

- Cilj napada na Jemen je zaštita izraelskog entiteta i podrška njegovom nastavku zločina i genocida u Gazi - navodi u objavi na platformi Iks.

10.01 - Turska uhapsila sedam osumnjičenih za špijuniranje za izrael

Turska policija uhapsila je sedam osoba osumnjičenih za prodaju informacija izraelskoj obaveštajnoj službi Mossad.

Uhapšeni su navodno preneli informacije špijunskoj agenciji preko privatnih detektiva, navodi državna novinska agencija Anadolija.

9.39 - Iranski predsednik: Nećemo započeti rat, ali ćemo oštro odgovoriti na maltretiranje

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je u petak da njegova zemlja neće započeti rat, ali da će "snažno odgovoriti" svakome ko je maltretira, prenosi Rojters.

AP Photo/Bebeto Matthews
 

- Nećemo započeti nikakav rat, ali ako neko želi da nas maltretira, dobiće snažan odgovor - rekao je Raisi u televizijskom govoru.

9.26 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se na severu Izraela, na granici sa Libanom.

9.06 - Jordan uhapsio četiri Izraelca zbog ilegalnog prelaska granice

Jordanska vojska uhapsila je četiri Izraelca, među kojima i jednog vojnika, zbog ilegalnog prelaska granice, javlja izraelska televizijska stanica Channel 14.

Izraelci, koji su bili zatočeni u blizini grada Akabe u Jordanu, pušteni su nakon nekoliko sati uz pomoć “političke intervencije”.

8.55 - Sirijska vojska tvrdi da je Izrael gađao jug Damaska

Sirijska vojska objavila je da je oborila nekoliko izraelskih projektila lansiranih s Golanske visoravni, javila je državna novinska agencija Sana, pozivajući se na vojni izvor.

8.22 - Ostin u razgovoru sa Galantom ponovio važnost isporuka pomoći za Pojas Gaze

AP Photo/Susan Walsh
Lojd Ostin

Američki ministar odbrane Lojd Ostin ponovio je u telefonskom razgovoru sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom važnost obezbeđivanja nesmetane isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze i zahvalio Galantu na njegovim naporima da se ostvari taj zajednički cilj, saopštio je Pentagon.

U saopštenju se navodi da su Ostin i Galant u četvrtak razgovarali o prelasku Izraela na operacije niskog intenziteta u Pojasu Gaze, podršci diplomatskom rešenju za sukob duž izraelsko-libanske granice i o stabilnosti na okupiranoj Zapadnoj obali. 

7.08 - Slavlje u Gazi tokom noći zbog mogućeg primirja

Ljudi su željni sporazuma o prekidu vatre u Gazi. Žele da idu kući.

Ništa nije zvanično, ali ljudi slave pozitivne vesti.

6.58 - Snimak povreda Palestinca pretučenog u izraelskom zatvoru

Ranije smo objavili izveštaje oslobođenih palestinskih zatvorenika koji opisuju poniženja, premlaćivanja i mučenja sa kojima su se suočili u izraelskom pritvoru.

Na snimku objavljenom na Instagramu, koji je potvrdila Al Džazirina jedinica za proveru činjenica Sanad, vidi se još jedan Palestinac koji pokazuje teške modrice na ruci od premlaćivanja i mučenja koje su mu nanele izraelske snage.

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike