Pet zemalja će se pridružiti BRIKS-u, Argentina odustala

31.01.2024

16:18

0

Članice i osnivači BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika

Pet zemalja će se pridružiti BRIKS-u, Argentina odustala
Copyright Profimedia

Južnoafrički ministar spoljnih poslova Naledi Pandor saopštio je danas da su Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati potvrdili da će se pridružiti organizaciji BRIKS.

- Što se tiče članstva u BRIKS-u, pet od šest zemalja je potvrdilo. To su Saudijska Arabija, UAE, Etiopija, Iran i Egipat - rekao je Pandor na konferenciji za medije.

On je naveo da je Argentina saopštila da neće pristupiti organizaciji, "uprkos uspešnoj aplikaciji", dodavši da će članice BRIKS-a prihvatiti njenu odluku.

Članice i osnivači BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Milej odustastao od BRIKS-a i okreće se SAD

Podsetimo, novopostavljeni predsednik Argentine Havijer Milej zvanično je odbio poziv da se Argentina pridruži BRIKS-u o čemu je krajem prošle godine obavestio lidere zemalja članica.

U pismu koje je poslao Milej je naglasio da njegova vlada trenutno ne smatra da je učlanjenje u BRIKS "prikladno". Ova odluka suprotna je ranijim najavama njegovog prethodnika, Alberta Fernandeza, koji je planirao pridruživanje BRIKS-u kako bi podržao razvoj trgovinskih partnerstava Argentine širom sveta.

AP Photo/Natacha Pisarenko
Predsednik Argentine Havijer Milej

Prema planu, Argentina je trebalo da se pridruži BRIKS-u 1. januara 2024, ali je Milej naglasio da će se fokusirati na odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama umesto na članstvo u ovom bloku. On je izrazio nameru da Argentina napusti svoju valutu pezos i umesto toga koristi američki dolar kao zvaničnu valutu. Takođe je predložio ukidanje Centralne banke i nekoliko ministarstava kako bi smanjio vladin aparat.

Moćan savez koji se udaljava od dolara

Inače, na 15. samitu BRIKS-a članice su izrazile svoju odlučnost da napuste američki dolar kao osnovno platno sredstvo za međunarodnu trgovinu. Ova odluka predstavlja ozbiljno podrivanje ekonomske dominacije Sjedinjenih Američkih Država  u svetu.

Osim ekonomske dimenzije, BRIKS takođe promoviše timski pristup međunarodnim odnosima i odbacuje "blokovski" pristup. Savez se zalaže za inkluzivna rešenja i saradnju sa ciljem razvoja svih zemalja članica. Nova razvojna banka (NDB), poznata kao BRIKS banka, igra ključnu ulogu u ovom procesu, podržavajući finansiranje i pozajmljivanje u lokalnim valutama.

Pixabay
 

Ruski predsednik Vladimir Putin jednom je istakao da jeproces dedolarizacije u međunarodnim transakcijama među zemljama članicama BRIKS-a nepovratan. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike