Zaharova: Francuskom ministru malo stalo do svojih sugrađana

22.01.2024

23:27

0

Zaharova je ukazala na pisanje medija koji daju spisak likvidiranih francuskih plaćenika

Zaharova: Francuskom ministru malo stalo do svojih sugrađana
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Reakcija francuskog ministra spoljnih poslova Stefana Sežurnea na pogibiju francuskih plaćenika u Harkovu znak je koliko mu je malo stalo do svojih sugrađana, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

- Profesionalni ministar, ili jednostavno bilo ko ko nije ravnodušan, ne bi razmišljao o ruskoj manipulaciji i poricao stvarnost, već bi pribavio sve informacije o francuskim građanima - navela je Zaharova komentarišući izjavu francuskog ministra u kojoj je optužio Rusiju za ''flagrantnu manipulaciju'' u vezi sa pozivanjem francuskog ambasadora Pjera Levija u rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog likvidacije francuskih plaćenika u Harkovu, prenosi TASS.

Zaharova je ukazala na pisanje medija koji daju spisak likvidiranih francuskih plaćenika iako je Sežurne tvrdio da u Ukrajini nema plaćenika iz njegove zemlje.     

Francuski ambasador u Rusiji Pjer Levi pozvan je 19. januara u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zbog prisustva francuskih plaćenika u Ukrajini.

Rečeno mu je da je odgovornost za smrt francuskih državljana u Ukrajini u potpunosti na Parizu, „koji ohrabruje mehanizme regrutacije u zemlji da angažuje plaćenike da učestvuju u neprijateljstvima kijevskog režima”.

Rojters i AFP objavili su prošle nedelje saopštenje francuskog Ministarstva spoljnih poslova u kojem se navodi da Francuska nema plaćenike ni u Ukrajini ni bilo gde u svetu.

Francusko Ministarstvo je demantovalo ruske izveštaje da su brojni francuski plaćenici ubijeni u ruskom udaru na Harkov kao „flagrantnu rusku manipulaciju“ i pozvalo je na njihovo zanemarivanje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da su ruske snage izvršile precizan udar na centar za privremeno razmeštanje stranih plaćenika u Harkovu.    

Prema navodima Ministarstva, većina stranih plaćenika bili su francuski državljani.

U napadima je, kako su naveli iz Ministarstva, ubijeno 60 plaćenika, a više od 20 ranjeno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike