Tužila majku, mrzi da se pojavljuje u javnosti i sada je na vrhu! Ko je Fransoa Betenkur Mejers - najbogatija žena na svetu

29.12.2023

23:33

0

Autor: M. Vu.

Očekuje se da kompanija „Loreal", koju je osnovao deda francuske milijarderke, postigne najjači rezultat na berzi u poslednjih nekoliko decenija

Tužila majku, mrzi da se pojavljuje u javnosti i sada je na vrhu! Ko je Fransoa Betenkur Mejers - najbogatija žena na svetu
Fransoa Betenkur Mejers - Copyright Profimedia

Fransoa Betenkur Mejers, naslednica kompanije "Loreal", nedavno je postala prva žena koja je dostigla neverovatno bogatstvo od 100 milijardi dolara, čime je zauzela 12. mesto na listi najbogatijih ljudi na planeti.

Iako je ovo ogromno nasledstvo impresivno, Betenkur Mejers i dalje zaostaje za svojim francuskim kolegom Bernardom Arnaultom, koji je drugi najbogatiji čovek na svetu sa bogatstvom od 179 milijardi dolara.

Mejersova je nasledila kompaniju posle smrti majke Lilijan Betenkur 2017. godine, za koju se tvrdilo da je najbogatija osoba u Francuskoj.

Očekuje se da kompanija „Loreal", koju je osnovao deda francuske milijarderke, postigne najjači rezultat na berzi u poslednjih nekoliko decenija, a akcije kompanije su u već u četvrtak, 28. decembra, u Parizu narasle na rekordno visok nivo.

 

 

Pomenutu kompaniju je 1909. osnovao deda Fransoe Betenkur Mejers čuveni Ežen Šuler kako bi proizvodio i plasirao na tržište boju za kosu, koju je on izmislio. Sa sedištem u severozapadnom pariškom predgrađu Klišu, firma je izrasla u giganta koji posluje širom sveta, a vrednost kompanije procenjuje se na 241 milijardu evra, prema pariskoj berzi.

Fransoa Betenkur Mejers je inače na funkciji potpredsednice odbora kompanije „Loreal", a ona i njena porodica su najveći pojedinačni akcionari kompanije sa udelom od oko 35 odsto.

Slavne osobe i supermodeli kao što su Sindi Kroford, Bijonse i Penelope Kruz pomogle su u reklamiranju brenda, uz slogan: "Jer ja to zaslužujem".

Ko je naslednica Loreala?

Suprug joj je francuski biznismen jevrejske veroispovesti Žan-Pjer Majers, sin rabina koji je stradao u Aušvicu. Venčali su se početkom aprila1984. u Toskani i imaju dva sina: Žan -Viktora koji ima 36 godina i Nikolasa koji je dve godine mlađi. Sinove su odgajali u jevrejskoj veri i tradiciji budući da je i Fransoa Betenkort Majers pre udaje prešla na religiju svog supruga. Bila je to na neki način šamar njenom ocu, koji je za vreme nemačke okupacije pisao pamflete u antisemitskoj reviji u prilog nacističke propagande.

Najviše od svega mrzi da se izlaže u javnosti, što je vešto izbegavala sve do 2007., kad je od suda zatražila da se njenoj majci oduzme poslovnu sposobnost jer je njena majka našla 25 godina mlađeg dečka na koga je potrošila milijardu dolara. Kupila mu je ostrvo na Sejšelima, tri luksuzne kuće i avionsku pistu. Fransoa je rekla: "Dosta".

– Ovde se ne radi o novcu, nego o predatoru koji je razorio moju porodicu- govorila je na sudu Fransoa Betenkur Majers.

Ćerki je objavila „nuklearni rat“ i zapretila da će je razbaštiniti ne prestane li da se meša u njene poslove. 

Iako su živele u istoj pariškoj ulici, majka i ćerka sretale su se samo na sudu.

Bonus video.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike