Zaharova upozorila Zapad: Odluka Poljske da primi nemačke trupe neće proći bez odgovora Rusije

17.01.2024

16:09

0

Moskva pažljivo prati razvoj situacije

Zaharova upozorila Zapad: Odluka Poljske da primi nemačke trupe neće proći bez odgovora Rusije
Marija Zaharova - Copyright Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Najava Varšave da je spremna da pozove nemačke vojne jedinice, pored već postojećih snaga NATO-a u zemlji, demonstrira antirusku agendu Zapada i želju za povećanjem tenzija u Evropi i neće ostati bez odgovora, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Njeni komentari usledili su pošto je zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Andžej Šejn izjavio u ponedeljak da je Varšava spremna da ugosti nemačke trupe na svojoj teritoriji prvi put od Drugog svetskog rata kako bi dodatno ojačala istočni bok NATO-a. Nejasno je da li Nemačka ima stvarne planove za to.

Tokom brifinga za novinare u sredu Zaharova je podsetila da je trenutno oko 10.000 američkih vojnika stacionirano u Poljskoj, kao i multinacionalna borbena taktička grupa NATO-a koja uključuje vojno osoblje iz SAD, Velike Britanije, Rumunije i Hrvatske.

Portparolka je istakla da pozivi za slanje još većeg broja stranih snaga u Poljsku "nisu neophodni ako su ove zemlje orijentisane na mir" i da se mogu tumačiti samo kao želja za daljom eskalacijom tenzija u Evropi i produženjem kolapsa panevropske bezbednosti, koju je, kako je istakla, NATO potpuno potkopao.

Zaharova je takođe podsetila da je Nemačka krajem prošle godine potpisala sporazum sa Litvanijom o povećanju veličine kontingenta Bundesvera u baltičkoj republici na brigadu i sugerisala da poljski lideri pokušavaju da „ne zaostaju za svojim susedima u demonstriranju lojalnosti starijoj braći iz Berlina i Vašingtona“.

- Pojačana aktivnost i jačanje vojnih kapaciteta NATO-a u blizini granica Rusije i Saveza Rusije i Belorusije provokativna je i vodi ka potpunoj degradaciji evropske bezbednosne arhitekture - rekla je Zaharova, ističući da „takvi koraci neće ostati bez odgovarajućeg odgovora ruske strane".

Portparolka je takođe razmišljala o tome kako Poljska namerava da finansira potencijalno raspoređivanje nemačkih trupa na svojoj teritoriji i da li će tražiti kompenzaciju od Berlina, s obzirom na činjenicu da Varšava već traži 1,3 triliona dolara od Nemačke za reparacije iz Drugog svetskog rata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike