Vatikan: Blagoslov istopolnih parova nije jeretička niti bogohulna mera

04.01.2024

15:17

0

Saopštenje na pet stranica

Vatikan: Blagoslov istopolnih parova nije jeretička niti bogohulna mera
Copyright AP Photo

Vatikan je danas odlučio da smiri katoličke biskupe u nekim zemljama koji su negativno reagovali na prošlomesečno odobrenje blagoslova za istopolne parove, rekavši im da se ta mera ne može smatrati "jeretičkom" niti "bogohulnom".

U saopštenju na pet stranica, vatikanska Kongregacija za doktrinu vere je, takođe, priznala da takvi blagoslovi mogu biti "nerazboriti" u pojedinim zemljama u kojima bi gej ljudi koji ih primaju mogli postati meta nasilja, dospeti u zatvor ili čak umreti.

Katolički biskupi u nekim zemljama, posebno u Africi, izrazili su zbunjenost i različite stepene neslaganja oko deklaracija objavljenim 18. decembra 2023. godine.

Vatikan je tada objavio deklaraciju kojom se katoličkim sveštenicima daje mogućnost da blagosiljaju nevenčane i homoseksualne parove, ali uz određene uslove. 

Pixabay
Vatikan

Ovo je značajna promena stava za Katoličku crkvu, koja je do sada odbacivala takve blagoslove kao "grešne".

Deklaraciju je izdala Kongregacija za doktrinu vere, najviša vatikanska verska vlast, a odobrio je papa Franja, koji je poznat po svojoj otvorenosti prema marginalizovanim grupama. 

U deklaraciji se navodi da se blagoslov nevenčanih i homoseksualnih parova ne smatra odobravanjem njihove zajednice, niti promenom doktrine o braku, koja ostaje rezervisana za heteroseksualne parove.

- Ovakvi blagoslovi ne bi trebalo da se obavljaju ni sa kakvim crkvenim obredima koji odaju utisak braka - navodi se u deklaraciji, međutim, ovaj gest pastoralne bliskosti mora da izbegne sve elemente koji iole podsećaju na obred venčanja".

Deklaracija, takođe, naglašava da se blagoslov može dati samo onim parovima koji "ponizno traže da budu blagosloveni", a ne onima koji "izazivaju Boga i njegovu crkvu". 

Takođe, blagoslov se ne može dati onim parovima koji žive na "skandalozan" način, koji bi mogao da naruši veru drugih vernika.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike