Znate li šta je "crni led"? Paralisao je Nemačku, vatrogasci proglasili vanredno stanje, na desetine povređenih

12.01.2024

18:31

0

Autor: M. Vu.

Stanovnici su putem aplikacije za upozorenje dobili obaveštenje kojim se poziva na oprez zbog pojave crnog leda

Znate li šta je "crni led"? Paralisao je Nemačku, vatrogasci proglasili vanredno stanje, na desetine povređenih
Ilustracija - Copyright AP Photo/Michael Probst

U više nemačkih saveznih država u četvrtak uveče dogodile su se brojne saobraćajne nezgode, a za sve je kriv poledica. Reč je o tankom zaleđenom sloju na asfaltu koji nastaje posle ledene kiše ili topljenja snega na niskim temperaturama. Najčešće je prisutna u ranim jutarnjim satima i noću, kada je na putevima najmanje vozila.

Stanovnici su putem aplikacije za upozorenje dobili obaveštenje kojim se poziva na oprez zbog pojave crnog leda.

 

 

List Bild upozorava stanovnike Nemačke da voze oprezno: „Crni led pretvara puteve u piste opasne po život. Prvo mraz, pa opasna magla.Najopasnije je bilo na severu i istoku Nemačke. Žena koja je vozila automobil (41), se kretala u pravcu Štolberga, sa svojim BMV-om i prikolicom okliznula se na led. Automobil je bez kočenja udario u semafor i prevrnuo se. Drvene palete koje su bile u prikolici bile su razbacane po putu, pa su morali da zatvaraju put na nekoliko sati.

 

 

Prema podacima nemačke meteorološke službe, temperature na severu zemlje su u petak ujutro pale na -5 Celzijusa, a zvanično upozorenje na poledicu u Berlinu važilo je do 10 sati. Ljudima se savetuje da ostanu kod kuće ako je moguće.

U Berlinu su vatrogasci proglasili vanredno stanje jer su im sva vozila u upotrebi. Samo u popodnevnim časovima u četvrtak, više od 50 ljudi je povređeno usled padova. Samo u okrugu Dahme-Spreevald u Brandenburgu od 16 časova dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda.

 

 

U južnom delu Nemačke polako postaje hladnije. Nemačka meteorološka služba očekuje lokalne temperature između -4 i -9 °C. U okolini Alpa i na planinama i do -13 stepeni. Ne samo da će na severu i istoku biti hladno, već su vozači i dalje u opasnosti zbog klizavih kolovoza.

U subotu uveče se vraća opasnost od poledice. Vozači na severu moraju da budu izuzetno oprezni, jer na severozapadu u podnožju Alpa na mestima ima gusta magla sa vidljivošću manjom od 150 metara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike