RAT NA BLISKOM ISTOKU Blinken upozorio Hute na posledice; Izrael najavio novu fazu rata i različite vrste specijalnih operacija

08.01.2024

16:37

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Blinken upozorio Hute na posledice; Izrael najavio novu fazu rata i različite vrste specijalnih operacija
Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 94. dan.

IDF saopštio da je završena misija uništenja infrastrukture Hamasa sa severu Gaze.

Jordanski kralj poručio američkom državnom sekretaru da SAD moraju da utiču na Izrael da kako bi pristao na primirje. Izrael tvrdi da Hamas razvija navođene rakete uz pomoć Irana.

UNICEF: Od početka rata više od hiljadu dece u Gazi pretrpelo amputacije udova.

21.12 - Izrael tvrdi da je u Siriji ubijen operativac povezan s raketnim napadima Hamasa

Izraelska vojska danas je saopštila da je u Siriji ubijen operativac koji je bio odgovoran za raketne napade Hamasa na Izrael.

- Vojska je eliminisala Hasana Hakašaha u Bejt Džinu u Siriji. On je centralna ličnost odgovorna za rakete koje je ispalio Hamas sa sirijske teritorije prema Izraelu poslednjih nedelja - saopštila je vojska Izraela.

20.46 - Blinken upozorio Hute na posledice ukoliko ne prekinu napade u Crvenom moru

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru moraju da se zaustave i dodao da je više zemalja stavilo do znanja da će ta militantna grupa snositi posledice ukoliko se napadi nastave.

Blinken je takođe istakao da smatra da su lideri zemalja Bliskog istoka odlučni da spreče da se konflikt Izraela i Hamasa proširi na region, kao i da svi s kojima je razgovarao shvataju obim tog izazova i ne očekuju rešenje preko noći, prenosi Rojters.

Državni sekretar SAD nastavio je danas svoju bliskoistočnu turneju i susrete sa arapskim liderima, u okviru diplomatskih napora da se zaustavi dalje širenje rata u Gazi.

18.04 - Bajden: Radim na tome da Izrael značajnije izađe iz Gaze

Predsednik SAD Džozef Bajden je, odgovarajući demonstrantima koji su uzvikivali „Primirje odmah“, rekao da tiho sarađuje sa izraelskom vladom kako bi je ohrabrio da smanje intenzitet svojih napada i značajnije izađe iz Gaze.

AP Photo/Evan Vucci
 

Nekoliko demonstranata prekinulo je njegov govor crkvi u Čarlstonu, gde je beli rasista Dilan Ruf ubio devet Afroamerikanaca 2015. godine.

„Razumem njihovu strast“, rekao je Bajden za demonstrante dok ih je obezbeđenje udaljilo iz crkve.

- Tiho radim sa izraelskom vladom kako bi ih naveo da smanje (napade) i značajnije izađu iz Gaze - dodao je američki predsednik, preneo je Rojters.

16.36 - CPJ: Od početka rata ubijeno najmanje 79 novinara

Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra ubijeno je najmanje 79 novinara, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Kako se navodi, među ubijenim novinarima su 72 Palestinca, četiri Izraelca i tri Libanca, prenosi CNN.

- Novinari u Gazi suočeni su sa posebno visokim rizikom dok pokušavaju da izveštavaju o sukobu tokom izraelskog kopnenog napada - navodi se u saopštenju.

16.01 - Ministarstvo zdravlja: Izrael je od 7. oktobra lečio oko 13.000 povređenih

Izraelski ministar zdravlja Urijel Buso rekao je Zdravstvenom odboru Kneseta da brojka od 13.000 uključuje i 2.500 izraelskih vojnika.

Takođe je kazao da je dve milijarde izraelskih šekela (538 miliona dolara) predviđeno u budžetu za mentalno zdravlje.

15.56 - Tajani: G7 sarađuje sa Izraelom na postizanju skorog kraja rata u Pojasu Gaze

Glavne članice G7 sarađuju sa Izraelom na postizanju skorog završetka rata u Pojasu Gaze i na smanjenju broja civilnih žrtava, što je apsolutni cilj, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Henry Nicholls/Pool Photo via AP
Tajani

U saopštenju italijanskog ministarstva inostranih poslova navodi se da je Tajani odvojeno telefonski razgovarao sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i ministrom spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona i predložio, kako se ističe, "zajedničke oblike pritiska" na nivou G7 na strane uključene u sukob u Pojasu Gaze radi postizanja određenih ciljeva, preneo je Rojters.

15.51 - Jordanski kralj: Izrael brutalnim ratom u Gazi stvorio celu generaciju siročadi

Jordanski kralj Abdulah II izjavio je danas da je Izrael stvorio celu generaciju siročadi svojim "brutalnim" ratom u Pojasu Gaze, gde je, kako je rekao, više od 30.000 ljudi, uglavnom žena i dece, ubijeno ili nestalo tokom ratnih sukoba.

Jordanski kralj je, u Memorijalu genocida u Kigaliju, u Ruandi, gde je govorio o zločinima tokom sukoba 1994. u toj afričkoj zemlji, istakao da je lekcija koju treba izvući iz sukoba u Gazi da izraelska "neselektivna agresija" nikada ne može da garantuje bezbednost, jer se zasniva, kako je naveo, na mržnji. 

14.43 - IDF priznao da je izveo napad u kom su ubijena dva novinara Al Džazire u Gazi

Izraelska vojska (IDF) priznala je da je izvela vazdušni napad u kom su u nedelju ubijena dva novinara koji su radili za Al Džaziru u Pojasu Gaze, i dodala da je ciljala teroriste.

- Izraelski avion identifikovao i izvršio napad na teroristu koji je upravljao dronom, koji je predstavljao pretnju po izraelske trupe - saopštila je izraelska vojska za CNN.

 

 

13.50 - Galant: Uskoro sledeća faza rata, različite vrste specijalnih operacija

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da vojska te zemlje ulazi u sledeću fazu rata na severu Gaze, rekavši da će preći sa "intenzivne faze rata" na "različite vrste specijalnih operacija".

- Blizu smo sledeće faze na severu, uključujući grad Gazu, gde su izraelske snage u velikoj meri uspostavile kontrolu - rekao je Galant u intervjuu za Volstrit žurnal, prenosi CNN.

13.15 - U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo više od 23.000 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo najmanje 23.084 Palestinaca.

Pored toga, povređeno je 58.926 osoba, prenosi Rojters.

Dodaje se da je u poslednja 24 sata ubijeno 249 osoba, dok je 510 povređeno.

12.40 - U izraelskom napadu ubijen glavni zapovednik Hezbolaha u Libanu

 

 

Izrael je ubio glavnog zapovednika Hezbolaha u vazdušnom napadu na jug Libana, pišu libanksi mediji.

- Ovo je vrlo bolan napad - rekao je jedan bezbednosni izvor novinskoj agenciji Rojters.

On je identifikovan kao Visam Al Tavil, takođe poznat kao “Džavad”, zamenik šefa jedinice u elitnim snagama Radvan.

 

 

Sigurnosni izvori rekli su novinskim agencijama da su on i još jedan borac Hezbolaha ubijeni kada je njihov automobil pogođen u vazdušnom napadu na libansko selo Majdal Selm.

11.52 - Blinken nastavio bliskoistočnu turneju

Američki državni sekretar Entoni Blinken nastavio je danas svoju bliskoistočnu turneju i susrete sa arapskim liderima, u okviru diplomatskih napora da se zaustavi dalje širenje rata u Gazi.

Blinken se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima susreo sa vladarom Abu Dabija, šeikom Mohamedom Bin Zajedom Al Nahjanom, a kasnije danas, pre odlaska u Izrael, trebalo bi da razgovara i sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom, u gradu oazi Al Ula, prenosi Rojters.

11.06 - Papa Franja: Svetski čelnici trebalo bi da odlučno teže rešenju s dve države

Papa Franja pozvao je na “prekid vatre na svim frontovima, uključujući Liban” u svom godišnjem govoru diplomatima.

U dugom obraćanju, koje se ponekad naziva njegovim govorom o stanju u svetu, osudio je napad Hamasa 7. oktobra i ponovio svoj poziv na hitno oslobađanje onih koji se i dalje drže kao taoci u Gazi.

Profimedia
 

Međutim, rekao je da je izraelski vojni odgovor izazvao “izuzetno tešku humanitarnu krizu i nepojmljive patnje za civile”.

10.45 - SZO: Otkazana dostava medicinske opreme na sever Gaze zbog nebezbednih uslova

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je u nedelju bila primorana da otkaže misiju dopremanja medicinskih zaliha na sever Gaze nakon što nije dobila bezbednosne garancije, prenosi Rojters.

To je bio četvrti put od 26. decembra da je SZO morala da odustane od planirane misije za donošenje hitno potrebnih medicinskih zaliha u bolnicu Al Avda i centralnu apoteku na severu Gaze, navodi se u saopštenju.

10.33 - Galant zapretio Hezbolahu: Izrael može da iskopira rat u Gazi u Libanu

- Izrael se ne plaši da uđe u rat sa terorističkom grupom Hezbolah u Libanu - rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan za Volstrit žurnal i upozorio Hezbolah da se uništenje u Gazi može „iskopirati“ u Bejrutu.

AP Photo/ Maya Alleruzzo
 

- Oni vide šta se dešava u Gazi i znaju da to možemo iskopirati i preneti u Bejrut - rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael.

10.21 - UNRWA: Naši objekti su direktno pogođeni 63 puta od 7. oktobra

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopštila je da su njeni objekti napadnuti 220 puta od početka rata, od čega 63 puta direktno.

U 155 objekata UNRWA-e smešteno je 1,4 miliona Palestinaca, dok pola miliona Palestinaca živi u neposrednoj blizini.

9.24 - Izveštaj: Izraelski gubici veći od prijavljenih u napadu na Nahal Oz

Broj poginulih izraelskih vojnika u napadu na kibuc Nahal Oz u blizini Gaze 7. oktobra znatno je veći od objavljenog, navodi se u izveštaju iranske novinske stranice Tasnim.

Poluzvanični iranski list citirao je neimenovane izvore koji kažu da su 24 muškarca i žene iz borbene obaveštajne jedinice izraelske vojske ubijena u napadu Hamasa.

8.20 - U Gazi u protekla 24 sata ubijena 73 Palestinca, 99 ranjeno

 

 

U Gazi su u poslednja 24 sata u izraelskim napadima poginula 73 Palestinca, a 99 ih je povređeno, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom palestinske militantne grupe Hamas. Taj broj uključuje i najmanje osam ljudi koji su ubijeni kada je juče u izraelskom vazdušnom napadu pogođena kuća u gradu Deir el-Balahu u centralnoj Gazi, navelo je palestinsko ministarstvo. Za sada nema komentara izraelske vojske o tom napadu, prenosi Tajms of Izrael.

8.10 - Izrael gađao ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći izvela seriju vazdušnih napada na lokacije Hezbolaha u Libanu. Ciljevi koje su gađali borbeni avioni uključuju vojni kompleks u gradu Marvahin i raketni bacač i drugu infrastrukturu u Ajta aš-Šabu, prema saopštenju vojske koje prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je navela da je takođe izvršila napad dronom na raketni bacač koji je korišćen za napade militanata, kao i da je iz jurišnog helikoptera pogodila oblast iz koje je ispaljena protivtenkovska raketa na severni Izrael.

7.10 - Izraelci se smeju dok granatiraju Kan Junis

Objavljen snimak raketiranja Kan Junisa. Dok bombe raznose stambene blokove, na videu se čuje kako se pripadnici izraelskih snaga smeju.

 

 

7.00 - Volonteri operišu pacijente pod bakljama

Volonteri Palestinskog Crvenog polumeseca (PRCS) koriste baklje za lečenje Palestinaca povređenih u izraelskim napadima dok Izrael nastavlja da prekida struju u Gazi i sprečava da velike količine goriva uđu u opkoljenu enklavu.

 

 

U video-snimku objavljenom na Iksu mogu se videti volonteri PRCS-a kako leče povređenog čoveka u mraku, dok drugi volonter drži baklju na medicinskom mestu u Džabaliji, severna Gaza.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike