Prvo negirali, pa ministar odbrane potvrdio: U Ukrajini ima francuskih plaćenika, ne možemo da im zabranimo

20.01.2024

16:20

0

Ranije ove nedelje ruska vojska je saopštila da je ubila više od 60 stranih boraca u preciznom udaru na Harkov i da je većina njih govorila francuski

Prvo negirali, pa ministar odbrane potvrdio: U Ukrajini ima francuskih plaćenika, ne možemo da im zabranimo
Copyright Profimedia

Neki francuski državljani prijavili su se da se bore u ukrajinskoj vojsci, priznao je u petak ministar odbrane Sebastijen Lekornu, što je u suprotnosti sa ranijom tvrdnjom Ministarstva spoljnih poslova da Pariz nema plaćenike u Kijevu ili bilo gde drugde.

Ranije ove nedelje ruska vojska je saopštila da je ubila više od 60 stranih boraca u preciznom udaru na Harkov i da je većina njih govorila francuski. Lokalne ukrajinske vlasti dale su oprečne priče o tome šta se dogodilo.

U četvrtak je francusko Ministarstvo spoljnih poslova insistiralo da Francuska nema plaćenika, ali je već u petak, u razgovoru za emiter LCI u petak, Lekornu priznao da to nije sasvim tačno.

- Postoje francuski civili koji su otišli ​​da se bore u Ukrajinu u ukrajinskoj vojnoj uniformi. Ne možemo to da im zabranimo, mi smo i dalje demokratija - rekao je on.

Lekornu je, međutim, insistirao na tome da „ovi ljudi nemaju veze sa francuskim oružanim snagama, ne nose francusku uniformu i nisu povezani sa francuskim vojnim institucijama“. On je odbio da dalje komentariše ovo pitanje, rekavši da će Rusija koristiti sve u svom „informacionom ratu“.

Plaćenički rad je ilegalan u Francuskoj od 2003. godine, kažnjiv sa do pet godina zatvora i novčanamom kaznom do 75.000 evra. Način na koji je zakon napisan, međutim, dozvoljava francuskim državljanima da se „dobrovoljno prijave” u strane vojne snage.

Francuski ambasador u Moskvi Pjer Levi pozvan je u petak u rusko Ministarstvo spoljnih poslova da objasni „rastuću umešanost“ Pariza u sukob u Ukrajini. Pored prisustva boraca koji govore francuski jezik u Harkovu, vlada predsednika Emanuela Makrona najavila je dodatne isporuke raketa dugog dometa, haubica i artiljerijske municije Kijevu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike