RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti: SAD će biti kažnjene; Broj stradalih u Gazi porastao na 22.438

04.01.2024

16:47

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti: SAD će biti kažnjene; Broj stradalih u Gazi porastao na 22.438
Rat na Bliskom istoku - Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 90. dan.

Izraelske odbrambene snage saopštavaju da se intenzivne borbe vode u Kan Junisu, gradu na jugu Gaze.

Libanski Hezbolah najavljuje da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu "neće proći bez odgovara i kazne". UN su zabrinute zbog moguće eskalacije sukoba u Libanu.

Broj stradalih Palestinaca popeo se na 22.313.

                                *** UŽIVO ***

21.00 - UN: Uznemireni smo zbog poziva izraelskih zvaničnika da Palestinci napuste Gazu

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk rekao je danas da je "veoma uznemiren" zbog izjava visokih izraelskih zvaničnika u kojima pozivaju Palestince da napuste Gazu.

- Veoma sam uznemiren izjavama visokih izraelskih zvaničnika o planovima za prebacivanje civila iz Gaze u treće zemlje - napisao je Turk na Iksu.

On je dodao da "međunarodno pravo zabranjuje prisilno premeštanje ili deportaciju zaštićenih lica unutar okupirane teritorije i iz nje.

AP Photo/Ariel Schalit
 

19.43 - Galant: Izraelske trupe se neće uskoro povući iz Pojasa Gaze

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je tokom obilaska granice s centralnom Gazom da izraelske snage neće uskoro napustiti tu palestinsku enklavu.

- Teroristi koji su počeli da odbrojavaju vreme do povlačenje izraelskih snaga, treba da promene sistem računanja i da počnu da odbrojavaju do kraja svog života, koje dolazi uskoro - rekao je Galant.

Izraelski ministar odbrane naglasio je da se operacije izraelskih snagih snaga na severu i jugu Pojasa Gaze razvijaju povoljno, dok je borbe u centru enklave nazvao "intenzivnim".

19.35 - Blinken putuje za Izrael i Zapadnu obalu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken putuje u posetu Izraelu i Zapadnoj obali, posvećenu situaciji u Pojasu Gaze, izjavio je Metju Miler, potparol Stejt departmenta.

Osim Izraela i Zapadne obale, Blinken će tokom jednonedeljne turneje posetiti Tursku, Grčku, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

AP Photo/Eugene Hoshiko
Entoni Blinken

18.12 - Huti: SAD će biti kažnjene zbog napada

Abdel Malik Al Huti, lider jemenskih pobunjenika Huta, rekao je da je američki napad na njihove snage u Crvenom moru bio "kriminalni akt" koji neće ostati bez odgovora.

Tom prilikom je stradalo 10 Huta kada su američke snage potopile brodove na kojima su se nalazili.

18.06 - Američka vojska: Pomorski dron Huta eksplodirao u Crvenom moru, nema žrtava

Pomorski dron jemenskih Huta napunjen eksplozivom, eksplodirao je u Crvenom moru danas, ali se u tom trenutku nije nalazio u blizini nijednog komercijalnog plovila, niti broda američke mornarice, saopštio je komandant američke mornarice viceadmiral Bred Kuper, dodajući da je to bio neuspeli napad.

- Došao je na nekoliko milja od brodova koji plove u ovoj oblasti, trgovačkih i brodova američke mornarice. Svi smo videli kako je eksplodirao - rekao je Kuper.

16.46 - Izraelska vojska ubila visokog pripadnika Islamskog džihada na severu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) i izraelska domaća obaveštajna agencija Šin Bet saopštile su da su ubili šefa operacija palestinskog Islamskog džihada (PIJ) u severnoj Gazi Mamduha Loloa u vazdušnom napadu na sever Gaze.

16.23 - U izraelskom vazdušnom napadu na automobil u kampu Nuseirat ubijeno pet osoba

To je objavila novinska agencija Reuters, pozivajći se na palestinske zdravstvene dužnosnike.

Nuseirat je u centralnoj Gazi, koji je bio posebno žarište nedavnih izraelskih napada.

15.46 - Kameron: Biće preduzete međunarodne akcije ako ne prestanu napadi na brodove

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da napadi na teretne brodove na rutama u Crvenom moru moraju da budu obustavljeni, inače će, upozorio je, biti preduzete međunarodne akcije. 

- Ovo je nelegalno. To nema veze sa Gazom, nema veze sa Izraelom. Ovde se radi o slobodi plovidbe. Ovde je reč o sposobnosti brodova da nose svoj teret - rekao je Kameron. 

14.47 - Broj stradalih u Gazi porastao na 22.438

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 125 Palestinaca ubijeno, a 318 ranjeno u poslednja 24 sata u izraelskoj vojnoj akciji unutar Pojasa Gaze.

Taj broj podiže ukupan broj smrtnih slučajeva na 22.438, sa najmanje 57.614 povređenih, a Ministarstvo dodaje da su većina njih žene i deca.

14.41 - Britanija zapretila Hutima: Prestanite ili će biti preduzeta međunarodna akcija

Napadi na brodske puteve Crvenog mora moraju da se zaustave, inače će biti preduzete međunarodne akcije, upozorio je jemenske Hute u četvrtak britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

- Ovo je nezakonito. To nema veze sa Gazom, nema veze sa Izraelom. Ovde se radi o slobodi plovidbe. Reč je o sposobnosti brodova da nose svoj teret. Svetska ekonomija, svaka ekonomija će patiti ako nastave da napadaju brodove na nezakonit i neprihvatljiv način. Ovi napadi moraju da se zaustave ili će biti preduzete akcije - rekao je on tokom putovanja na Kosovo i Metohiju.

AP Photo/Alberto Pezzali
Dejvid Kameron

14.09 - Američka vojska saopštila da je izvršila napad u Bagdadu

Američka vojska izvela je napad u Bagdadu protiv vođe iračke milicije koju okrivljuje za napade na američke snage u zemlji, ubivši njega i još jednu osobu, rekao je američki zvaničnik Rojtersu u četvrtak.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, kazao je da je napad pogodio vozilo u Bagdadu. Na meti je bio vođa Harakat Al Nudžabe, rekao je zvaničnik, ne navodeći ime druge osobe.

13.51 - Izraelska vojska sprovodi pretrese u kampu Nur El Šams na Zapadnoj obali

Izraelska vojska i dalje sprovodi pretrese u izbegličkom kampu Nur el Šams na Zapadnoj obali u okviru, kako je saopšteno, antiterorističke operacije pokrenute pre više od 30 sati.

Racije se sprovode i u kućama u obližnjem gradu Tulkarm. Prema rečima stanovnika tog grada, privedeno je najmanje 120 ljudi.

 

 

13.35 - Izrael najavio zatvaranje humanitarnog koridora i otvaranje novog

Portparol izraelske vojske Avičaj Adrai objavio na svojoj Fejbuk stranici nova uputstva za kretanje građana u Gazi.

U saopštenju je najavljeno zatvaranje humanitarnog koridora u ulici Salah Al Din i njegovo premeštanje u priobalnu ulicu Al Rašid.

12.19 - Najmanje 17 Palestinaca ranjeno u izraelskom napadu na Zapadnoj obali

Najmanje 17 Palestinaca ranjeno je u izraelskom napadu na izbeglički kamp Nur Šams u Tulkaremu, na Zapadnoj obali, saopštilo je Palestinsko društvo Crvenog polumeseca.

Najmanje 13 ranjenih zadobilo je prelome kostiju zbog premlaćivanja tokom zatočeništva ili na ispitivanju.

Izvori su rekli da su izraelske snage pritvorile skoro 400 palestinskih muškaraca i da idu od vrata do vrata i sprovode ispitivanja van mesta.

11.27 - Izrael optužio UN da odugovlače sa isporukom pomoći

Izrael je optužio Ujedinjene nacije da „odugovlače“ isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, teritoriju koju Izrael drži pod opsadom i kontinuiranim vazdušnim bombardovanjem od 7. oktobra.

AP Photo/Fatima Shbair
 

U objavi na društvenim mrežama Cogat, telo izraelskog ministarstva odbrane koje je nadležno za palestinske civilne poslove, navodi da je spreman da pregleda do 200 kamiona pomoći dnevno, ali da UN ne isporučuju toliko.

10.33 - IDF se hvale novim uspesima

IDF su u najnovijem operativnom ažuriranju tvrdile da su „sprečile terorističke ćelije Hamasa usmerene protiv tenkovskih raketa širom Pojasa Gaze“.

- U gradu Kan Junis, trojica terorista pokušali su da podmetnu eksplozivnu napravu pored vojnika IDF. Kao odgovor, avion IAF-a kojim su upravljale trupe gađao je i ubio teroriste. Štaviše, trupe su eliminisale još dvojicu terorista koji su se skrivali u obližnjoj zgradi, a borbeni avion je udario u Hamasovo skladište oružja - piše na zvaničnoj stranici Izralskih odbrambenih snaga na Telegramu.

10.31 - Eksplozije širom Rafe

U proteklih sat vremena čule su se eksplozije širom grada Rafe, uglavnom iz istočnog dela grada gde su teškim topničkim granatiranjem gađana stambena područja.

 

 

Sa zapadne strane topovi pucaju na priobalni put, piše Al Džazira. Ovo je put kojim je ljudima rečeno da idu ako se kreću iz centralnog dela Kan Junisa u grad Rafa.

10.22 - Najmanje dvoje poginulih u napadu dronom na štab milicije koju podržava Iran u Bagdadu

Rojters je objavio da su najmanje dva borca milicije ubijena, a petoro ranjeno u napadu dronom na štab milicije koju podržava Iran na istoku Bagdada.

10.00 - Najmanje 14 Palestinaca, uključujući devetoro dece, ubijeno zapadno od Kan Junisa

Najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, uključujući devetoro dece, tokom izraelskog bombardovanja u Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, javlja Al Džazira.

Prema istom izvoru, izraelske snage su gađale kuću porodice Salah zapadno od Kan Junisa. Izraelska vojska (IDF) saopštila je, u međuvremenu, da su u Kan Junisu rezervisti Kirjati brigade usmerili borbeni avion da cilja trojicu operativaca Hamasa koji su pokušali da postave bombu u blizini izraelskih snaga, navodi Tajms of Izrael. Izraelske snage su ubile još dva naoružana borca Hamasa koji su se krili u obližnjoj zgradi a jedan bombarder IDF-a pogodio je Hamasovo skladište oružja u Kan Junisu.

 

 

7.25 - SAD: Zvaničnik podneo ostavku u ministarstvu zbog odnosa Amerike prema sukobu u Gazi

Visoki zvaničnik u američkom ministarstvu prosvete podneo je ostavku u sredu, navodeći kao razlog način na koji se predsednik SAD Džozef Bajden odnosi prema konfliktu u Pojasu Gaze. U sredu je, takođe, 17 članova izbornog štaba za predstojeću kampanju upozorilo Bajdena u anonimnom pismu da bi mogao da izgubi glasače zbog ovog pitanja.

Tarik Habaš, specijalni asistent u ministarstvu prosvete, odeljenje za planiranje, procenu i politički razvoj, poslao je pismo ministru Migelu Kardoni, navodeći da "ne može da ćuti dok administracija žmuri na zverstva počinjena nad palestinskim životima, što su vodeći eksperti za ljudska prava nazvali genocidnom kampanjom izraelske vlade", preneo je Rojters. Habaš, poreklom Palestinac, radi u Bajdenovom štabu od početka mandata američkog predsednika na ekspertizi za studentske kredite. Sedamnaest članova Bajdenovog izbornog štaba apelovali su na predsednika SAD da zatraži prekid vatre u Pojasu Gaze.

7.15- Stejt department: SAD "ne vide genocidna dela" u Gazi

SAD nisu primetile dela koja bi predstavljala genocid u Gazi, saopštio je potparol Stejt departmenta Metju Miler povodom zahteva Južne Afrike od Međunarodnog suda pravde (MSP) da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom.

- To nisu optužbe koje treba olako iznositi. Ne vidimo nikakva dela koja predstavljaju genocid - rekao je Miler.

Profimedia
 

Potparol Stejt departmenta takođe je saopštio da nije u poziciji da proceni da li su ratni ili zločini protiv čovečnosti počinjeni u palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

U podnesku Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u celini ili delimično Južna Afrika traži od MSP da izda privremene mere kojima bi Izraelu bilo naloženo da prekine svoje vojne operacije u Gazi, za koje se ističe da su neophodne zarad, kako se navodi, sprečavanja teške i nepopravljive štete po prava palestinskog naroda.

7.08 - Četiri člana Hezbolaha ubijena u izraelskom napadu na jug Libana

Lokalni zvaničnik Hezbolaha i još tri člana te grupe povezane sa Iranom ubijeni su u izraelskom napadu na južni Liban, prenosi Rojters pozivajući se na dva neimenovana bezbednosna izvora. Time je broj ubijenih članova Hezbolaha u današnjim izraelskim napadima na južni Liban porastao na devet, navodi Tajms of Izrael. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvele napad na "terorističku ćeliju koja je delovala u južnom libanskom selu Jarun".

AP Photo/Hassan Ammar
 

Kako su dodale, u još jednoj oblasti na jugu Libana, izraelska vojska gađala je "posmatračke sposobnosti Hezbolaha" i drugu "vojnu infrastrukturu" kojom upravljaju njegovi operativci. Hezbolah je prethodno objavio da su ubijena tri člana te grupe u prekograničnim sukobima s Izraelom. Kako je naveo, reč je o Muhamadu Akramu Hamadu, Abasu Huseinu Zaheru i Hasanu Aliju Dakiku.

Hezbolah je naveo da je grupa gađala izraelske snage u blizini naselja Šomera kod libanske granice, koristeći "odgovarajuće oružje", oko 20.55 po lokalnom vremenu. Hezbolah je imenovao 143 člana koje je Izrael ubio tokom sukoba koji su u toku, uglavnom u Libanu, kao i pojedine u Siriji, prenosi Tajms of Izrael.

7.10 - Lider UNICEF-a: „Vreme ističe“ da se deca u Gazi spasu od neuhranjenosti

Vreme ističe.

Mnoga deca se već suočavaju sa teškom akutnom pothranjenošću u Gazi.

Kako se pretnja glađu pojačava, još stotine hiljada male dece bi uskoro moglo biti ozbiljno pothranjeno, a neka su u opasnosti od smrti, napisala je direktorka Unicefa, Ketrin Rasel.

Ne možemo dozvoliti da se to desi.

7.00 - Kongresmen: SAD ne bi trebalo da ispišu „prazni ček za masovno raseljavanje“

Džim Mekgavern, demokrata, osudio je pozive izraelskih zvaničnika da se Palestinci uklone iz Gaze, opisujući ih kao „dostojne osude“ i hvaleći američki Stejt department što je osudio te izjave.

- Mora biti jasno da Amerika neće ispisati blanko ček za masovno raseljavanje iz Gaze - napisao je Mekgavern u objavi na društvenim mrežama.

Međutim, palestinski zagovornici prava kažu da bezuslovna vojna i diplomatska podrška Bajdenove administracije Izraelu podstiče izraelske zločine, uključujući moguće planove za etničko čišćenje.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video:.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike