Planeta iz svemira delovala je veoma dinamično: Požari, nepogode i ratovi obeležili 2023. godinu

28.12.2023

21:14

0

Izdvojili smo neke od najupečatljivijih slika koje su tokom 12 meseci napravili sateliti koji kruže oko Zemlje

Planeta iz svemira delovala je veoma dinamično: Požari, nepogode i ratovi obeležili 2023. godinu
Copyright Profimedia

Kraju se privodi još jedna godina puna dešavanja. Poslednjih 12 meseci obeležili su izraelsko bombardovanje Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, nastavak rata u Ukrajini i nekoliko prirodnih katastrofa, potraga za nestalom podmornicom i brojni drugi događaji.

Zato ne čudi što je svet i iz svemira delovao veoma dinamično, a u nastavku smo izvdojili neke od najupečatljivijih slika koje su zabeležili svemirski sateliti.

Gaza pre i posle izraelskog bombardovanja

Profimedia
 

Izrael je tokom rata sa Hamasom upozoravao civile u Gazi da se evakuišu kako bi izbegli bombe, ali je bez obzira na to stradalo više od 21.000 Palestinaca u ovoj izolovanoj enklavi.

Na fotografijama koje je napravio satelit Maksar može se videti jedna od četvrti pre i posle izraelskog bombradovanja, koja prikazuje razmere razaranja u gusto naseljenom gradu Gazi, koji je skoro opusteo otkad su u njega upale i kopnene trupe IDF.

Turska pre i posle zemljotresa

 

 

Smrtonosni zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihtera razorio je delove Turske i Sirije 6. februara. Snimak koji je napravio satelit Maksar dan posle potresa prikazuje pukotinu linije raseda preko polja u gradu Altinuzum koja je naselje presekla napola.

Ledeni breg na slobodi

Profimedia
 

Najveći ledeni breg na svetu, nazvan A23a, pobegao je od ledene police Filhner-Ron na zapadu Antarktiku 1986. godine, a četiri decenije kasnije odvojio se od Vedelovog mora i očekuje se da će završiti na jugu Atlantika. Ova satelitska slika koju je napravila ESA snimljena je 26. novembra.

Potraga za Titanom

Profimedia
 

Dana 23. juna, dan nakon što je potraga za podmornicom Titan završena sa fragmentima pronađenim na dnu okeana, Maksar je snimio napravio fotografiju tri broda uključena u operaciju.

Oluja Kiran u Velikoj Britaniji

Profimedia
 

Britanija se nalazi na listi zahvaljujući Nasinom snimku oluje Kiran, koja je donela vetar koji je duvao brzinom od 135 kilometara na čas i poplave u južnu Englesku i izazvala pustoš na Kanalskim ostrvima.

Ostrva u plamenu

Profimedia
 

Šumski požari zahvatili su grčka ostrva Rodos i Krf tokom letnjih meseci. Ova fotografija nastala 24. jula prikazuje plamen u blizini Genadija na Rodosu, sa spaljenom vegetacijom zasenčenom crnom bojom.

Idalijin gnev

Profimedia
 

Floridu je tokom leta pogodio uragan Idalija, koji je ostavio stotine hiljada domova bez struje, a neke i potpuno potopljene. Na ovoj slici se vidi kako zahvata državu 30. avgusta.

Sukob u Sudanu

Profimedia
 

Sudan je ove godine zahvaćen sukobom oko borbe za vlast nakon što su u proleće izbile borbe između rivalskih frakcija vojske zemlje.

Ova fotografija nastala 17. aprila prikazuje uništene avione na glavnom aerodromu u Kartumu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike