"U Gazi je ostalo i do 900 dece kojima su amputirani udovi": Ratni hirurg tvrdi da ima dokaze da je Izrael počinio ratne zločine

28.11.2023

21:00

0

Autor: M.Vukićević

Doktor Gasan Abu Sitah, britanski plastični hirurg palestinskog porekla, koji boravio je u Gazi puna 43 dana, opisao strahotu koju je video

"U Gazi je ostalo i do 900 dece kojima su amputirani udovi": Ratni hirurg tvrdi da ima dokaze da je Izrael počinio ratne zločine
Copyright Profimedia

„Moja procena je da sada ima između 700 i 900 palestinske dece sa amputiranim udovima, a nekima od njih je amputirano više udova. U jednoj noći sam amputirao udove šestoro dece."

Ovako je doktor Gasan Abu Sitah, britanski plastični hirurg palestinskog porekla, koji je boravio u Gazi puna 43 dana, opisao strahotu koju je video u u dve najveće bolnice u Pojasu Gaze,  Al Ahli i Al Šifa.

Hirurg se vratio u London i kaže da planira da preda dokaze o onome što on naziva višestrukim izraelskim ratnim zločinima. Njegova ispovest je u najmanju ruku - jeziva.

Abu Sitah je rekao da su do petog dana rata „polovina onih koji su bili na mojoj operacionoj listi bila deca".

Devojčica od 9 godina čije je telo bilo prekriveno gelerima... Morao sam da joj čistim rane bez anestezije dok je vrištala, a ja i njen otac smo plakali - rekao je doktor.

Hirurg je opisao i scenu koju je video kada je prva granata pale na bolnicu. 

- Sa svoje desne strane video sam čoveka u srednjim pedesetim sa amputacijom u nivou sredine butine. Poput amputacije na giljotini, krv mu je curila kroz izložene arterije. Uzeo sam mu kaiš i zavezao mu nogu da zaustavim krv... Prešao sam na drugog pacijenta koji je primio jedan komad gelera u vrat, krv je curila iz vrata... - prisetio se on jezivih scena.

Kao veoma iskusan plastični i rekonstruktivni hirurg, proveo je naporan period od 43 dana u operacionim salama u gradu Gaza.

To je iskustvo koje on na različite načine opisuje kao „distopijsko“ i „apokaliptično“.

O trenutnoj situaciji širom Gaze, gde je od petka na snazi humanitarna pauza, on je rekao da, iako je nešto hrane i lekova stiglo u enklavu nakon razorne blokade, to „nije dovoljno".

- Situacija u Gazi je i dalje katastrofalna. Nedostaje hrane i vode i lekova - naglasio je Abu Sitah, napominjući da je od 36 bolnica samo devet preživelo izraelske napade.

Na konferenciji za novinare u Londonu lekar sa sedištem u Velikoj Britaniji govorio je o tome kako se priroda povreda koje je lečio menjala tokom vremena.

Printscreen/YouTube
 

- Većina povreda u početku su bile od eksplozije, a to su bile teške povrede mekih tkiva, teške povrede lica, višestruki prelomi - kazao je on.

Abu Sitah je rekao da je izraelsko bombardovanje baptističke bolnice Al Ahli, koju vodi anglikanska crkva i koja ima jake međunarodne veze, 19. oktobra, poslužio kao „lakmus-test za ono što su planirali da urade ostatku zdravstvenog sistema“.

Izrael je hteo da očisti Gazu od Palestinaca

Izrael ima za cilj da „očisti Gazu od svog stanovništva", rekao je Abu Sitah, dodajući da je Tel Aviv nastojao da „etnički očisti Gazu kako bi je učinio nesposobnom za život".

- Ako želite da mesto učinite nenaseljivim, uradite dve stvari: povredite 37.000 ljudi, a zatim uništite zdravstveni sistem tako da nikada ne mogu da nađu lečenje, što znači da njihove porodice moraju da ih odvedu iz Gaze na lečenje, što znači da stvarate nenaseljivu Gazu - objasnio je on.

Izrael je ispalio beli fosfor na Gazu

Nakon što su Izraelci započeli svoju kopnenu invaziju na Gazu doktor Abu Sitah kaže da su Izraelske odbrambene snage (IDF) ispalile bele fosforne bombe u naseljena područja.

Fosforne pelete ugrađene u kožu izuzetno su teške za lečenje.

- Lečio sam opekotine od belog fosfora u Pojasu Gaze tokom rata 2009. Bio sam veoma upoznat sa karakterističnim povredama i opekotinama koje oni prave. Fosfor sagoreva do unutrašnjeg jezgra tela i prestaje samo kada nije izložen kiseoniku... Pacijenti su u osnovi bili izloženi opekotinama koje su se prolazile pravo u rebra, kosti - ispričao je Abu Sitah.

AP Photo/Abed Khaled
 

Sa druge strane, izraelska vojska je negirala da je koristila bombe sa belim fosforom u civilnim oblastima u Gazi i na jugu Libana.

Izrael nije potpisao međunarodni protokol koji zabranjuje njihovu upotrebu.

Hamas nije imao komandni cenat ispod Al Šife

Doktor je takođe odbacio tvrdnje Izraela da su Hamasovi militanti koristili bolnicu Al Šifa kao ključni komandni i kontrolni centar.

- Ni u jednoj fazi nisam video nijednog, ni u jednoj fazi nisam video čak ni naoružane policajce u bolnici Al Šifa - rekao je i dodao:

- Čak su i ljudi iz obezbeđenja u Šifi bili tamo da samo kontrolišu broj rođaka koji su pokušavali da uđu u odeljenja hitne pomoći. Imali su pendreke.

AP Photo/Abed Khaled
 

Abu Sitah, koji ima više od 30 godina iskustva, radio je na 12 ratom zahvaćenih lokacija širom Jemena, Iraka, Sirije, na jugu Libana i u Pojasu Gaze. On je stigao u palestinsku enklavu nakon izraelskog rata u Gazi.

Ubrzo nakon toga rekao je da se britanska protivteroristička policija „pojavila u njegovoj kući u Velikoj Britaniji i uznemiravala mu porodicu“.

Tokom konferencije za štampu Abu Sitah je podelio snimke i slike koje je prikupio tokom svog boravka u Gazi.

Ratni hirurg je takođe rekao da je pristao da radi sa Skotland Jardom na obezbeđivanju dokaza svedoka za ono što pravni stručnjaci i grupe za ljudska prava kažu da su ratni zločini koje je Izrael počinio u poslednjih nekoliko nedelja tokom svog napada na opkoljeni Pojas.

Izraelska vojna operacija u Gazi ubila je više od 15.000 Palestinaca, od kojih su više od polovine žene i deca, a čitava naselja su ostala u ruševinama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike