Riši Sunak danas stiže u Ukrajinu: Britanija obećala da će uputiti novu vojnu pomoć od 2,5 milijardi funti!

12.01.2024

10:05

0

Najmanje 200 miliona funti britanskih sredstava biće izdvojeno za hiljade dronova za Ukrajinu

Riši Sunak danas stiže u Ukrajinu: Britanija obećala da će uputiti novu vojnu pomoć od 2,5 milijardi funti!
Vladimir Zelenski i Riši Sunak - Copyright Dan Kitwood/Pool via AP

Britanski premijer Riši Sunak posetiće danas Ukrajinu, a iz njegove kancelarije je saopšteno da će Velika Britanija uputiti vojnu pomoć Ukrajini od 2,5 milijardi funti.

Sunak je pohvalio Ukrajinu zbog njene, kako je naveo, "nepokolebljive" odlučnosti da se odbrani od ruske invazije u protekle dve godine, piše Politiko.

- Velika Britanija je već jedan od najbližih partnera Ukrajine, jer priznajemo da je njihova bezbednost naša bezbednost - rekao je Sunak.

Uoči sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimir Zelenskim, Sunak je rekao da će Britanija obezbediti ukupno 2,5 milijardi funti vojne pomoći Ukrajini u finansijskoj 2024/25. godini, što je povećanje od 200 miliona funti u odnosu na prethodne dve godine.

Najmanje 200 miliona funti britanskih sredstava biće izdvojeno za hiljade dronova za Ukrajinu, saopštila je Sunakova kancelarija. To bi bila najveća isporuka dronova za Ukrajinu iz jedne zemlje, navodi se u saopštenju i ističe se da se očekuje da će većina njih biti proizvedena u Britaniji.

Sunak će danas takođe potpisati sporazum o bezbednosnoj saradnji sa Zelenskim, nakon što su se zemlje članice G7 dogovorile da Ukrajini pruže bilateralne bezbednosne garancije na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Viljnusu, navodi Politiko.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike