Tragedija na protestima u Francuskoj! Automobil se zaleteo na besne poljoprivrednike, stradale žena i njena ćerka (14) (FOTO)

23.01.2024

15:06 >> 17:30

0

Francuski frameri protestuju protiv pritiska trgovaca u maloprodaji koji žele smanjenje inflacije, kao i protiv strožih ekoloških propisa

Tragedija na protestima u Francuskoj! Automobil se zaleteo na besne poljoprivrednike, stradale žena i njena ćerka (14) (FOTO)
Protesti - Copyright AP Photo/Matthieu Mirville

Francuski poljoprivrednici su na traktorima i u kamionima proširili blokade puteva, izazivajući zastoje u saobraćaju i smrtni slučaj, dok sindikati pozivaju vladu da reši njihove zahteve za smanjenjem troškova i manje birokratije.

- Nećemo ukinuti blokade puteva sve dok premijer ne iznese konkretne predloge... Vreme za razgovore je prošlo, vreme je za akciju - rekao je čelnik sindikata "Mladi poljoprivrednici" Arno Gilo.

Rastuće nezadovoljstvo francuskih poljoprivrednika, koje se proširilo iz susednih zemalja, dolazi u vreme ubrzanja kampanje za evropske izbore i predstavlja prvi veliki izazov za novog premijera Gabrijela Atala.

Nakon sastanka sindikalnih vođa s Atalom, novi konvoji traktora blokirao je puteve tokom noći, uključujući auto-put A7 na jugu Francuske. Transparent na jednoj cisterni je jasno izrazio nezadovoljstvo zbog ekoloških poreza.

Na protestima je došlo i do tragedije kada se automobil zaleteo u blokadu u jugozapadnoj regiji Ariže, rezultirajući smrću jedne žene i njene ćerke (14).

Do nesreće je došlo u gradu Pamijeu, u francuskom južnom departmanu Ariježu. 

- Žena je poginula, a njen muž i ćerka su u teškom stanju i zbrinula ih je Hitna pomoć - izjavio je predsednik sindikata poljoprivrednika FNSEA Arno Ruso.

Potom je stigla informacija da je devojčica podlegla povredama, dok nije poznato u kakvom je stanju otac.

Francuski poljoprivrednici protestuju protiv pritiska trgovaca u maloprodaji koji žele smanjenje inflacije, kao i protiv strožih ekoloških propisa, što je pokrenulo slične proteste širom Evrope.

- Spremni smo na sve, nemamo šta da izgubimo - kaže Hose Perez, jedan od demonstranata, izražavajući očaj na blokadi u jugozapadnoj regiji oko Ažena.

Poljoprivrednici su izrazili nezadovoljstvo i bacanjem kivija na kancelariju prefekta u središtu grada Ažena, dok je francuski predsednik Emanuel Makron izrazio zabrinutost zbog jačanja podrške među poljoprivrednicima za krajnje desnicu uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Poljoprivredna politika, oduvek osetljiva tema u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, dovodi do čestih protesta hiljada nezavisnih proizvođača. Vlada Francuske odlaže predlog zakona o poljoprivredi kako bi čula stavove predstavnika poljoprivrednika pre nego što uvede dodatne mere podrške ovom sektoru. Ipak, nakon neuspešnih razgovora sa sindikatima, poljoprivrednici najavljuju radikalizaciju protesta tokom ove sedmice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike