Severna Koreja testirala podvodni dron i upozorila neprijatelje: Posledice će biti katastrofalne

19.01.2024

19:08

0

Neimenovani portparol Ministarstva optužio je SAD, Južnu Koreju i Japan da su ih "razbesneli" zbog vojnih vežbi

Severna Koreja testirala podvodni dron i upozorila neprijatelje: Posledice će biti katastrofalne
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je izvršila test svog podvodnog sistema nuklearnog oružja u znak protesta protiv ovonedeljnih zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana, javio je u petak državni medij KCNA.

Test sistema „Haeil-5-23“, podvodnih dronova za nuklearne napade, izveo je istraživački centar Ministarstva odbrane u vodama kod njene istočne obale, navodi se u izveštaju, bez navođenja datuma.

Neimenovani portparol Ministarstva optužio je SAD, Južnu Koreju i Japan da su ih "razbesneli" zbog vojnih vežbi, upozoravajući na "katastrofalne posledice".

Mornarice triju zemalja održavale su trodnevne redovne vežbe do srede, zajedno sa američkim nosačem aviona Karl Vinson u okviru pokušaja da poboljšaju svoj odgovor na rastuće nuklearne i raketne pretnje Pjongjanga.

- Podvodni položaj naše vojske u borbi protiv nuklearnog oružja dodatno se zaokružuje i njene različite pomorske i podvodne akcije nastaviće da odvraćaju neprijateljske vojne manevre mornarice SAD i njenih saveznika - rekao je portparol severnokorejskog ministarstva u saopštenju.

Severnokorejska državna televizija emitovala je prethodne testove atmosferskih eksplozija, koje su nadzirale vlasti SAD i Južne Koreje, ali prijavljeno podvodno oružje nije nezavisno verifikovano.

Nazvan „Haeil“, što znači cunami, novi sistem bespilotnih letelica prvi put je navodno testiran u martu 2023. godine, a državni mediji su rekli da je nameravao da izvrši prikrivene napade u neprijateljskim vodama i uništi pomorske udarne grupe i glavne operativne luke stvaranjem velikog radioaktivnog talasa kroz podvodnu eksploziju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike