Huti ozbiljno zapretili! Prekinućemo optičke kablove koji povezuju Evropu i Aziju: Poslednje upozorenje Britaniji i Americi (VIDEO)

02.02.2024

18:51

0

Autor: M. Vu.

Poremećaj ove infrastrukture imao bi ozbiljan uticaj na geopolitičku stabilnost, globalna finansijska tržišta i informacionu bezbednost

Huti ozbiljno zapretili! Prekinućemo optičke kablove koji povezuju Evropu i Aziju: Poslednje upozorenje Britaniji i Americi (VIDEO)
Snage Huta - Copyright Profimedia

Huti iz jemenskog pokreta Ansar Alah zapretili su da će potkopati optičke kablove koji prolaze duž dna Crvenog mora.

Ovo je korak koji će preduzeti ako SAD i Velika Britanija ponovo napadnu jemenske aerodrome.

Trenutno, optički kablovi napajaju komunikacione kanale koji povezuju Evropu, Bliski istok i Afriku. Više od 99% svetskog internet saobraćaja i preko 80% međunarodnih telefonskih linija prolazi po dnu Svetskog okeana. Poremećaj ove infrastrukture imao bi ozbiljan uticaj na geopolitičku stabilnost, globalna finansijska tržišta i informacionu bezbednost.

Istovremeno, Huti su ranije održali svoja obećanja da će napasti civilne brodove u Crvenom moru koji idu ka Izraelu.

Njihove namere u vezi sa američkim i britanskim podmorskim kablovima izgledaju veoma realno.Ranije je objavljeno da od novembra 2023. jemenski Huti nisu zaustavili napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu na trgovačke brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i njihovim saveznicima.

 

 

Istovremeno, analiza podataka iz monitoring resursa omogućila je da se otkrije čiji tankeri za naftu nemaju velike poteškoće ili imaju minimalne troškove prilikom plovidbe ovim vodama.

Ispostavilo se da tankeri iz SAD i Velike Britanije skoro u potpunosti izbegavaju ove vode. Tankeri iz Saudijske Arabije rade relativno dobro.

Zauzvrat, Rusija svakodnevno preko pomenutih voda zadovoljava 2,5% potražnje nafte na planeti. Osim toga, brodovi iz Irana i Kine takođe nisu na meti Huta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike