RAT NA BLISKOM ISTOKU SAD i Velika Britanija pripremaju napade na Hute; Izrael ubija 250 Palestinaca dnevno u Gazi

12.01.2024

18:56 >> 00:02

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU SAD i Velika Britanija pripremaju napade na Hute; Izrael ubija 250 Palestinaca dnevno u Gazi
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 97. dan.

Južna Afrika navela je na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, povodom tužbe te zemlje protiv Izraela zbpg zločina u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Nastavljeni su udari izraelskih snaga na centralni i južni deo Gaze, koje su proširile kopnene operacije u Кan Junisu.

Egipat i Jordan upozorili da su protiv bilo kakve nove izraelske okupacije u Pojasu Gaze.

                             *** UŽIVO ***

23.41 - SAD: Huti ispalili raketu u Adenski zaliv, nema povređenih

Jemenski Huti ispalili su danas protivbrodsku balističku raketu na međunarodne pomorske rute u Adenskom zalivu, ali niko nije povređen u napadu niti, je pričinjena ikakva šteta, saopštila je američka vojska.

Kako je navela Centralna komanda SAD, jedan komercijalni brod je primetio da raketa pada u vodu.

U saopštenju se dodaje da je to 27. napad Huta, koje podržava Iran, na međunarodne brodove od 19. novembra.

Jemenski Huti pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelske ofanzive u Gazi.

22.45 - Crveni polumesec: U izraelskom napadu na Rafu ubijeno devet Palestinaca

Devet osoba je ubijeno u izraelskom napadu na Rafu, saopštio je Crveni polumesec.

Devet Palestinaca je stradalo kada je izraelski projektil pogodio stambenu zgradu.

22.12 - Kirbi: Stanovnici Gaze su suočeni sa glađu, moramo pomoći

Stanovnici Gaze su suočeni sa glađu i više humanitarne pomoći mora stići, rekao je novinarima portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On kaže da u Gazu ne dolazi dovoljno kamiona pomoći:

„Nema dovoljno kamiona koji ulaze, nismo zadovoljni sadašnjim nivoom“.

Kirbi je ponovio da Amerika odbacuje optužbe za genocid u Hagu, rekavši novinarima da tvrdnje iznete na sudu neće sprečiti SAD da se postaraju da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani, prenosi Tajms of Izrael.

„Nastavićemo da ih snabdevamo sredstvima i mogućnostima koje su im potrebne da to urade“, kaže Kirbi.

22.01 - Mediji: SAD i Velika Britanija pripremaju napade na Hute

Vlada Velike Britanije održava sednicu kabineta u punom sastavu uoči mogućih vazdušnih napada na jemenske Huti pobunjenike, piše Tajms.

Britanske novine pišu da postoje planovi da se gađaju Huti, uključujući baze i brodove.

Jemenska grupa, koja kontroliše veći deo gusto naseljenog severozapada zemlje, napala je brodove za koje kaže da su povezani sa Izraelom koji putuju kroz Crveno more u znak podrške Palestincima u Gazi.

21.20 - Oksfam: Izrael ubija 250 Palestinaca dnevno u Gazi

Ovakva stopa ubijanja čini izraelski rat najsmrtonosnijim sukobom 21. veka, navodi se u izveštaju humanitarne organizacije.

Dnevna stopa smrtnosti u Gazi veća je od one zabeležene u sukobima u Siriji (96,5 mrtvih dnevno), Sudanu (51,6), Iraku (50,8), Ukrajini (43,9), Avganistanu (23,8) i Jemenu (15,8), navodi se u saopštenju. na podatke iz izveštaja.

 

 

„Razmeri i zločini koje Izrael čini u Gazi su zaista šokantni. Sto dana ljudi u Gazi trpe pakao. Nigde nije bezbedno i čitavo stanovništvo je u opasnosti od gladovanja“, rekla je Seli Abi Kalil, direktorka Oksfama za Bliski istok.

21.00 - Palestinski crveni polumesec je objavio snimak izraelskog napada na ambulantno vozilo

 

 

18.55 - Netanjahu optužio Južnu Afriku da podržava „čudovišta“

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je Južnu Afriku da „predstavlja čudovišta“ i „optužuje Izrael za genocid“ dok se ta zemlja „bori protiv genocida“.
On je dodao da je slučaj u Hagu dokaz „sveta okrenutog naglavačke“, prenosi Tajms of Izrael.

- Teroristička organizacija vrši najgori zločin protiv jevrejskog naroda od Holokausta, a sada dolazi neko da ih brani u ime Holokausta. Kakav bezobrazluk - kazao je Netanjahu u video-izjavi.

AP Photo/Christophe Ena, Pool
Netanjahu

18.37 - Iran zaplenio naftni tanker povezan sa SAD u Omanskom zalivu

Iranska mornarica zaplenila je naftni tanker povezan sa SAD u Omanskom zalivu u okviru dugogodišnjeg spora sa SAD oko naloga američkog suda od pre godinu dana kojim je zaplenjena iranska nafta na tankeru i istovaren teret u Teksasu.

Zvanične iranske novinske agencije rekle su u sredu da je tanker zaplenjen na osnovu naloga iranskog suda i da će ta vest doprineti rastućim tenzijama oko slobode plovidbe u regionu nakon napada pobunjenika Huti na brodarstvo u regionu Crvenog mora.

17.54 - Gaza: 380 džamija je uništeno

Zvaničnici Gaze su saopštili da je oko 380 džamija uništeno u enklavi, a neke su bile stare oko 1.000 godina.

17.26 - Nekoliko ubijenih u izraelskom napadu na Kan Junis

U izraelskom bombardovanju pogođen je automobil u naselju Al Manara u južnom delu grada Gaze, pri čemu je ubijeno više Palestinaca.

Tačan broj mrtvih nije odmah bio poznat, piše Al Džazira.

17.20 - HRV: Međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak da Izrael primeni mere MSP

Izvršna direktorka organizacije Hjuman rajts voč (HRV) Tirana Hasan izjavila je da međunarodna zajednica mora da osigura da se Izrael pridržava odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu i pohvalila je Južnu Afriku zbog pokretanja postupka zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.

AP Photo/Patrick Post
 

- Ako Izrael ne poštuje mere ili odluka suda, onda je na međunarodnoj zajednici da osigura da se izvrši pritisak kojim bi Izrael bio ohrabren da zaista primeni mere - rekla je Hasan za Rojters.

17.03 - Studenti jevrejskog porekla tužili Univerzitet Harvard zbog antisemitizma

Studenti jevrejskog porekla tužili su Univerzitet Harvard u Bostonu zbog toga što, kako tvrde, dozvoljava da studentski kampus bude "bastion rasprostranjenog antisemitizma", preneli su danas američki mediji.

16.19 - Proizraelski i propalestinski protesti ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu

Proizraelske i propalestinske organizacije održale su protest ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu gde je danas otvoreno ročište povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

16.11 - Blinken nakon posete Bliskom istoku: Region je fokusiran na budućnost Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je novinarima da je ocenio da je region „veoma fokusiran” na budućnost Gaze tokom njegovog putovanja na Bliski istok, koje je danas završeno u Egiptu.

AP Photo/Alex Brandon
 

- Na našim prethodnim putovanjima ovde mislim da je bilo oklevanja da razgovaramo o nekim od svakodnevnih pitanja u smislu dugoročne stabilnosti i bezbednosti na regionalnoj osnovi. Ali sada otkrivamo da su naši partneri veoma fokusirani na to i da žele da se angažuju na tim pitanjima. Oni su takođe jasno spremni da preduzmu korake da urade stvari, da preuzmu obaveze neophodne kako za budućnost Gaze, pa tako i za dugoročni mir i bezbednost regiona - kazao je on.

15.44 - Lider Huta: Nijedan američki napad na nas neće proći nekažnjeno

Nijedan američki napad na jemenske Hute neće proći bez odgovora, rekao je lider grupe Abdel-Malek Al Huti u četvrtak u televizijskom govoru.

Rojters prenosi da je rekao da bi svaki takav odgovor bio veći od nedavnog u kom su njegove bespilotne letelice i rakete gađale američki brod u Crvenom moru.

15.31 - Ben-Gvir: Mi štitimo naše građane, a oni šire laži

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir pridružio se izraelskom horu negodovanja povodom današnjeg ročišta u Hagu.

- 78 godina nakon strašnog Holokausta koji su nam naneli nemački nacisti i tri meseca nakon što su nacisti iz Gaze izveli masakr nad nama - svet se pridružuje pozorištu apsurda i širi krvne klevete protiv Države Izrael. Mi štitimo naše građane, naše žene, našu decu i oni šire laži i gadost protiv nas u svetu. Nikada se toliko nitkova nije pridružilo takvim podlim lažima - izjavio je on u snimku objavljenom na Iksu.

14.28 - MSP Izraela: Južna Afrika deluje kao pravna produžena ruka Hamasa

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je danas da je Južna Afrika "pravna produžena ruka Hamasa", nakon što je ta zemlja predstavila svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa tužbom protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

- Južna Afrika, koja funkcioniše kao pravna produžena ruka terorističke organizacije Hamas, u potpunosti je iskrivila stvarnost u Gazi i ignorisala činjenicu da su se teroristi Hamasa infiltrirali u Izrael, gde su ubijali, pogubili, masakrirali, silovali i kidnapovali izraelske državljane, samo zato što su bili Izraelci, u pokušaju da izvrše genocid - napisao je portparol izraelskog ministarstva Lior Hajat na Iksu.

14.25 - Južna Afrika iznela slučaj protiv Izraela pred sudom u Hagu

Južna Afrika je u svom današnjem obraćanju pred sudom tvrdila da Izrael čini genocid u Gazi, navodeći veliki broj civilnih žrtava, raseljavanje stanovništva, nedostatak sigurnog skloništa i loše humanitarne uslove kao dokaz za to.

AP Photo/Patrick Post
 

14.19 - "Slučaj koji je iznela Južna Afrika je veoma impresivan"

Tomas Mekmanus, viši predavač državnih zločina na Školi prava pri Univerzitetu kraljice Meri u Londonu, rekao je Al Džaziri da je slučaj Južne Afrike bio veoma impresivan.

- Veoma koncizno su izneli užasavajuće optužbe koje su nanizane na tako pravno opravdani način - rekao je Mekmanus.

Šta se sve danas događalo u Gazi i na Zapadnoj obali?

  • Izraelske vazduhoplovne snage su saopštile da su ubile 10 Hamasovih boraca nadomak kampa Magazi u centralnom delu Gaze
  • U izraelskom bombardovanju u blizini bolnice Al Aksa, u Deir el Balahu, ubijeno je najmanje osam ljudi, a stradalo je i četvoro pripadnika Palestinskog crvenog polumeseca
  • Izraelske snage su uhapsile 28 Palestinaca na Zapadnoj obali, čime je broj pritvorenih od 7. oktobra povećan na 5.810
  • Zbog sve češćih napada na centralne i južne delove Gaze, još tri bolnice bi mogle da prestanu sa radom

14.08 - Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 23.469 Palestinaca

Najmanje 23.469 Palestinaca stradalo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa.

Dodaje se da su povređene još 59.604 osobe.

Većinu ubijenih čine žene i deca.

AP Photo/Fatima Shbair
Većinu ubijenih čine žene i deca

13.07 - Ljudi se okupljaju u Kejp Taunu da podrže tužbu protiv Izraela

Desetine ljudi izašlo je u četvrtak na ulice u Kejptaunu u jednoj od nekoliko demonstracija koje su planirane širom Južne Afrike u znak podrške vladinoj tužbi za genocid protiv Izraela, prenosi AFP.

Stojeći na stepenicama visokog suda u jugozapadnom lučkom gradu Kejptaunu, propalestinski demonstranti držali su natpise „Stop genocidu“ i „Bojkotirajte aparthejd Izrael“.

12.55 - Izrael ne očekuje da će MKS narediti prekid rata

Izraelsko Ministarstvo pravde ne očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu zahtevati od Izraela da prekine rat u Pojasu Gaze.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

Južna Afrika je uložila hitan zahtev MSP-u da primora Izrael da "odmah obustavi" vojne operacije u Gazi.

12.40 - Francuska vojska prati francuske brodove kroz Crveno more

Francuske pomorske snage prate brodove sa francuskim interesima kroz region Crvenog mora, rekao je u četvrtak vrhovni mornarički komandant zemlje u toj oblasti, dodajući da trenutni mandat Pariza ne uključuje direktne udarae na pobunjenike Hute.

11.27 - Južna Afrika optužila Izrael pred MSP da podvrgava Palestince aparthejdu i genocidu

Južna Afrika navela je danas na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

 

 

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, preneo je Rojters.

10.48 - Lamola: Izraelski odgovor prešao granicu

Nasilje i razaranje u Palestini i Izraelu nisu započeli 7. oktobra 2023. godine, podsetio je Ronald Lamola, ministar pravde Južnoafričke Republike.

- Palestinci su iskusili sistematsko ugnjetavanje i nasilje u posljednjih 76 godina, 6. oktobra 2023. i svaki dan od 7. oktobra 2023 - rekao je.

10.15 - Izrael uhapsio dvojicu pristalica Islamske države koji su planirali napade na bezbednosne službe

Izraelska policija saopštila je u četvrtak da je uhapsila dvojicu palestinskih pristalica Islamske države koji su planirali da izvrše "terorističke napade" protiv bezbednosnih snaga te zemlje.

Dvojica stanovnika istočnog Jerusalima planirali su da pripreme eksplozivne naprave za gađanje snaga bezbednosti, navodi se u saopštenju.

9.58 - Izraelska vojska nastavlja operacije u južnoj i centralnoj Gazi

AP Photo/Ariel Schalit
 

Izraelska vojska objavila je danas da sprovodi operacije u južnom i centralnom delu Pojasa Gaze.

Vojska navodi da je ubijeno 11 naoruženih pripadnika Hamasa u Magaziju, kao i pet operativaca te palestinske grupe u Kan Junisu.

7.25 - Izrael danas pred sudom u Hagu zbog optužbe za genocid

Tel Aviv danas će se naći na optuženičkoj klupi Međunarodnog suda pravde pod optužbom za genocid u ratu u Pojasu Gaze.

Izraelski predsednik Isak Hercog, međutim, odbacio je optužbe kao "okrutne i besmislene".

Južna Afrika je, naime, podnela tužbu sud u Hagu kako bi primorala Izrael da odmah obustavi vojne operacije u Gazi.

Bajdenova administracija, uoči suđenja, ponovila je da se protivi suđenju, ističući da su optužbe neosnovane. 

AP Photo/Hatem Ali
 

- Izrael ima pravo da se brani od Hamasovih terorističkih akata - izjavio je Metju Miler, potparol Stejt departmenta.

Optužbe za genocid su teško dokazive, podseća Gardijan, ali dodaje da Južna Afrika očekuje da će sud izdati privremene mere Izraelu da "prestane sa ubistvima palestinskog naroda u Gazo".

7.10 - Huti: Rezolucija Saveta bezbednosti UN je politička igra

Lider Huta Mohamed Ali al Huti poručio je da je rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se od jemenskih pobunjenika zahteva da prestanu sa napadima na trgovačke brodove u Crvenom moru, predstavlja "političku igru" i da su SAD te koje krše međunarodno pravo.

Al Huti je u objavi na mreži Iks rekao da ono što jemenski militanti  rade ulazi u okvire "legitimne odbrane" i da će svaka akcija sa kojom se budu suočili imati odgovarajući odgovor, prenosi Rojters.

- Pozivamo Savet bezbednosti da odmah oslobodi 2,3 miliona ljudi iz izraelsko-američke opsade Gaze - saopštio je vođa Huta.

Huti, proiranska organizacija koja je preuzela kontrolu nad većim delom Jemena tokom građanskog rata, ranije su saopštili da će napadati brodove koji su povezani sa Izraelom ili koji idu ka izraelskim lukama, kako bi na taj način dali podršku islamistima Hamasa u Gazi.

Savet bezbednosti UN usvojio je u sredu rezoluciju kojom se od jemenskih Huta zahteva da prestanu sa napadima na komercijalne i trgovačke brodove u Crvenom moru.

Kako je navedeno u rezoluciji, Savet bezbednosti UN "najoštrije osuđuje napade Huta", kojih je bilo najmanje 20, na komercijalne brodove, od 19. novembra 2023. godine.

Pored toga, Savet bezbednosti UN "zahteva da Huti odmah prekinu sve takve napade koji ometaju globalnu trgovinu, štete pravima i slobodama plovidbe i ugrožavaju regionalni mir i bezbednost“, prenosi AP.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja, protiv nije bila nijedna članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina, Alžir i Mozambik bili uzdržani.

Pre glasanja, Savet bezbednosti UN je odbacio tri amandmana Rusije.

7.01 - Četiri pripadnika palestinskog Crvenog polumeseca ubijena u napadu Izraela

Četiri pripadnika palestinskog Crvenog polumeseca ubijena su u napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u centralnom delu Pojasa Gaze, saopšteno je iz te organizacije.
U napadu IDF u blizini Deir el Balaha pogođena je Hitna pomoć palestinskog Crvenog polumeseca, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

6.55 - Blinken: Iranu stavljeno do znanja da podrška Hutima mora da prestane

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da će biti posledica zbog kontinuiranih napada Huta sa sedištem u Jemenu, na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru.

On je naveo da je Iranu, koji podržava tu militantnu grupu, jasno stavljeno do znanja da podrška treba da prestane.

- Takođe smo više puta pokušavali da jasno stavimo do znanja Iranu, kao i druge zemlje, da podrška koju oni pružaju Hutima, uključujući i ove akcije, mora da prestane - rekao je Blinken novinarima, prenosi Rojters.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 22.000 ljudi.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike