Lavrov otkrio da vlada veliko interesovanje za pridruživanje BRIKS-u: Oko 30 zemalja želi članstvo

26.12.2023

17:01

0

Rusija će nastaviti da jača poziciju BRIKS-a kao stuba novonastalog multipolarnog sveta, istakao je ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov otkrio da vlada veliko interesovanje za pridruživanje BRIKS-u: Oko 30 zemalja želi članstvo
Copyright Profimedia

Oko 30 zemalja želi da se pridruži BRIKS-u, pored onih koje su pozvane da se pridruže na samitu u Johanesburgu tokom leta, izjavio je u utorak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Logično je da, pošto BRIKS funkcioniše na principima istinske demokratije i međusobnog poštovanja, mnoge zemlje žele da se približe BRIKS-u. Pored zemalja koje su već ušle u naše redove, oko tri desetine zemalja sada žele da postanu partneri BRIKS-a - rekao je on na sastanku komiteta za spoljne poslove stranke Jedinstvena Rusija.

Lavrov je rekao da će Rusija nastaviti da jača poziciju BRIKS-a kao stuba novonastalog multipolarnog sveta.

Rusija će predsedavati grupom po principu rotacije 2024. i biti domaćin samita lidera u Kazanju u oktobru gde planira da usvoji „značajan paket odluka“.

BRIKS, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, odobrio je proširenje grupe dodavanjem Argentine, Egipta, Etiopije, Irana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u avgustu, iako nova argentinska vlada preispituje taj potez.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike