RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah tvrdi da je pogodio izraelsku bazu poznatu kao “oči države”; Ubijen komadant Hamasovog bataljona Nuseirat

07.01.2024

07:00 >> 00:14

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah tvrdi da je pogodio izraelsku bazu poznatu kao “oči države”; Ubijen komadant Hamasovog bataljona Nuseirat
Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 92. dan.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj u poseti Libanu zbog straha da bi zvanični Bejrut mogao biti uvučen u bliskoistočni sukob.

IDF saopštio da je raketirao komandni centar Hezbolaha na jugu Libana. Izraleski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da ističe vreme diplomatskim naporima za okončanje napetosti između Izraela i Hezbolaha.

Unicef je upozorio da većina dece i žena u Pojasu Gaze nije u mogućnosti da zadovolji svoje osnovne potrebe za hranom na dnevnom nivou. 

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u blogu:

23.56 - Blinken razgovarao sa Micotakisom o situaciji u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom o sprečavanju širenja sukoba u Gazi, zaštiti civila, povećanju humanitarne pomoći i trajnom miru na Bliskom istoku.

"Biće neophodni koraci na obnovi Gaze, dostizanju sigurnosti i trajnog mira za Izraelce i Palestince podjednako, što za nas, kao što je to bio slučaj od prvog dana ove administracije, mora da uključuje ostvarivanje palestinskih političkih prava i posebno palestinsku državu sa bezbednosnim garancijama za Izrael", istakao je Blinken tokom posete Grčkoj u okviru bliskoistočne turneje, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

23.10 - Hezbolah tvrdi da je pogodio izraelsku bazu poznatu kao “oči države”

Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je večeras video-snimak koji navodno prikazuje napad na izraelsku vazduhoplovnu bazu u Mironu, poznatu kao “oči države na severu”.

 

 

Hezbolah tvrdi da je napad izvršen direktno na odbrambene kupole u bazi, prenosi izraelski ''ynet''. Odbrambene kupole, ondosno sistem kontrole vazdušnih snaga, odgovoran je za kontrolu vazdušnog saobraćaja u celom vazdušnom prostoru Izraela, navodi portal.

22.46 - Abdolahjan: Najsigurniji način za smirivanje tenzija okončanje genocida u Gazi

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan poručio je danas da je najsigurniji način za smirivanje tenzija na Bliskom istoku “okončanje genocida u Gazi”.

Profimedia
 

“Efikasan korak u okončanju nasilja u regionu bio bi zaustavljanje zločina cionističkog režima i tekućeg genocida u Gazi, kao i preduzimanje akcija za zaustavljanje ubijanja civila, olakšavanje isporuke humanitarne pomoći i sprečavanje prisilne migracije”, rekao je Amir Abdolahjan, odgovarajući na primedbe francuske ministarke spoljnih poslova Katrin Kolona, prenosi Al Džazira.

22.31 - Palestinski zvaničnici: Sedam poginulih u izraelskom napadu na Kan Junisa

Novinska agencija Rojters javila je da je sedam osoba ubijeno u izraelskom napadu na kuću u Kan Iounisu, pozivajući se na palestinske zdravstvene zvaničnike.

Napad je bio usmeren na kuću porodice al-Nabris, a među ubijenima su bile žene i deca, dodali su zvaničnici.

21.48 - Ubijen komadant Hamasovog bataljona Nuseirat

Izraelska vojska i Šin Bet saopštili su danas da je u vazdušnom napadu u Gazi ubijen Ismail Siraj, komandant Hamasovog bataljona Nuseirat, koji je prema tvrdnjama izraelskih vlasti, izvršio masakr u kibucu Beri i drugim pograničnim zajednicama 7. oktobra.

 

 

 

 

 

 

21.15 - SAD tvrde da su oborile dron iznad Crvenog mora

Centralna komanda SAD saopštila je da je razarač sa vođenim projektilima USS ''Labun'' oborio dron iznad Crvenog mora koji je lansiran iz dela Jemena pod kontrolom grupe Huti.

Prema Centralnoj komandi, dron je bio u blizini nekoliko komercijalnih brodova kada je presretnut iznad međunarodnih voda. Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti, prenosi Rojters.

20.53 - Izrael se neće zaustaviti dok Hamas ne bude poražen

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je danas da se vojna ofanziva u Gazi nastavi sve dok se ne postignu svi njeni ciljevi.

- Vlada koju predvodim dala je instrukcije Izraelskim odbrambenim snagama da krenu u rat kako bi eliminisali Hamas, vratili naše taoce i osigurali da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu. Rat se ne može zaustaviti dok ne postignemo sve ove ciljeve - poručio je Netanjahu u večerašnjem obraćanju naciji, prenosi Tajms of Izrael.

20.19 - Ubijen komandant Hamasa koji je učestvovao u napadu na kibuc Beri

Izraelska vojska (IDF) i Šin Bet saopštili su danas da je u vazdušnom napadu u Gazi ubijen Ismail Siraj, komandant Hamasovog bataljona Nuseirat, koji je prema tvrdnjama izraleskih vlasti, izvršio masakr u kibucu Beri i drugim pograničnim zajednicama 7. oktobra.

19.07 - Blinken posetio Tursku i Grčku, sastao se sa Erdgonom i Micotakisom

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je odvojene sastanke sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom.

 

 

U Istanbulu je sa Erdoganom i šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom razgovarao o pritisku koji bi Turska mogla da izvrši na Iran i njegove saveznike kako bi se smirile tenzije na Bliskom istoku i ubrzalo slanje humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi, prenosi AP.

Kasnije je sleteo u Hanju, na grčkom ostrvom Krit, gde je razgovarao sa Micotakisom.

19.02 - Doktor: Izraelske snage se približavaju bolnici Al-Aksa

Doktor Ebrahim Matar, koji se nalazi u bolnici Al-Aksa u centralnoj Gazi, kaže da se izraelske snage, nakon sedmica intenzivnog granatiranja, približavaju objektu.

 

 

Kaže da su mnogi lekari i medicinske sestre otišli, strahujući da će Izraelci „tamo uraditi ono što su radili u Šifi i indonežanskoj bolnici”.

 

 

Matar je rekao da je "bolnica puna ranjenika i bolesnika".

18.55 - Premijer Škotske: Izraelski zvaničnici predlažu etničko čišćenje u Pojasu Gaze

Premijer Škotske Hamza Jusaf optužio je danas visoke zvaničnike izraelske vlade da predlažu "etničko čišćenje" u Pojasu Gaze izmeštanjem Palestinaca i dovođenjem izraelskih doseljenika.
Škotski premijer je pružio snažnu podršku Palestincima, rekavši da često ponavljani komentari visokih izraelskih zvaničnika koji pozivaju na raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze predstavljaju primer definicije etničkog čišćenja, prenosi glazgovski dnevnik Herald.

18.10 - IDF: Borbeni avioni pogodili dva "značajna" kompleksa Hezbolaha

IDF je saopštila da su borbeni avioni izveli napade na dva "značajna" vojna kompleksa koja pripadaju Hezbolahu u Libanu, kao odgovor na današnji napad te grupe na severni Izrael.

Na tim lokacijama, prema IDF-u, nalazila se infrastruktura koju koristi Hezbolahova jedinica protivvazdušne odbrane

Mete uključuju ćelije Hezbolaha, raketne položaje, komandni centar i drugu infrastrukturu koju koristi ta grupa.

17.37 - Šefovi IDF-a i Šin Beta obišli Hamasovu mrežu tunela ispod Kan Junisa

Načelnik štaba IDF-a general-potpukovnik Herci Halevi i šef bezbednosne agencije Šin Bet Ronen Bar obišli su Hamasovu mrežu tunela ispod Kan Junisa u južnoj Gazi, saopštava vojska.

Izraelska vojska veruje da se vođstvo Hamasa, uključujući Jahju Sinvara, krije pod zemljom u južnom pojasu Gaze.

14.46 - Hezbolah: Nema pregovora sve dok se ne završi rat u Gazi

Francuska i SAD pokušavaju da posreduju između Izraela i Libana, ali je libanska militantna grupa Hezbolah saopštila da nije zainteresovana da se povuče sa svojih položaja, što bi Izraelci želeli.

Kako je navedeno iz Hezbolaha, nema pregovora dok traje rat u Gazi.

14.30 - Borelj: Liban i EU će zajedno raditi na deesklaciji i dugoročnoj stabilnosti

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarao je sa premijerom Libana Nadžibom Mikatijem o situaciji u Bejrutu, uticaju koji sukob u Gazi ima na region Bliskog istoka, ali i o Siriji.

- Dogovorili smo se da ćemo zajedno diplomatskim putem raditi na deeskalaciji i dugoročnoj stabilnosti, što je u interesu svih - dodao je Borelj na Iksu.

13.30 - UNICEF: Deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju

Deca snose najveći teret humanitarne krize u Gazi, ona su izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju, izjavila je Tes Ingram, portparolka Dečjeg fonda UN (UNICEF).

Ingram je ukazala na nedavno istraživanje UNICEF-a koje je pokazalo da 90 odsto dece mlađe od dve godine u Gazi ima pristup samo žitaricama i mlečnim proizvodima, dok je za zdrav razvoj potrebno konzumirati pet grupa namirnica.

AP Photo/Hatem Ali
 

Gaza: Od početka sukoba stradala 22.722 Palestinca, povređeno 58.166

Od početka sukoba u Pojasu Gaze, 7. oktobra, život su izgubila 22.722 Palestinca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u toj enklavi.

Dodatno, u istom periodu, povređeno je 58.166 Palestinaca.

U poslednja 24 sata život su izgubila najmanje 122 Palestinca, dok je povređeno oko 256.

11.48 - Izraelska vojska ekshumirala 1.100 grobova na groblju u Gazi i uzela 150 tela?

Vlasti Gaze su saopštile da je izraelska vojska prekopala 1.100 grobova na groblju Tufa i ukrala 150 tela.

9.44 - Hezbolah tvrdi da je sa 62 rakete gađao izraelski toranj zbog ubistva Al Arurija

Izraelska vojska je saopštila da je iz pravca Libana izvršen napad na oblast severnog Izraela, i da je odgovrila udarom na "terorističku ćeliju" koja je učestvovala u lansiranju.

Hezbolah je saopštio da je napao važan cilj na izraelskoj teritoriji, kao odgovor na nedavno ubistvo Saleha Al Arurija u Bejrutu, jednog od lidera palestinskog Hamasa. 

Hezbolah je saopštio da je rano jutros pogodio izraelsku osmatračnicu sa 62 rakete kao "preliminarni odgovor" na ubistvo Al Arurija.

9.42 - Gađan izbeglički kamp Magazi

Izbeglički kamp Magazi u centralnom delu Gaze je na meti teške artiljerije, a u toj oblasti se vode borbe izraelske vojske i palestinskih boraca

Katastrofa u bolnicama u Gazi

  • Od 3. januara je samo 13 od 36 bolnica u Gazi "delimično funkcionalno", a čak i njima fali osoblja i medicinskih zaliha. Svim medicinskim ustanovama su hitno potrebni gorivo, hrana i pijaća voda
  • Na jugu postoji samo 9 funkcionalnih bolnica, gde se nalazi najveći broj Palestinaca koji je došao sa severa enklave, kada je naložena evakuacija
  • Rizik od gladi se povećava svakodnevno, upozoravaju agencije UN

7.10 - Blinken bi mogao da izvrši pritisak na Netanjahua

Očekuje se da će američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarati o brojnim problematičnim pitanjima sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kada bude posetio Izrael narednih dana, pokrivajući teme kao što su rastuće nasilje među naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali i povratak raseljenih Palestinaca u severni pojas Gaze.

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

„Biće mnogo toga na dnevnom redu kada bude razgovarao sa svojim izraelskim kolegama o tome kako i kuda dalje“, izvestio je dopisnik Al Džazire Hamdah Salhut iz okupiranog istočnog Jerusalima.

„Na kraju će razgovarati o pitanju zatvorenika i zašto je došlo do ćorsokaka u ovim pregovorima, da vidi da li može da napravi napredak u dobijanju bilo kakvog dogovora na stolu kada je u pitanju povratak zatvorenika i pauza u borbama, “ dodala je ona, napominjući da SAD i dalje ne podržavaju prekid vatre.

7.00 - Lider Huta preti članicama američke koalicije

Muhamed Ali al Huti, šef jemenskog Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huti, rekao je za Bi-Bi-Si da će svaka zemlja uključena u koaliciju na Crvenom moru koju predvode SAD izgubiti pomorsku bezbednost i biti meta.

Prošlog meseca, američki ministar odbrane najavio je formiranje koalicije sa ciljem da se suprotstavi napadima Huti na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Jemenska grupa gađala je brodove, za koje kažu da su povezani sa Izraelom, saosećajući sa Palestincima u Gazi.

 

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike