Američki čipovi na ruskom naoružanju - kako je to moguće?

16.06.2022

08:47

0

Autor: 24sedam

Čipovi i druge elektronske komponente američke proizvodnje pronađeni su na ruskim radarskim sistemima, dronovima, tenkovima, kontrolnoj opremi i brodovima

Američki čipovi na ruskom naoružanju - kako je to moguće?
ruska-vojska - Copyright AP Photo

Sjedinjene Američke Države odlučile su da istraže sa američkim tehnološkim kompanijama kako  je došlo do toga da se čipovi američke proizvodnje nađu na ruskoj vojnoj opremi koja se koristi tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

O ovome je pisao list „Vašington post“, koji je, prema svojim saznanjima, izvestio i da istragu sprovodi američko Ministarstvo trgovine zajedno sa Federalnim istražnim biroom.

Kako se navodi u tekstu američkog lista, čipovi i druge elektronske komponente američke proizvodnje pronađeni su na ruskim radarskim sistemima, dronovima, tenkovima, kontrolnoj opremi i brodovima.

Pretpostavlja se da su mnoge od ovih komponenata proizvedene pre mnogo godina, pre nego što su Sjedinjene Američke Države ograničile izvoz 2014. godine.

Američke kompanije su, kako piše pomenuti list, godinama legalno prodavale osnovne čipove Rusiji bez potrebe da prethodno dobiju odobrenje američke Vlade.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike