Argentina iznenadila odlukom: Odbila da se pridruži BRIKS-u, poslata zvanična pisma svim članicama

30.12.2023

11:06

0

Tokom predizborne kampanje Milej je nagovestio da će njegova administracija težiti unapređenju odnosa sa SAD

Argentina iznenadila odlukom: Odbila da se pridruži BRIKS-u, poslata zvanična pisma svim članicama
Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko, File

Predsednik Argentine Havijer Milej zvanično je odbio poziv da se Argentina pridruži BRIKS-u, prema informacijama argentinskih medija.

Milej je, kako se navodi, lično obavestio predsednike Kine i Rusije, Si Đinpinga i Vladimira Putina, o ovoj odluci putem zvaničnih pisama.

Takođe je informisao i predsednika Brazila, premijera Indije i predsednika Južne Afrike o tome.

U pismu koje je poslao Milej je naglasio da njegova vlada trenutno ne smatra da je učlanjenje u BRIKS "prikladno". Ova odluka suprotna je ranijim najavama njegovog prethodnika, Alberta Fernandeza, koji je planirao pridruživanje BRIKS-u kako bi podržao razvoj trgovinskih partnerstava Argentine širom sveta.

Tokom predizborne kampanje Milej je nagovestio da će njegova administracija težiti unapređenju odnosa sa SAD, Izraelom i "slobodnim svetom" i optužio je Brazil za "komunističku" politiku, mada je od tada ublažio svoj stav.

Prema planu, Argentina je trebalo da se pridruži BRIKS-u 1. januara 2024, ali je Milej naglasio da će se fokusirati na odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama umesto na članstvo u ovom bloku. On je izrazio nameru da Argentina napusti svoju valutu pezos i umesto toga koristi američki dolar kao zvaničnu valutu. Takođe je predložio ukidanje Centralne banke i nekoliko ministarstava kako bi smanjio vladin aparat.

Osim Argentini, BRIKS je u avgustu odobrio ulazak Egiptu, Etiopiji, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike