Denga groznica se širi poput požara! Prenose je komarci, ako primetite ove simptome idite kod lekara

07.10.2023

07:16

0

Autor: M. Vu.

Doktorka Slavica Maris pruža objašnjenje o denga groznici, simptomima i mogućnosti širenja epidemije u našoj zemlji

Denga groznica se širi poput požara! Prenose je komarci, ako primetite ove simptome idite kod lekara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da broj obolelih od denga groznice u Evropi raste i mogao bi dostići rekordne vrednosti ove godine. U Bangladešu epidemija se širi i preminulo je više od 1.000 ljudi.

Doktorka Slavica Maris pruža objašnjenje o denga groznici, simptomima i mogućnosti širenja epidemije u našoj zemlji:

"Denga groznica raste, a broj obolelih se u poslednjih 50 godina udvostručio. Svake godine u svetu oboli između sto i 400 miliona ljudi, ali ne svi razviju teške simptome. Oko 96 miliona ljudi oboli teže. Ovo je virusno oboljenje koje prenosi komarac iz grupe Aedes, a često je domaćin ove infekcije čovek. Preko sto zemalja u svetu beleži održavanje ove infekcije", istakla je doktorka Maris.

Ovi alarmantni podaci zahtevaju pažnju i opreznost kako bi se ograničilo širenje ove opasne bolesti i zaštitila javnost.

Dodaje da se groznica ne prenosi sa čoveka na čoveka.

- Denga groznica se ne prenosi sa čoveka na čoveka, već isključivo preko komarca. Komarac se zarazi ubodom bolesne osobe, posebno u akutnoj fazi bolesti, kada pacijent ima povišenu temperaturu i kada je povećana koncentracija virusa u krvi. Potrebno je desetak dana, da taj komarac postane infektivan i da može preneti infekciju na neku drugu osobu - kaže doktorka i objašnjava da postoje četiri tipa Denga groznice.

- Postoje četiri tipa denga groznice. Svakim od njih možemo da se zarazimo samo jednom, s tim da infekcija jednim tipom ne obezbeđuje imunitet od ostalih tipova groznice.

Moguće je imati denga groznicu, ali svaka druga infekcija nosi veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti – dodaje.

Simptomi bolesti

- Simptomi se razlikuju u odnosu na težinu bolesti. Pacijenti ima visoku temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, intenzivna glavobolja, može se javiti osip po telu, mučnina i povraćanje, ali su retke su ozbiljnije komplikacije - kaže dr Slavica Maris.

Teži oblici Denga groznice

Denga hemoragična groznica daje blage simptome, koji se vremenom pogoršavaju.

- Simptomi denga hemoragične groznice mogu biti blagi, ali postepeno se pogoršavaju u roku od nekoliko dana. Pored blagih simptoma denga groznice, mogu se javiti i znaci unutrašnjeg krvarenja. Moguće je krvarenja iz usta, desni ili nosa, koža je vlažna, moguće je oštećenje limfnih i krvnih sudova, ali i unutrašnje krvarenje, smanjen je broj trombocita, stomak je osetljiv, primetne su male krvne mrlje ispod kože, puls je slab. U slučaju da se ne leči na vreme denga hemoragična groznica može biti i fatalna - kaže dr Slavica Maris.

Sindrom denga šoka

- Sindrom denga šoka težak je oblik denga groznice, koji može biti fatalan. Mogući simptomi su intenzivan bol u stomaku, dezorijentacija, iznenadan i brz pad krvnog pritiska, teško krvarenje, povraćanje. Ukoliko se ne leči ovaj oblik na vreme, bolesti može biti smrtan. Na godišnjem nivou u Bangladešu premine od 20-25 hiljada osoba, najčešće dece i adolescenata, koji uglavnom imaju ovu težu formu bolesti – kaže dr Slavica Maris i objašnjava da je najbolje izbegavati mirise koji privlače komarce, kako bismo se zaštitili od mogućeg zaražavanja denga groznicom - kaže dr Maris.

Zaključila je da je potrebno izbegavati mirise koji privlače komarce, izbegavajte boravak napolju u ranim jutarnjim i večernjim satima. Vrsta komaraca koja prenosi bolest razmnožava se u čistoj, stajaćoj vodi. Kante sa vodom moraju da budu poklopljene, preporuka je i da se uklanja višak vode iz saksija sa biljkama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike