"Skoro sam umrla od endometrioze": Evelin je 8 puta za 3 meseca bila u Hitnoj, živi na koktelu od lekova: "Moja materica je crna"

25.01.2024

14:30

0

Autor: M. Vu.

Očajna da dobije pomoć, Evelin je odlučila da pokrene prikupljanje sredstava kako bi mogla da plati operaciju u privatnoj klinici

"Skoro sam umrla od endometrioze": Evelin je 8 puta za 3 meseca bila u Hitnoj, živi na koktelu od lekova: "Moja materica je crna"
Evelin Skot - Copyright Instagram printscreen

Evelin Skot (36) iz Farnboroa u Hempširu prolazi kroz dramatičnu borbu sa endometriozom, ozbiljnom bolešću koja ju je godinama mučila hroničnim bolovima. Iako je tražila hitnu histerektomiju kako bi pobedila bol i vratila se normalnom životu, suočava se s nekompetentnošću Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Od novembra prošle godine, Evelin je osam puta završila u hitnoj pomoći zbog intenzivnih bolova, a nedavno je skoro izgubila život zbog blokada u telu. Iako je NHS prepoznao hitnost njene situacije, mesecima su se suočavali s nedostatkom kreveta za operaciju.

Evelin je godinama čekala na histerektomiju koja bi je oslobodila od bola i omogućila joj normalan život. Ipak, iako su joj lekari potvrdili hitnost operacije, susreli su se sa zidom ćutanja nakon što joj je rečeno da nema slobodnih kreveta.

„To je bio ogroman šamar i stvarno uznemirujuće jer mi je rečeno da ću dobiti datum za operaciju, a onda se datum nikada nije ostvario“, rekla je ona.

 

 

Očajna da dobije pomoć, Evelin je odlučila da pokrene prikupljanje sredstava kako bi mogla da plati operaciju u privatnoj klinici i brigu nakon nje, čija cena iznosi 9.000 funti.

Tri operacije i izgubljena svaka nada za majčinstvo

Evelin je izgubila nadu u mogućnost da postane majka, a bolest je sada toliko ozbiljna da ne može raditi, a hrana koju može probaviti svedena je na tečnosti.

Iako je prošla kroz tri operacije u poslednjih šest godina, olakšanje koje je doživela bilo je kratkotrajno, jer je bolest ponovno zahvatila njenu matericu.

Deceniju nije mogla da ima seksualne odnose, napustila je fakultet, a svakodnevni život je postao izuzetno težak. Evelin se suočila s ignorisanjem i neosetljivošću medicinskog osoblja koje je njene bolove prvobitno odbacilo kao "tešku menstruaciju", što je ona opisala kao "medicinski gaslighting".

 

 

Nakon godina nepodnošljivih bolova, Evelin je konačno dobila dijagnozu endometrioze nakon što ju je specijalista uputio na laparoskopiju. Međutim, i dalje se suočavala s neozbiljnim odnosom medicinskog osoblja, a prizor crnih masa endometrioze na slikama njenih unutrašnjih organa izazvao je emotivni slom.

"Moja materica je crna"

"Ginekolog mi je pokazao posle operacije slike moje unutrašnjosti i sećam se da sam briznula u plač jer se endometrioza predstavlja kao crne mase na vašem ružičastom tkivu, a moja unutrašnjost je bila potpuno crna.", rekla je Evelin.

Njene naredne dve operacije i hormonski tretmani nisu doneli očekivano olakšanje. Evelin, iako iscrpljena, uspela je završiti studije, ali je nakon samo godinu dana morala napustiti posao akademskog istraživača na prestižnom Univerzitetu Rojal Holovej u Londonu.

Creva prestala da funkcionišu

Sada se suočava s novim izazovima, jer su njena creva prestala normalno funkcionisati, izazivajući konstantne bolove i ograničavajući je u osnovnim svakodnevnim aktivnostima. Evelin se sada bori ne samo sa fizičkim bolom već i s sistemom koji ne pruža odgovarajuću brigu i razumevanje za njeno stanje.

Ova hrabra žena živi na koktelu lekova, uključujući laksative, kako bi prevazišla svakodnevne izazove koje joj postavlja ova teška bolest.

Iako je prošla kroz tri operacije u poslednjih šest godina u nadi da će doživeti olakšanje od bola, endometrioza se iznova javlja, ovog puta povezana sa njenim crevima. Kako bi izašla na kraj sa simptomima, Evelin sada mora uzimati osam laksativa dnevno.

„Bio je to bol i umor, što je bilo dovoljno teško, ali sada moja creva ne rade sama - što moj specijalista misli jer se [endometrioza] zakačila za moja creva“, izjavila je Evelin.

U seksu ne uživa, izgubila prijatelje

Njena borba sa endometriozom imala je ozbiljne posledice na njen ljubavni život, budući da je poslednjih deset godina oseća strah od seksualnih odnosa.

„Ne uživam baš u seksu jer ne mogu da se opustim da ga radim jer sam toliko zabrinuta i čekam da me boli“, rekla je. „Zaista sam odustala i razmišljam da ću pokušati ponovo nakon operacije.“

Evelin je suočena s gubicima u prijateljstvima, budući da su neki okrenuli leđa, ne razumevajući izazove koje prolazi. Ona priznaje da je osećaj izolacije tokom ovog puta ka ozdravljenju ozbiljno uticao na njeno mentalno zdravlje.

„Izgubila sam prijatelje. Zaglavila sam kod kuće jer sam na svim ovim laksativima“, rekla je Evelin. „Nekima je verovatno dosadilo da slušaju o tome. Jedna drugarica me je pitala 'jesi li sigurna da nije sve u tvojoj glavi?'. Sećam se da sam bila jako uznemirena kada me je to pitala.“

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike