Iran poslao ratni brod u Crveno more! Tenzije na vrhuncu posle ponovljenih napada Huta

03.01.2024

15:22

0

Brod Alborz već je prešao moreuz Bab el-Mandeb i ušao u prometni plovni put

Iran poslao ratni brod u Crveno more! Tenzije na vrhuncu posle ponovljenih napada Huta
Copyright Profimedia

Iran je poslao pomorsku fregatu u Crveno more usred sve većih tenzija između zapadnih nacija i militanata koje podržava Teheran, nakon što su transportni brodovi napadnuti dronovima, projektilima i gliserima.

Iranska novinska agencija Tasnim izvestila je da je ratni brod Alborz prešao moreuz Bab el-Mandeb i ušao u prometni plovni put, gde je već stacionirana koalicija predvođena SAD. Prema iranskim zvaničnicima, brod star 51 godinu, koji je Britanija prvobitno prodala iranskom šahu, nadgledaće pomorske misije u Indijskom, Tihom i Atlantskom okeanu.

Taj potez uključio je iransku vojsku u sve nestabilniju krizu koja se razvija u Crvenom moru, gde su tenzije porasle nakon rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Pobunjenici Huti iz Jemena, koji zajedno sa Hamasom čine deo „osovine otpora“ Izraelu koju podržava Iran, počeli su da napadaju komercijalne brodove koji prelaze Crveno more u novembru. Grupa insistira da ima za cilj samo da ometa tankere i teretne brodove povezane sa Izraelom, ali su desetine civilnih plovila izložene riziku.

Tokom vikenda mornarica Sjedinjenih Američkih Država izvestila je da je uništila tri čamca u kojima su se nalazili borci Huti prilikom, kako je rekla, pokušaja otmice kontejnerskog broda Maersk Hangzhou, koji je delovao u regionu. Incident je bio drugi napad na brod za samo 24 sata.

Profimedia
 

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka u utorak je nazvao napade „neprihvatljivim“ i „destabilišućim“.

- U toku je planiranje za niz scenarija. Nisu donete nikakve odluke i nastavićemo da pratimo sve potencijalne pravce - rekli su oni. U ponedeljak je britanski ministar odbrane Grant Šaps nagovestio u tekstu objavljenom u Telegrafu da je London spreman da pokrene vazdušne napade protiv Huta.

U decembru su SAD pokrenule međunarodne bezbednosne napore nazvane Operacija Čuvar prosperiteta radi održavanja reda u Crvenom moru. Velika Britanija je rasporedila pomorski razarač, a Danska je u petak saopštila da će poslati fregatu da se pridruži operaciji.

EU je pristala da se pridruži naporima SAD, ali su zemlje poput Francuske i Španije najavile da će njihova vojna plovila u regionu ostati pod nacionalnom kontrolom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike