Skandal trese Italiju: Ministar kulture pod istragom zbog slike Svetog Petra! (FOTO)

14.01.2024

13:44

0

Pod istragom je i zbog navodnog primanja velikih suma novca za nastupe na kulturnim manifestacijama

Skandal trese Italiju: Ministar kulture pod istragom zbog slike Svetog Petra! (FOTO)
Copyright Profimedia

Italijanska vlada našla se u centru novog skandala nakon što je ministar kulture Vitorio Sgarbi završio pod istragom zbog navoda da je slika iz 17. veka u njegovom vlasništvu ukradena iz zamka pre više od 10 godina.

Sgarbi, inače poznati likovni kritičar, takođe je optužen da se petljao oko slike da bi prikrio njeno poreklo. On negira optužbe. Margerita Buzio, vlasnica "La Cattura di San Pietro" ("Zarobljavanje Svetog Petra"), slike umetnika Rutilija Manetija, prijavila je da je delo ukradeno iz njenog zamka u Pijemontu 2013. godine, rekavši policiji u to vreme da je platno bilo isečeno iz njegovog okvira.

Osoba identifikovana kao Sgarbijev prijatelj je navodno posetila zamak nekoliko nedelja pre toga da se raspita o kupovini slike. Sada je italijanska policija zaplenila navodno ukradenu sliku iz 17. veka koja je postala fokus istrage o italijanskom ministru kulture, produbljujući najnoviji skandal krajnje desničarske vlade premijera Đorđa Melonija.

Profimedia
 

Slika "Zarobljavanje Svetog Petra" Rutilija di Lorenca Manetija vredna je oko 200.000 evra. Sgarbi je 2021. godine na umetničkoj izložbi izložio gotovo identičnu sliku sa drugačijim naslovom, što je zapelo za oko italijanskim novinarima.

Tužioci su u petak zaplenili sporno umetničko delo. Političar desnog centra negira sve optužbe i tvrdi da je pronašao umetničko delo u kući koju je njegova majka kupila severno od Rima.

"Nemam čega da se plašim. Svim sredstvima ću se braniti od onih koji spekulišu o ovome i onih koji postaju saučesnici u tome", rekao je Sgarbi, prenosi Politiko.

Pod istragom je i zbog navodnog primanja velikih suma novca za nastupe na kulturnim manifestacijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike