Evropska zemlja zabranjuje vejp: Parlament izglasao zakon, poslanici jednoglasno za zabranu

05.12.2023

18:35

0

Jeftine e-cigarete za jednokratnu upotrebu, poznate u Francuskoj kao „pafs", popularne su među mladima

Evropska zemlja zabranjuje vejp: Parlament izglasao zakon, poslanici jednoglasno za zabranu
Copyright Profimedia

Francuski parlament podržao je predlog za zabranu elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu, za koje vlada kaže da podstiču „loše navike“ kod tinejdžera i da su štetne po životnu sredinu.

Nacionalna skupština je jednoglasno glasala za to kasno u ponedeljak, i sada je potrebna još samo podrška Senata, gornjeg doma Francuske, kao i odobrenje Komisije EU, da bi zakon stupio na snagu..

Jeftine e-cigarete za jednokratnu upotrebu, poznate u Francuskoj kao „pafs", popularne su među mladima. Imaju mnogo ukusa i mogu imati visok sadržaj nikotina.

- One otvaraju put ka ozbiljnoj zavisnosti - rekao je francuski ministar zdravlja Oreljen Ruso.

Poslanica Frančeska Paskuini, koja je podnela nacrt zakona u novembru prošle godine, rekla je da su oni jeftini, a da su „slatki ukusi atraktivni", dok ih „mala veličina čini lakim za skrivanje od roditelja".

Mišel Lozana, koji takođe podržava zakon, rekao je da je francuska Nacionalna medicinska akademija kvalifikovala „vejp" za jednokratnu upotrebu kao „skrivenu zamku, posebno za decu i tinejdžere“.

Profimedia
 

Predlog, koji su podržala sva 104 prisutna člana parlamenta, ima podršku i francuske premijerke Elizabet Born, koja je u septembru pozvala na zabranu uređaja za jednokratnu upotrebu, jer stvaraju „loše navike kod mladih“.

Poslanici su kritikovali ekološki uticaj e-cigareta za jednokratnu upotrebu, koje je Ruso nazvao „ekološkom katastrofom“.

Mera, koja je deo šire vladine kampanje protiv pušenja, ići će na odobrenje u Senat. Nakon toga će biti potrebno zeleno svetlo Komisije EU, koja će odlučiti da li je zabrana „proporcionalan“ odgovor na problem.

Vlada je rekla da se nada da će zabrana stupiti na snagu do septembra 2024.

Vejp je uveden u Francuskoj pre dve godine, a slične inicijative za zabranu pokenute su u Nemačkoj i Irskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike