Tanker pun nafte gori u Adenskom zalivu: Huti su ga pogodili projektilom dok su plovili u Crvenom moru

26.01.2024

22:48

0

Autor: M. Vu.

Britanska pomorska trgovačka služba (UKMTO) saopštila je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena

Tanker pun nafte gori u Adenskom zalivu: Huti su ga pogodili projektilom dok su plovili u Crvenom moru
Huti napali tanker u Adenskom moru - Copyright Preentskrin/Iks

Tanker za naftu gori u Adenskom zalivu, kaže njegov operater, nakon što Huti kažu da je pogođen projektilom, prenosi Bi-Bi-Si.

Pokret je saopštio da je gađao Marlin Luandu u petak uveče. Britanska pomorska trgovačka služba (UKMTO) saopštila je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena. UKMTO je saopštila da su vlasti obaveštene i da reaguju na najnoviji napad i upozorila druga plovila da budu oprezna u tranzitu i prijave svaku sumnjivu aktivnost.

Vlasnik tankera, Trafigura, međunarodna kompanija sa sedištem u Londonu, navela je, kako prenosi Skaj njuz, u saopštenju da se na brod dovozi oprema za gašenje požara kako bi se lokalizovao plamen i da je bezbednost posade „prioritet broj 1" u ovom trenutku.

"Marlin Luanda, tanker za naftu, pogođen je projektilom dok je plovio u Crvenom moru. Vatrogasna oprema se prebacuje na brod kako bi požar, koji je izbio na desnoj strani, bio pod kontrolom. Bezbednost posade je naš prioritet. Ostajemo u kontaktu sa brodom i pažljivo pratimo situaciju. Vojni brodovi u regionu pružiće neophodnu pomoć", naveo je portparol Trafigure u saopštenju.

Jemenske pomorske snage preuzele su odgovornost za napad.

„U znak podrške i solidarnosti sa našom braćom u Pojasu Gaze i kao odgovor na američko-britansku agresiju na našu zemlju, jemenske pomorske snage su gađale britanski naftni brod (Marlin Luanda) u Adenskom zalivu. ", brigadni general Jahja Sare iz jemenskih oružanih snaga.
 

Udar je bio "direktan"
 

Portparol vojske Huti Jahja Sare rekao je da je grupa koristila "određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila" i da je napad u petak bio "direktan".

Od novembra, Huti su pokrenuli desetine napada na komercijalne brodove koji plove kroz Crveno more, jedan od najprometnijih plovnih puteva na svetu, u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

SAD i Velika Britanija pokrenule su vazdušne napade na grupu kao odgovor na njene napade, što je navelo Huti da upozore da će pojačati svoje napade na brodove.

Velika Britanija i SAD takođe ciljaju militantnu grupu koju podržava Iran sankcijama kako bi smanjile njeno finansiranje.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike