Pronađen promrzli student koji je bio žrtva sajber-otmice: Pristajao na sve, a onda su od njegovih roditelja iznudili 80.000 dolara

02.01.2024

18:30

0

Prvo su prevarili njega, a onda njegove najmilije

Pronađen promrzli student koji je bio žrtva sajber-otmice: Pristajao na sve, a onda su od njegovih roditelja iznudili 80.000 dolara
Copyright Riverdale Police Department

Kaj Džuang, kineski student na razmeni u Sjedinjenim Američkim Državama, srećom je pronađen živ nakon što su njegovi roditelji platili otprilike 80.000 dolara sajber otmičarima, saopštila je lokalna policija.

Policija u Riverdejlu izvestila je da je sedamnaestogodišnji Kaj pronađen u nedelju, u stanju hipotermije, u šatoru smeštenom u ruralnom području države Juta, prema izveštaju BBC-a.

Prema informacijama, otmičari su uspeli da ubede Kaja da je njegova porodica u Kini ozbiljno ugrožena. Oni su ga prisilili da se fotografiše dok je bio izolovan u ruralnom delu Jute kako bi stvorili iluziju da je otet, prema izveštaju Njujork posta. Tokom tog perioda Kaj je imao ograničen pristup hrani i vodi, ali je posedovao ćebe, vreću za spavanje i nekoliko mobilnih telefona.

Nakon uspešnog spašavanja Kaj je izrazio želju za toplim čizburgerom i razgovorom sa svojom porodicom.

On je samo jedan od mnogih stranih studenata koji su nedavno postali meta takozvanih sajber otmičara u SAD, kako ističe policija.

Riverdale Police Department
 

Prema informacijama, policija veruje da su otmičari počeli da kontrolišu Kaja još 20. decembra, kada su ga policajci u Provu u Juti primetili sa opremom za kampovanje.

Zbog zabrinutosti za njegovu sigurnost policija je organizovala njegov povratak u Riverdejl, gde je živeo sa porodicom domaćina. Međutim, tada nije podelio informacije o eventualnim pretnjama.

Škola koju je Kaj pohađao kontaktirala je policiju 28. decembra, nakon što su roditelji iz Kine obavestili školske zvaničnike da su primili zahtev za otkupninu, uz fotografiju njihovog sina koja je sugerisala da je otet.

Policija je objavila da su žrtve sajber otmičara prisiljene na izolaciju, čak i da se fotografišu kako bi se stvorila iluzija da su zatočene, iako otmičari nisu fizički prisutni. Istragu su sproveli FBI i američka ambasada u Kini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike