RAT NA BLISKOM ISTOKU Visoki zvaničnik Hezbolaha: Izrael će dobiti „šamar“ ako proširi agresiju; SAD se protive opštem prekidu vatre u Gazi

20.01.2024

19:43 >> 00:57

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Visoki zvaničnik Hezbolaha: Izrael će dobiti „šamar“ ako proširi agresiju; SAD se protive opštem prekidu vatre u Gazi
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 105. dan.

Od 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno više 24.600 ljudi, a u je Rafu izbeglo skoro milion Palestinaca.

Američka vojska je juče izvela novi talas raketnih udara sa brodova i podmornica na lokacije u Jemenu koje kontrolišu Huti.

Pakistan je saopštio da je pokrenuo raketne napade na teritoriju susednog Irana, dva dana nakon što je iranski napad potpalio odnose ove dve zemlje.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u blogu: 

00.06 - Visoki zvaničnik Hezbolaha: Izrael će dobiti „šamar“ ako proširi agresiju


Visoki zvaničnik Hezbolaha Naim Kasem upozorio je da će Izrael trpeti teške posledice ako proširi sukob duž granice Libana i Izraela.

„Ako Izrael odluči da proširi svoju agresiju, dobiće pravi šamar kao odgovor“, rekao je zvaničnik libanske militantne grupe  koju podržava Iran.

Prema njegovim rečima, bilo kakva obnova stabilnosti na granici zavisi od „prestanka agresije u Gazi“, prenosi Tajms of Izrael.

„Neprijatelj mora da zna da je Hezbolah spreman, da se mi pripremamo po principu da se može desiti beskrajna agresija, kao što je naša volja da agresiju potisnemo beskonačna", upozorio je Kasem.

23.56 - Jordanski premijer pozvao SAD da preuzmu vođstvo u okončanju "pokolja" u Gazi

SAD i druge zapadne sile treba da iskoriste svoj uticaj na Izrael da okončaju tekući „pokolj“ u Gazi, rekao je danas jordanski premijer Bišer al Hasavane. Hasavane je rekao da izraelsko bombardovanje Gaze ima sve "elemente ratnih zločina protiv čovečnosti“ i da je neophodna međunarodna diplomatija da bi se obezbedio prekid vatre, prenosi Džerusalem post.

„Potrebno je rukovodstvo naših američkih prijatelja i naših američkih partnera i raznih država u svetu, koje mogu da utiču na proces donošenja odluka u Izraelu da se ovaj pokolj privede kraju“, rekao je jordanski premijer na skupu arapske dijaspore na Londonskoj školi ekonomije.

23.13 - Kirbi: SAD se protive opštem prekidu vatre u Gazi

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da se Sjedinjene Američke Države i dalje protive „opštem prekidu vatre“ u sukobu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Profimedia
 

„Podržavamo humanitarne pauze da pokušamo da izvučemo taoce i dopremimo više pomoći, ali ne podržavamo prekid vatre u ovom trenutku“, rekao je Kirbi na konferenciji za novinare.

21.03 - Bivši izraelski general optužio Netanjahua da ne govori istinu o ratnom cilju u Gazi

Penzionisani general izraelske vojske i ključni član izraelskog ratnog kabineta Gadi Ajzenkot optužio je premijera Izraela Benjamina Netanjahu da ne govori istinu o vojnim ciljevima Izraela u Pojasu Gaze.

Netanjahu je ranije odbacio predlog SAD za uspostavljanje države Palestine i rekao da će se ofanziva nastaviti do ''potpune pobede'', dok je Ajzenkot na to reagovao rekavši da ''oni koji zagovaraju apsolutni poraz Hamasa ne govore istinu''.

Ajzenkot je istakao da je Netanjahu ima ''oštru i jasnu odgovornost'' zbog neuspeha da se država zaštiti od napada Hamasa 7. oktobra i pozvao na nove izbore, rekavši da nema poverenja u trenutno rukovodstvo Izraela.

Bi-Bi-Si navodi da se sve češće mogu čuti navodi o razdoru unutar ratnog kabineta, pri čemu Netanjahu i ministar odbrane navodno jedva da i razgovaraju, kao i navodi o tome da se širi razdor između Izraela i njegovih zapadnih saveznika.

Nedavna anketa je pokazala da samo 15 odsto Izraelaca želi da on ostane premijer i nakon rata, ali uprsko tome, deluje da izraelski građani, koji uprkos tome što ne daju podršku svom premijeru, i sami ne žele stvaranje palestinske države u susedstvu, ocenjuje Bi-Bi-Si.

22.22 - Izraelske snage izvele su raciju u dve palestinske zajednice na zapadu Nablusa.

21.26 - Afrički lideri kritikovali Izrael

Afrički lideri kritikovali su Izrael zbog vojne kampanje u Gazi i pozvali na prekid borbi u kojima je život izgubio veliki broj civila.

Predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat opisao je rat u Gazi kao nemoralan i neprihvatljiv.

„Zahtevamo hitan prekid ovog nepravednog rata protiv Palestinaca i sprovođenje rešenja o dve države“, rekao je on.

Mahamat je u obraćanju na konferenciji Pokreta nesvrstanih u Kampali zatražio od 120 zemalja članica da zahtevaju međunarodnu pravdu za Palestince.

21.11 - Bela kuća: Izvedena tri nova napada na zapadu Jemena


Američke snage su izvršile nove napade na pozicije Huta u Jemenu, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

 

 


„Američke snage su izvele tri uspešna udara u cilju samoodbrane na objekte Huta u Jemenu. Ovo je četvrti put da su SAD proaktivno reagovale u protekloj nedelji protiv raketnih bacača Huta koji su bili spremni da napadnu protivbrodskim raketama“, rekao je Kirbi.
 

 

 

20.53 - Paltel: Delimični povratak telekomunikacijskih usluga u Gazi

Palestinska telekomunikacijska kompanija Paltel objavila je na društvenoj mreži Iks da su njene ekipe uspele da povrate "osnovne usluge" svojim pretplatnicima.

"Najavljujemo postepeni povratak komunikacijskih usluga u različitim područjima Pojasa Gaze. Naši tehnički timovi radili su proteklih dana na popravci mnogih velikih kvarova koji su uzrokovani tekućom agresijom na Pojas Gaze", saopštila je kompanija.

20.10 - Novi napad Hezbolaha na Izrael

Hezbolah je saopštio da je izveoeo tri napada na izraelske vojnike u poslednjih nekoliko sati.

U objavi na Telegramu se navodi kako je raketama napao grupe vojnika u blizini mesta Al Sumaka, Ramta u farmi Šeba na planinama Nader i u bazi izraelske vojske u Kirbet Maaru.

20.02 - U Kampu Nuseirat pogođeno pet kuća, nekoliko poginulih

U izraelskim vazdušnim udari na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze pogođena je kuća, a pet osoba je poginulo, dok je više ranjeno, javila je palestinska novinska agencija Wafa.

Još dva Palestinca ubijena su u izraelskim napadima na četvrt El Amal u Kan Junisu.
Agencija dodaje da su izraelski vazdušni udari izvedeni i na izbeglički kamp Šati u južnom delu Pojasa Gaze, prenela je Al Džazira.

19.42 - Bajden i Netanjahu razgovarali telefonom

Džo Bajden i Benjamin Netanjahu održali su telefonski razgovor u petak gde su razgovarali o razvoju situacije u Izraelu i Gazi, saopštila je Bela kuća.

Nikakvi dalji detalji o pozivu nisu odmah obelodanjeni, preneo je Rojters.

Miriam Alster/Pool Photo via AP
 

19.38 - Jordan: Izrael je namerno gađao terensku bolnicu u Gazi

Jordanska vojska objavila je saopštenje u kom se navodi da su izraelske snage u petak namerno gađale njenu poljsku bolnicu u Gazi, blokirajući ulaz tenkom i pucajući na bolnicu i zgrade u kojima su smešteni medicinski radnici.

Izrael je negirao da je granatirao bolnicu u Kan Junisu, navodeći da su to uradili palestinski borci u blizini. Jordan je saopštio da je ta tvrdnja lažna i da su izraelske snage neprestano gađale jordanske medicinske ustanove uprkos “kontinuiranoj koordinaciji s izraelskom stranom”.

17.48 - Jevrejski američki predstavnici odbacili Netanjahuove komentare

Grupa jevrejskih demokratskih predstavnika u Predstavničkom domu američkog Kongresa objavila je kratak odgovor, u dvije rečenice, na komentare izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je kategorično odbacio mogućnost postojanja buduće palestinske države.

- Uopšte se ne slažemo s premijerom. Rešenje s dve države je put napred - navodi se u kratkoj izjavi više od desetak članova Predstavničkog doma.

17.41 - Borelj: Izrael je pomagao Hamasu protiv drugih palestinskih frakcija

Johanna Geron, Pool photo via AP
 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je u govoru u petak da je Izrael pomogao u finansiranju Hamasa u okviru strategije iskorišćavanja podela između palestinskih političkih frakcija.

- Da, Hamas je finansirala izraelska Vlada u pokušaju da oslabi palestinske vlasti predvođene Fatahom - rekao je Borelj u govoru na Univerzitetu Valadolid u Španiji, ne navodeći pojedinosti.

U prvim godinama Hamasa 1980-ih Izrael je ovu frakciju video kao potencijalni bedem protiv moćnije, sekularnije i nacionalističke Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

17.18 - Brigade Al Kasam pogodile izraelske trupe u Gazi

Palestinski borci iz oružanog krila Hamasa kažu da su gađali izraelsko vojno vozilo RPG-om u četvrti Zajtun u gradu Gazi.

U odvojenom napadu u istom delu grada, kako navodi grupa u saopštenju, borci su raketom gađali grupu vojnika “zatvorenu u zgradi” i ispalili granatu Yasin-105 na izraelski tenk koji je stigao kao pojačanje vojnicima.

 

 

16.55 - Pakistanska vlada odlučila da okonča ovonedeljni sukob sa Iranom

Pakistanska vlada odlučila je da okonča sukob sa Iranom u kojem su dve zemlje međusobno ispaljivale rakete i dronove ove sedmice, navodeći da su mete napada bili militanti, javila je danas televizija Geo, pozivajući se na izvore.

Televizija je javila da je kabinet na čelu sa privremenim premijerom Pakistana takođe podržao korak ka ponovnom uspostavljanju punih diplomatskih odnosa sa Iranom, preneo je Rojters.

16.47 - Hezbolah izveo tri napada na Izrael

Libanska grupa objavila je kako je izvela tri napada na izraelske vojnike u poslednjih nekoliko sati, postigavši direktne pogotke u svim slučajevima.

U objavi na Telegramu se navodi kako je raketama napao grupe vojnika u blizini mesta Al Sumaka, Ramta u farmi Šeba na planinama Nader i u bazi izraelske vojske u Kirbet Maaru.

16.16 - Zvaničnik UN-a: Najviši nivo nasilja na Zapadnoj obali

Filipe Lazarini, glavni poverenik Agencije UN-a za izbeglice u Palestini, upozorio je da Zapadna obala svedoči najvišem nivou nasilja dosad, u okviru “tragičnog ciklusa boli i patnje”.

U objavi na platformi Iks naveo je kako su se od 7. oktobra broj, trajanje i intenzitet operacija izraelske vojske “značajno povećali, posebno u izbegličkim kampovima”.

Lazarini je rekao da povećano nasilje naseljenika dovodi do toga da Palestinci napuštaju svoje domove u potrazi za sigurnošću.

16.12 - EU usvojila poseban režim sankcija prema Hamasu

Evropska unija usvojila je danas poseban režim sankcija koje se odnose na palestinsku militantnu grupu Hamas, saopštio je visoki zvaničnik EU, dodajući da će prve mere biti usmerene na šest osoba uključenih u finansiranje te grupe.

- Ono što sada radimo, odnosno što smo danas uradili i za šta verujem da će biti objavljeno u narednim satima, jeste to da smo usvojili poseban režim za Hamas. Imenovali smo šest ljudi - rekao je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman, prenosi Rojters.

15.24 - Pakistan održao hitan bezbednosni sastanak nakon razmene vatre sa Iranom

Pakistanski premijer održao je hitan bezbednosni sastanak u petak sa šefovima vojske i obaveštajnih službi nakon razmene smrtonosnih vazdušnih napada sa Iranom na ciljeve militanata ove nedelje, prenosi AFP.

Iran je u utorak uveče izveo raketni i dron napad na, kako je rekao, „terorističke“ ciljeve u Pakistanu, dok je Pakistan zauzvrat u četvrtak napao mete militanata unutar Irana.

14.51 - Delegacija Hamasa posetila Moskvu

 

 

Delegacija članova Hamasa posetila je Moskvu, javlja Al Džazira pozivajući se na informacije koje je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema izveštaju Al Džazire, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je tokom razgovora ruska strana istakla potrebu da Hamas oslobodi izraelske taoce. Takođe je osudilo "katastrofalnu" humanitarnu krizu u pojasu Gaze.

14.44 - Holandski premijer pozvao Izrael da drastično smanji nasilje u Gazi

Holandski premijer Mark Rute kaže da je obavio telefonski razgovor sa svojim izraelskim kolegom u kom ga je pozvao da “drastično” smanji nivo nasilja protiv Palestinaca u Pojasu Gaze i da odmah prekine borbe kako bi se više pomoći pustilo na opkoljeno područje.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Mark Rute

- Izrael mora znatno brže da pusti mnogo više pomoći - rekao je Rute nakon razgovora sa Benjaminom Netanjahuom.

13.58 - Izraelska vanredna vlada "blizu kolapsa"

Izraelska vanredna vlada je "blizu kolapsa“, pri čemu "više nije pitanje da li će se izbori održati 2024. godine“, već kada 2024. godine, piše Jerusalim post.

- Amerikanci su shvatili da je premijer Benjamin Netanjahu nesposoban zbog političke situacije u kojoj se nalazi - rekao je prošle nedelje visoki zvaničnik jedne od izraelskih opozicionih partija Janiru Kozinu.

13.42 - Hamas: Broj poginulih u Pojasu Gazi od početka rata sa Izraelom iznosi 24.762

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas saopštilo je danas da su 24.762 osobe ubijene u toj enklavi od početka rata sa Izraelom.

Samo tokom proteklih 24 časa poginule su 142 osobe, navodi se u saopštenju Ministarstva, dok je 62.108 ljudi ranjeno od izbijanja rata 7. oktobra, navodi Ministarstvo, preneo je Tajms of Izrael.

 

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su ubile preko 9.000 Hamasovih operativaca u Gazi, pored oko 1.000 terorista unutar Izraela 7. oktobra.

12.25 - Specijalna izvestiteljka UN-a: Izrael je prekršio međunarodno pravo bombardovanjem Gaze

Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za stanje ljudskih prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji kaže da je Izrael prekršio međunarodno pravo nasilnim bombardiranjem Pojasa Gaze, što je dovelo do uništenja celih naselja i ubistva više od 23.000 Palestinaca.

12.03 - Sever Gaze ne prima skoro nikakvu pomoć

Stalne poteškoće u dopremanju humanitarne pomoći u Pojas Gaze, posebno na severu, koji je i dalje pod stalnim izraelskim bombardiranjem, povećavaju rizik od pothranjenosti.

- Mala količina pomoći isporučena je severnom delu u kom ljudi pate od gladi - kaže Al Džazirin Hani Mahmud, izveštavajući iz Rafe.

11.15 - Predstavnik UN tvrdi da palestinski zatočenici trpe batine i poniženja

Predstavnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava Adžit Sungaj pozvao je danas Izrael da obustavi nehuman tretman palestinskih zatočenika u Pojasu Gaze i tvrdi da je video muškarce koji su nedeljama zadržavani u pritvorima, gde su trpeli batine vezanih očiju, dok su neki pušteni u pelenama.

 

 

- To su muškarci koje su pritvorile izraelske bezbednosne snage na nepoznatim lokacijama, u trajanju od 30 do 55 dana. Postoje izveštaji o nekima koji su naknadno pušteni, ali samo u pelenama bez ikakve adekvatne odeće za ovo hladno vreme - rekao je Sungaj novinarima.

On se obratio video-linkom iz Gaze, gde se upoznao s nekim od ovih zatočenika, preneo je Rojters.

10.22 - Najmanje 12 ljudi ubijeno u izraelskom napadu blizu bolnice Al Šifa u Gazi

U blizini bolnice Al Šifa u Gazi, tokom izraelskog vazdušnog napada, ubijeno je najmanje 12 ljudi, preneli su palestinski mediji.

Prema izveštajima medija, tokom vazdušnog napada je pogođena stambena zgrada, pri čemu je ubijeno najmanje 12 osoba, a nije poznat broj povređenih, navodi Tajms of Izrael.

Pokušaji spasavanja ljudi zarobljenih ispod ruševina su u toku, dodato je u izveštaju. Izraelske odbrambene snage (IDF) se još uvek nisu oglasile o ovom napadu.

9.00 - IDF: Zamenik šefa propagandne jedinice Islamskog džihada ubijen u Gazi

Zamenik šefa propagandne jedinice Islamskog džihada Vael Abu Fanuna ubijen u jučerašnjem vazdušnom napadu na Pojas Gaze, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet Prema tvrdnjama IDF-a i Šin Beta, Abu Fanuna je bio odgovoran za objavljivanje video snimaka te palestinske militantne grupe, uključujući i onih o raketnoj paljbi na Izrael, kao i pravljenje propagandnih video snimaka izraelskih talaca.

Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
 

8.40 - Miler: Nema načina da se reši bezbednost Izraela bez osnivanja palestinske države

Ne postoji način da se reše izraelski dugoročni bezbednosni izazovi u regionu i kratkoročni izazovi obnove Gaze bez osnivanja palestinske države, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Govoreći na brifingu za novinare, Miler je rekao da Izrael trenutno ima priliku jer su zemlje u regionu spremne da pruže bezbednosne garancije Izraelu, preneo je Rojters.

"Ali ne postoji način da se reše njihovi dugoročni izazovi, da se pruži trajna sigurnost i ne postoji način da se reše kratkoročni izazovi obnove Gaze i uspostavljanje upravljanja u Gazi i obezbeđivanje bezbednosti za Gazu bez uspostavljanja palestinske države", istakao je on.

8.15 - Osam osoba ubijeno u dvodnevnoj raciji IDF-a na Zapadnoj obali

Osam ljudi je ubijeno u dvodnevnoj raciji izraelske vojske (IDF) u palestinskom gradu Tulkarm na Zapadnoj obali, saopšteno je iz IDF-a.

Palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je šet osoba stradalo, a palestinska organizacija "Klub zatvorenika" saopštila je da su stotine osoba uhapšene, prenosi Rojters.

Iz organizacije Crveni polumesec naveli su da su izraelske snage teško pretukle četiri osobe, a video-snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da su mnoge zgrade teško oštećene ili uništene.

AP Photo/Majdi Mohammed
 

Od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra, izraelska vojska i jevrejski doseljenici ubili su više od 300 osoba na Zapadnoj obali, navode palestinske vlasti.

7.45 - Izraelski ministar: Izbore održati u narednim mesecima, vratiti poverenje javnosti

Izraelski ministar u ratnom kabinetu Gadi Ajzenkot izjavio je danas da bi izbori u toj zemlji trebalo da budu održani u narednih nekoliko meseci kako bi se povratilo poverenje javnosti u rukovodstvo države.

- Neophodno je u roku od nekoliko meseci vratiti izraelske birače na birališta i održati izbore kako bi se obnovilo poverenje jer trenutno nema poverenja - rekao je Ajzenkot za Kanal 12, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da Izrael, kao demokratska država treba da se zapita: "Kako da nastavimo dalje sa rukovodstvom koje nas je strašno izneverilo?"

- Nedostatak poverenja izraelske javnosti u vladu Benjamina Netanijahua je veoma ozbiljan - rekao je Ajzenkot, odgovarajući na tvrdnju izraelskog premijera bi izbori usred rata naškodili jedinstvu nacije.

Ajzenkotova partija Nacionalno jedinstvo pristala je da se pridruži koaliciji premijera Benjamina Netanijahua nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Njegov sin je stradao prošlog meseca u borbama u Pojasu Gaze.

7.15 - Huti pogodili američki brod u Adenskom zalivu

Pomorske snage jemenskih oružanih snaga izvele su operaciju gađanja američkog broda (Chem Ranger) u Adenskom zalivu sa nekoliko odgovarajućih pomorskih projektila, što je rezultiralo direktnim pogocima.

7.00 - Američka senatorka: Netanjahu bi neke stvari trebalo da zadrži za sebe

Američka senatorka Elizabet Voren zamerila je izraelskom premijeru što je odbacila uspostavljanje palestinske države i pozvala na uslovljavanje pomoći SAD Izraelu.

- SAD podržavaju rešenje sa dve države. To je jedini način da se osigura sigurnost, dostojanstvo i mir i za Izraelce i za Palestince - napisao je Voren u objavi na društvenim mrežama.

- Netanjahu bi neke stvari trebalo da zadrži za sebe – to je opasno i suprotno američkoj politici. Pomoć mora biti uslovljena radom na miru - rekla je ona.

Pročitajte kako je protekao jučerašnji dan.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 24.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike