Nezapamćena snažna oluja pogodila Ameriku! Oboreni svi rekordi, otkazani letovi, temperatura se spušta i do-42, moguć i tornado

12.01.2024

22:55

0

Autor: M. Vu.

Nacionalna meteorološka služba je izdala vremenska upozorenja u skoro svakoj državi, predviđajući sve od mećava i "velikog grada" do grmljavine i tornada

Nezapamćena snažna oluja pogodila Ameriku! Oboreni svi rekordi, otkazani letovi, temperatura se spušta i do-42, moguć i tornado
Ilustracija - Copyright Mark Stockwell/The Sun Chronicle via AP

Snažna zimska oluja se intenzivira u SAD-u, najavljujući opasno niske temperature i loše vreme tokom vikenda širom Amerike. Avio kompanije u Sjedinjenim Državama danas su otkazale više od 1.600 letova, nakon što je ogromna zimska oluja pruzrokovala nestanak struje u 12 saveznih država

Nacionalna meteorološka služba je izdala vremenska upozorenja u skoro svakoj državi, predviđajući sve od mećava i "velikog grada" do grmljavine i tornada.

Zahlađenje vetra do -42 C očekuje se u Ajovi, gde birači pripremaju svoje učešće na parlamentarnim skupovima u ponedeljak. Ovo je treća velika oluja ove nedelje.

Upozorenja o vetru na udare do 50 milja na sat (80 km/h) izdata su od Teksasa do Njujorka. U delovima Teksasa, Nacionalna meteorološka služba je izdala nadzor za hladnoću vetra, upozoravajući na hipotermiju i promrzline, a temperatura bi mogla pasti na -32 C.

 

 

Prosečna niska temperatura u Teksasu je prognozirana na -9 C, izazivajući zabrinutost među dobavljačima energije koji se sećaju kolapsa električne mreže tokom Velikog zamrzavanja Teksasa 2021.

Guverner Teksasa Greg Abot pozvao je stanovnike da budu veoma oprezni i očekuju ultra-niske temperature. Centri za zagrevanje biće dostupni onima kojima je potrebna pomoć. Guverner je obećao da struja neće biti isključena, naglašavajući rezervne generatore i dovoljno goriva kako bi se izbeglo ponavljanje katastrofe iz 2021.

 

 

U području gde se sastaju Teksas, Arkanzas i Luizijana, postoji rizik od "štetnih vetrova, velikog grada i verovatno jakih tornada", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Na severu, rekordne niske temperature i obilne snežne padavine predviđaju se u gornjem Mičigenu, a u Čikagu u Ilinoisu prognozira se do 20 cm snega

Preko 80.000 stanovnika Ilinoisa bilo je bez struje od petka ujutro, zbog čega je došlo do kašnjenja i otkazivanje letova.

U severnom Misuriju predviđeno je zahlađenje vetra do 35 stepeni ispod nule, uz sneg od 2-4 inča i udare vetra do 45 milja na sat. Te hladnoće od vetra mogle bi da izazovu promrzline na izloženoj koži za samo 10 minuta, upozorio je NVS.

„Sa razlogom to nazivamo 'opasnim po život'“, napisao je lokalni ogranak službe u Misuriju na Ks, ranije Tviter. "Shvatite to ozbiljno. Ova vrsta oluja se ne dešava često."

Upozorenja o hladnoći zbog vetra u rasponu od -48 C do -37 C izdata su širom severozapada, od Vašingtona do Severne Dakote i do Nebraske i Kanzasa.

Na Havajima su takođe izdata upozorenja o vetru koji upozoravaju meštane na udare vetra preko 75 milja na sat.

Međutim, brzi udari vetra već su počeli da muče neke delove SAD.

Preko 4.000 milja dalje, u Fort Majersu na Floridi, snimci lokalnih vesti pokazuju da se stanovnici bore sa udarima vetra do 30 milja na sat. Predviđeno je da će olujni udari u toj oblasti biti visoki i do 18 stopa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike