RAT NA BLISKOM ISTOKU Brigada Al Kuds: Raketirali smo izraelske gradove; Halevi: Moglo bi da dođe do dugotrajnog konflikta u Pojasu Gaze

08.01.2024

17:01 >> 00:12

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Brigada Al Kuds: Raketirali smo izraelske gradove; Halevi: Moglo bi da dođe do dugotrajnog konflikta u Pojasu Gaze
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 93. dan.

Izraelske odbrambene snage saopštavaju da je iz Libana ispaljeno više od 40 raketa ka severu Izraela.

Libanski Hezbolah preuzeo je odgovornost za napad, istakavši da je reč o početku odmazde za ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Salaha el Arurija.

Kao odgovor na napad, Izrael gađao dva "značajna" vojna kompleksa koja pripadaju Hezbolahu.

Izraelska vojska (IDF) i Šin Bet saopštili su danas da je u vazdušnom napadu u Gazi ubijen Ismail Siraj, komandant Hamasovog bataljona Nuseirat, koji je prema tvrdnjama izraleskih vlasti, izvršio masakr u kibucu Beri i drugim pograničnim zajednicama 7. oktobra.

Američki državni sekretar Entoni Blinken posetio Tursku i Grčku.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku pročitajte u blogu:

23.23 - Huti: Brodovi na Crvenom moru neće biti napadnuti ako nemaju veze sa Izraelom

Član Vrhovnog političkog saveta jemenske militantne grupe Huti, Muhamed Ali El Huti predložio je danas međunarodnim brodskim kompanijama i ministarstvima saobraćaja da objave da brodovi koji prolaze kroz moreuz Bab El Mandeb u Crvenom moru nemaju veze sa Izraelom, kako ih ne bi napadali Huti.

On je napomenuo je da je ovaj predlog „jednostavno i jeftino rešenje“ za deeskalaciju tenzija u Crvenom moru.

''Ovo je lak korak koji vas štiti od ucenjivanja Amerike i Velike Britanije i troškova transportnog osiguranja", poručio je Ali El Huti na mreži X (Tviter) i dodao da ovaj korak ne zahteva militarizaciju Crvenog mora i neće štetiti međunarodnoj plovidbi.

22.45 - Budimpeštanski trg privremeno preimenovan u trg žrtava Hamasa od 7. oktobra

Savez mađarskih jevrejskih zajednica (Mazsihisz), zajedno sa Budimpeštanskom jevrejskom zajednicom (BZSH), privremeno je preimenovala budimeštanski trg Hercl Tivadar u trg 7. oktobar, preneo je Džeruzalem post.

Ova dvonedeljna promena počela je danas, u znak sećanja na žrtve Hamasovog napada na jug Izraela, kada je ubijeno 1.200 ljudi i oteto oko 240.

22.33 - Brigada Al Kuds: Raketirali smo izraelske gradove

Naoružano krilo palestinskog Islamskog džihada saopštilo je da je ispalilo rakete na izraelske gradove Sderot i Nirim izvan Gaze.

 

 

Haaretz je izvestio o sirenama u Sderotu i drugim pograničnim gradovima.

22.23 - COGAT: U Pojas Gaze danas ušlo 198 kamiona sa humanitarnom pomoći

Izraelska agencija pri Ministarstvu odbrane koja sarađuje sa Palestincima (COGAT) saošptila je da je danas ušlo 198 kamiona sa humanitarnom pomoći u Pojas Gaze, nakon što su prošli inspekciju.

Agencija dodaje da je 113 kamiona nosilo hranu i vodu, lekove i opremu za skloništa. Od 198 kamiona, 121 je pregledan na prelazu Nicana i ušao je u Pojas Gaze preko Rafe, dok je preostalih 77 pregledano i ušlo preko Kerem Šaloma, dodaje COGAT.

22.17 - Halevi: Moglo bi da dođe do dugotrajnog konflikta u Pojasu Gaze

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi nagovestio je da bi moglo da dođe do dugotrajnog konflikta u Pojasu Gaze, rekavši večeras da će 2024. biti "godina izazova".

"Borićemo se u Gazi cele godine - to je sigurno", rekao je Halevi tokom posete okupiranoj Zapadnoj obali, prenela je Al Džazira.

21.01 - Netanijahu: Članovi kabineta bi morali da se podvrgnu poligrafskom testiranju

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da bi članovi kabineta i visoki zvaničnici koji prisustvuju raspravama o pitanjima nacionalne bezbednosti trebalo da budu primorani da se podvrgnu testovima na detektoru laži. On je naveo da se previše informacija sa sastanaka članova vlade deli sa štampom.

AP Photo/Christophe Ena, Pool
 

„Imamo kugu curenja informacija i nisam spreman da nastavim ovako, zbog čega sam dao instrukcije da se radi na predlogu zakona koji će zahtevati da svi koji sede u kabinetu i učestvuju u bezbednosnim diskusijama, uključujući političke i profesionalne strukture, prođu kroz poligraf“, rekao je Netanijahu na sednici vlade, prenosi Tajms of Izrael.

20.32 - IDF: Uništena mreža tunela Islamskog džihada u Šedžaji u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su trupe rezervne brigade Jiftah nedavno izvršile raciju i zatim uništile mrežu tunela i dom višeg operativca palestinskog Islamskog džihada u naselju Šedžaja u gradu Gazi.

U istočnom delu Šedžaje lociran je tunelski šaht koji pripada Islamskom džihadu, koji je vodio do podzemne mreže, a u blizini je pronađen raketni bacač, dodaje se u saopštenju.

20.13 - Izraelska policija ubila trogodišnju devojčicu prilikom odgovora na napad vozilom

Trogodišnja palestinska devojčica ubijena je u automobilu na graničnom prelazu na Zapadnoj obali, nedaleko od Jerusalima, kada je izraelska policija pucala u par u drugom vozilu koji se sumnjičio da je automobilom naleteo na dva pogranična službenika.

Izraelska hitna pomoć saopštila je da je devojčici ukazana pomoć, ali da je proglašena mrtvom na licu mesta, dok uzrok smrti nije naveden. U saopštenju hitne pomoći dodato je i da je izraelska policajka na prelazu lakše povređena, prenosi Rojters.

19.57 - Požari nakon izraelskih napada u ulici benzinsku pumpu

Na video snimku koji je objavio lokalni novinar Ashraf Abu Amra i koji je potvrdila Al Džazira vidi se vatre koje obasjavaju noćno nebo u centralnoj Gazi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ashraf Amra (@ashrafamra)

 

Abu Amra je rekao da su požari rezultat izraelskog napada na benzinsku pumpu.

19.33 - Osoblje MAP-a i IRC-a primorano da napusti bolnicu Al Aksa

Osoblje Medicinske pomoći za Palestince (MAP) i Međunarodnog komiteta spasavanja (IRC) bili su primorani da se povuku iz bolnice Al Aksa u Gazi zbog izraelskog bombardovanja.

 

 

U saopštenju MAP-a se navodi: „Izraelska vojska bacila je letke na kojima su područja oko bolnice označena kao ’crvena zona’. S obzirom na nedavnu istoriju napada na medicinsko osoblje i objekte u Gazi, tim se ne može vratiti. Mnogi lokalni zdravstveni radnici takođe nisu bili u mogućnosti da pristupe bolnici kako bi se brinuli o stotinama pacijenata koji su ostali iza sukoba.

19.11 - U Sarajevu održan protest u znak podrške Palestincima u Gazi

U Sarajevu je danas održan protest u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze.
Skup je počeo na Baščaršiji, ispred Sebilja, a završio se kod ARIA Centra, prenosi Kliks.

18.05 - Više od 10 mališana dnevno izgubi ekstremitete u Gazi

Više od desetoro dece dnevno u proseku izgubilo je jednu ili obe noge u Pojasu Gaze, otkako je počeo sukob između Izraela i Hamasa, saopštila je danas organizacija "Save the Children" sa sedištem u Londonu. Od 7. oktobra, više od 1.000 dece je izgubilo jedno ili dve noge, objavio je Unicef.

17.25 - Izrael imenovao sudiju za panel MSP-a u predstojećem saslušanju za genocid

Izrael je imenovao bivšeg predsednika Vrhovnog suda te zemlje, Aharona Baraka kao predstavnika Tel Aviva u veću Međunarodnog suda pravde (MSP), koji će uskoro saslušati optužbu za genocid koju je Južna Afrika podnela protiv Izraela.

17.00 - Majk Pens je napisao na izraelske artiljerijske granate poruku „Za Izrael"

Bivši predsednik SAD Majk Pens izazvao je kontroverzu nakon što su izraelski mediji objavili fotografije na kojima američki zvaničnik potpisuje izraelske artiljerijske granate koje će biti ispaljene na Liban.

 

 

Fotografije prikazuju Pensa tokom nedavno posete Izraelu kako markerom potpisuje artiljerijske granate i ispisuje poruku „Za Izrael“, preneo je izraelski list Inet.

16.27 - Izrael kritiruje novu koordinatorku UN za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze

Holandska političarka Sigrid Kag imenovana je za koordinatorku UN za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze, što je naišlo na kritiku u Izraelu koji tvrdi da je Kag nekoliko puta kritikovala politiku te zemlje.

Izraelski mediji tvrde da je Holanđanka, koja je udata za Anisa al Kaga, bivšeg zamenika ministra za međunarodnu saradnju pri Palestinskoj samoupravi, jednom prilikom izraelske doseljenike opisala kao "ilegalne koloniste na zaplenjenoj zemlji“.

Sigrid Kag se kao zamenica premijera Holandije, više puta se sukobila sa svojim šefom Markom Ruteom zbog njegove proizraelske politike, navodi Dojče vele.

15.55 - Nijedan od Palestinaca ubijenih jutros u Dženinu nije pripadao oružanoj grupi

 

 

Niko od sedmoro Palestinaca koji su ubijeni jutros u vazdušnom udaru izraelskih snaga na grad Dženin na Zapadnoj obali nije pripadao bilo kojoj naoružanoj palestinskoj formaciji, niti je bio umešan u sukobe sa izraelskim vojnicima, prenela je Al Džazira, pozivajući se na izjave svedoka napada.

14.52 - Izraelska vlada odobrila 2,5 milijardi dolara za pomoć vojnim rezervistima

Izraelska vlada odobrila je plan pomoći vojnim rezervistima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u vrednosti od 2,5 milijardi dolara (9 milijardi izraelskih novih šekela), nakon tvrdnji da država zanemaruje 360.000 Izraelaca koji su pozvani u rezervnu službu nakon početka sukoba s Hamasom u oktobru.

- Rezervisti će novac dobiti bez odlaganja - izjavio je premijer Benjamin Netanijahu, najavljujući prvu tranšu programa od 400 miliona dolara (1.5 milijardi novih šekela), nakon čega će uslediti dve dodatne faze kada vlada odobri državni budžet za 2024. godinu.

13.09 - Dva novinara ubijena u izraelskom napadu kod Kan Junisa

 

 

Novinari Hamza Dahduh, fotoreporter i sin šefa biroa Al Džazire u Gazi Vaela Dahduha i njegov kolega Mustafa Turaja ubijeni su danas u izraelskom vazdušnom napadu zapadno od Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze.

Dvojica novinara su poginula nakon direktnog udara izraelskog projektila u vozilo kojim su se kretali dok su radili terenski posao, dokumentujući nivo razaranja izazvanog noćašnjim vazdušnim napadom na stambenu zonu u blizini puta koji povezuje Kan Junis sa Rafom, prenosi Al Džazira.

12.13 - Jordanski kralj zatražio od SAD da agresija Izraela na Gazu odmah prestane

Jordanski kralj Abdulah II upozorio je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na "katastrofalne posledice" nastavka izraelske vojne kampanje u Gazi i zatražio od SAD da utiču da, kako je rekao, agresija odmah prestane.

Ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Husein al Safadi na sastanku sa Blinkenom takođe je istakao "neophodnost hitnog okončanja agresije", ali i zaštite civila u Pojasu Gaze i pružanja adekvatne i trajne humanitarne i medicinske pomoći, prenosi Al Džazira.

11.43 - U SAD zabrinuti da bi Netanjahu mogao da pokrene rat protiv Hezbolaha u Libanu

Zvaničnici Bajdenove administracije zabrinuti su da bi premijer Izraela Benjamin Netanjahu mogao da pokrene potpuni rat protiv ekstremističke organizacije Hezbolah u Libanu s ciljem da stabilizuje svoj unutrašnje-politički položaj i učvrsti svoju nestabilnu političku karijeru.

Ronen Zvulun/Pool Photo via AP
 

 

Prema pisanju Vašington posta istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je od početka rata Netanjahuova popularnost opala, a izraelska javnost nedvosmisleno mu pripisuje značajan deo krivice za neuspehe koji su omogućili smrtonosni upad Hamasa 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

10.19 - Blinken sa jordanskim kraljem Abdulahom II i ministrom spoljnih poslova Al Safadijem

Američki državni sekretar Antoni Blinken sastao se danas sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim i jordanskim ministrom spoljnih poslova Ajmanom Huseinom al Safadijem i tom prilikom naglasio potrebu da Izrael prilagodi svoje vojne operacije kako bi smanjio civilne žrtve i značajno povećao količinu humanitarne pomoći koja stiže do Gaze.

Tom prilikom on je istakao važnost pripreme detaljnih planova za postkonfliktnu budućnost palestinske enklave koja je desetkovana intenzivnim izraelskim vazdušnim napadima i kopnenim ofanzivama, prenosi AP.

9.20 - Blinken sa Erdoganom o smirivanju tenzija u Iranu

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je odvojene sastanke sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom.

U Istanbulu je sa Erdoganom i šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom razgovarao o pritisku koji bi Turska mogla da izvrši na Iran i njegove saveznike kako bi se smirile tenzije na Bliskom istoku i ubrzalo slanje humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi.

AP Photo/Eugene Hoshiko
Blinken

8.30 - Dženin: U eksploziji bombe ranjena četiri pripadnika izraelske granične policije

Četiri pripadnika izraelske granične policije ranjena su u današnjoj eksploziji bombe postavljene pored puta u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali.

U zajedničkom saopštenju izraelske vojske i policije navedeno je da su izraelske snage ušle u Dženin da sprovedu protivterorističku operaciju i da je bomba postavljena pored puta eksplodirala dok je prolazilo vozilo granične policije, prenosi Tajms of Izrael. Dvojica pripadnika izraelske granične policije zaobila su teške povrede, navedeno je u saopštenju. Prethodno je palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo da je u jutrošnjem izraelskom vazdušnom napadu na Dženin ubijeno šest Palestinaca.

8.00 - U izraelskim napadima na Dženin poginulo šest Palestinaca

Najmanje šestoro Palestinaca poginulo je jutros u vazdušnom udaru izraelskih snaga na grad Dženin na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Udari su izvedeni ciljano na grupu ljudi, tvrdi Ministarstvo, a prenosi Rojters. Prema poslednjim podacima palestinskog ministarstva, u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra poginulo je više od 22.720 ljudi, a ukupan broj povređenih premašio je 58.000. (Kraj) nv/cv

7.10 - Deca u Gazi umiru „na sve moguće načine“

Kako se humanitarni uslovi u Gazi i dalje pogoršavaju, deca su među najugroženijim.

- Oni umiru na sve moguće načine. Bilo je više od 8.000 mrtvih kada ste poslednji put mogli da dobijete tačan broj ubijene dece. Od tada je prošlo nekoliko nedelja, tako da je broj verovatno bliži 10.000 - rekla je Tanja Haj-Hasan iz Lekara bez granica za Al Džaziru.

AP Photo/Abed Khaled
 

U Gazi se u proseku dnevno ubije više od sto dece“, dodala je ona.

7.00 - Izraelska vojska: Hamas "razbijen" na severu Gaze

Portparol vojske Danijel Hagari rekao je da su izraelske snage završile demontažu Hamasovog „vojnog okvira“na severu Gaze i ubile oko 8.000 boraca u toj oblasti, navodi agencija Rojters.

- Sada smo fokusirani na demontažu Hamasa u centralnom i južnom delu Pojasa Gaze - rekao je Hagari.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike