Preti li nam nova opasna epidemija? Stručnjaci zabrinuti zbog "Clade I": "U jednom slučaju može se brže prenositi među ljudima"

01.01.2024

23:45

0

Autor: M. Vu.

Dr. Van Kerkhove naglašava da porast slučajeva kovid-19 ne bi trebalo da iznenađuje

Preti li nam nova opasna epidemija? Stručnjaci zabrinuti zbog "Clade I": "U jednom slučaju može se brže prenositi među ljudima"
Ilustracija - Copyright AP Photo/Ng Han Guan

Iz perspektive 2024. godine, zdravstveni izazovi i rizici su i dalje veoma aktuelni. Skaj Njuz je nedavno razgovarao sa dr. Marijom Van Kerkhove, stručnjakomza zarazne bolesti iz Svetske zdravstvene organizacije, o aktuelnim temama vezanim za zdravstvo, uključujući i mogućnost novih pandemija.

Dr. Van Kerkhove naglašava da porast slučajeva kovid-19 ne bi trebalo da iznenađuje, budući da je sezonsko pojavljivanje respiratornih bolesti uobičajeno tokom jeseni i zime. Ona ističe važnost rane kampanje vakcinacije protiv gripa i kovid-19, posebno za najugroženije grupe, ali takođe izražava razočaranje zbog nedovoljne pokrivenosti vakcinacijom u rizičnim grupama širom sveta.

„Pokrivenost vakcinacijom u svim zemljama rizičnih grupa je poražavajuća... kovid-19 ima rešenja, isto važi i za grip, koja mogu da spreče ozbiljne bolesti i smrt. Zašto ih ne koristimo?“ - naglasila je dr. Van Kerkhove, izražavajući frustraciju zbog nedovoljnog angažovanja u sprovođenju preventivnih mera.

Klimatske promene i širenje denga groznice

I nije samo korona virus taj koji bi se mogao naći u centru pažnje tokom naredne godine. Dok su se globalni lideri okupili u Dubaiju da razgovaraju o borbi protiv klimatskih promena ranije ovog meseca, globalno zagrevanje je već uticalo na širenje zaraznih bolesti, kaže dr Van Kerkhove.


Denga groznica, virus koji komarci prenose na ljude, je dobar primer. „To zaista ilustruje izazove jer imate komarce koji idu dalje na sever i jug“, kaže ona.
Profimedia
 

„Zemlje poput Italije su svedoci prenosa denga groznice unutar svojih granica kao što nikada ranije nisu doživele“, dodala je ona.

Smatra se da bi komarci koji nose dengu mogli biti uobičajeni u Engleskoj do 2040-ih. Klimatske promene, kaže ona, imaju uticaj sada. „Ovo nije teoretski rizik u budućnosti. To se dešava sada i to treba rešiti sada“, naglasila je ona.

Izbijanje majmunskih boginja

Dr. Van Kerkhov je takođe ukazala na izbijanje virusa majmunskih boginja u Demokratskoj Republici Kongo.

„Imamo ogromnu epidemiju“, kaže ona. "Kada se ovaj virus širi tokom seksualnog odnosa, može se prilično efikasno prenositi između ljudi", dodala je ona.

24sedam/Profimedia
 

Majmunske boginje su bolest uzrokovana infekcijom virusom mpok. Postoje dve vrste mpok virusa: Clade I i Clade II.

Clade I ima veći mortalitet, sa stopom mortaliteta od oko 10%. Clade II je generalno blaži i upravo je ovaj tip kružio u Evropi, kaže dr Van Kerkhove.

„Zabrinuti smo zbog širenja Clade I u druge zemlje, a trenutno se veoma malo pažnje poklanja mpok-u“, objašnjava ona.

Da li smo spremni za novu pandemiju?
 

Činilo se da je pandemija došla niotkuda. Vlade su ostale u nevolji jer su slučajevi naglo porasli - njihovi ljudi su bili zatvoreni ili nisu mogli da posećuju svoje voljene koji pate. Dakle, četiri godine kasnije, da li je svet bolje pripremljen? I da i ne, kaže dr Van Kerkhov.

S jedne strane, kaže ona, posmatra kapacitete širom sveta za stvari kao što su nadzor, testiranje i sekvencioniranje novih pretnji, kao i napredak u oblastima kao što su prevencija infekcija i napori zdravstvenih radnika u zajednici. „Rad u tim oblastima doveo nas je u mnogo bolju poziciju za sledeću“, kaže ona.

Svet ulazi u 2024. sa dva sukoba - Ukrajina-Rusija i Izrael-Hamas - koji dominiraju u centru pažnje, kao i nizom drugih svetskih ratova o kojima se nedovoljno izveštava. Za medicinske stručnjake, očajni uslovi u ratnim zonama i uništavanje domova povećavaju rizik od širenja zaraznih bolesti.

Ali postoje stvari zbog kojih dr Van Kerkhov nije siguran koliko smo spremni da se uhvatimo u koštac sa novom pandemijom.

„Vidim pad poverenja u svet. Vidim napade na nauku i naučnike, politizaciju svakog aspekta kovida“, dodaje on.

Ona je takođe tvrdila da su zemlje možda manje spremne da prijave novi patogen zbog finansijskih i političkih podsticaja.

„Dakle, sa moje manje optimistične strane, zaista sam zabrinuta što smo u nekim aspektima u goroj situaciji nego pre četiri godine“, dodaje ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike