Elitni američki specijalci nestali u Arapskom moru! Potraga u toku, bili u opasnoj misiji i kakve veze Huti imaju sa tim?

17.01.2024

21:40

0

Autor: M. Vu.

Specijalne snage američke mornarice pronašle su oružje iranske proizvodnje na brodu u blizini Somalije

Elitni američki specijalci nestali u Arapskom moru! Potraga u toku, bili u opasnoj misiji i kakve veze Huti imaju sa tim?
Sporan brod u Arapskom moru - Copyright Preentscreen/Iks

Amerikanci nastavljaju operaciju potrage i spasavanja za dva pripadnika specijalne jedinice mornaričkih foka, koji su izgubljeni u dubinama Arapskog mora prošle nedelje.

U četvrtak uveče, specijalne snage američke mornarice pronašle su oružje iranske proizvodnje na brodu u blizini Somalije. Oni su opisali brod kao "dhow", vrstu trgovačkog broda koji krijumčari ponekad koriste za transport ilegalnog oružja.

Posada "dhow" nije imala zvaničnu dokumentaciju, zbog čega su Amerikanci posumnjali da švercuju oružje i dozvolili im da pretresu brod. Veruje se da je oružje bilo namenjenojemenskim militantima koji mesecima napadaju komercijalni brod u Crvenom moru.

Jedan pripadnik Foka pao je sa merdevina dok je pokušavao da se popne na brod i pao u more. Za njim je u vodu skočio njegov kolega, koji ga je video kako pada, pokušavajući da mu pomogne.

Međutim, uzburkano more i jaki talasi bili su prejaki i obojica su nestala u Arapskom moru. Iako su od tada prošli dani, Pentagon se i dalje nada da će biti pronađeni živi. Vode koje se traže su relativno tople, rekli su američki zvaničnici, napominjući da su snažni talasi i iscrpljenost veći problem nego hipotermija.

Američke snage redovno sprovode misije presretanja i ukrcavanja na brodove noću. To je jedna od najtežih i najopasnijih misija koju preduzimaju samo visoko obučene trupe. Takve operacije podrazumevaju približavanje sumnjivom plovilu manjim čamcima i korišćenje merdevina za penjanje, što mogu otežati jaki talasi i neprijateljski raspoloženi članovi posade broda za pretragu.

Najopasniji trenutak operacije je prilikom početnog ukrcavanja koji dolazi nakon često teške i višesatne vožnje gliserom ili čamcem na naduvavanje. Dok ih talasi zapljuskuju, foke se penju sa svog čamca na sumnjivo plovilo koje planiraju da pretražuju, koristeći merdevine. Nekoliko specijalaca može biti na merdevinama odjednom, što znači da marinci moraju dobro da balansiraju dok se drže za klizave šipke nekoliko metara iznad vode. Sve što je potrebno je mali znak nepažnje da bi marinac završio u vodi, povučen pod čamac ili izgubljen u mračnim dubinama mora.

Oružje se poklapa sa onim koje koriste Huti

U saopštenju Centralne komande SAD navodi se da postoji direktna veza između sadržaja pronađenog na zaplenjenom trgovačkom brodu i militanata iz Jemena.

Prva analiza pokazuje da se oružje poklapa sa onim koje koriste Huti, grupa blisko povezana sa Iranom, za gađanje trgovačkih brodova u Crvenom moru, navodi se u saopštenju američke vojske. Iran je takođe optužen za kršenje međunarodnog prava i rezolucije UN kojom se osuđuje agresija Huti na brodove u regionu.

Među zaplenjenim predmetima su bile bojeve glave iranskih balističkih projektila i krstarećih projektila, sistemi za pogon i navođenje, odnosno uređaji koji proizvode potisak i pomeranje broda, i komponente protivvazdušne odbrane.

Posada broda je privedena.

Nejasno je odakle je brod otišao i ko se tačno nalazio na njemu.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike