BRIKS dobio jedanaestu članicu: Saudijska Arabija zvanično pristupila bloku!

02.01.2024

17:37

0

Grupa zemalja proširena je prema planu, sa izuzetkom Argentine koja je odlučila da ne prihvati poziv za članstvo i da nastavi da razvija odnose sa SAD

BRIKS dobio jedanaestu članicu: Saudijska Arabija zvanično pristupila bloku!
BRIKS zajednica - Copyright Pixabay

Saudijska Arabija je zvanično pristupila bloku zemalja BRIKS, saopštila je u utorak saudijska državna televizija.

Ovu odluku potvrdio je ministar poljnih poslova Saudijske Arabije princ Fejsal bin Farhan, koji je u avgustu najavio da će kraljevina pažljivo proučiti detalje pre planiranog datuma pridruživanja, odnosno 1. januara, kako bi donela "odgovarajuću odluku", prenosi Rojters.

Princ je naglasio da grupa BRIKS predstavlja "koristan i važan kanal" za jačanje ekonomske saradnje.

Blok BRIKS su prethodno činile zemlje Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, ali je od 1. januara proširen dodatnim članicama, među kojima su i Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Iran i Etiopija.

Grupa zemalja proširena je prema planu, sa izuzetkom Argentine koja je odlučila da ne prihvati poziv za članstvo i da nastavi da razvija odnose sa SAD.

Ova odluka Saudijske Arabije da se pridruži BRIKS-u dolazi u vreme geopolitičkih tenzija između SAD i Kine, kao i zbog rastućeg kineskog uticaja na kraljevinu, navodi agencija.

Iako Saudijska Arabija održava snažne veze sa Sjedinjenim Američkim Državama, sve više sledi svoj put iz zabrinutosti da Vašington manje posvećuje pažnju bezbednosti Persijskog zaliva nego u prošlosti.

Kina, kao najveći kupac nafte iz Saudijske Arabije, predvodi inicijative za proširenje BRIKS-a s ciljem stvaranja protivteže Zapadu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike