Albanski autistični haker osuđen na doživotnu kaznu u bolničkom zatvoru! Ukrao 90 klipova dugoočekivanog GTA 6

22.12.2023

21:00

0

Autor: M. Vu.

Arion Kurtaj je bio ključni član međunarodne hakerske grupe, odgovorne za napade na renomirane tehnološke kompanije poput Ubera, Nvidije i Rockstar Games

Albanski autistični haker osuđen na doživotnu kaznu u bolničkom zatvoru! Ukrao 90 klipova dugoočekivanog GTA 6
Arion Kurtaj - Copyright Printscreen/Iks

Osamnaestogodišnji Arion Kurtaj, mladi haker sa Oksforda, je proglašen krivim i osuđen na neodređeno vreme bolničkog lečenja zbog svojih uloga u seriji sajber napada, uključujući i krađu i objavljivanje delova dugo iščekivane igre Grand Theft Auto (GTA).

Kurtaj, autističan mladić, bio je ključni član međunarodne hakerske grupe "Lapsus$", odgovorne za napade na renomirane tehnološke kompanije poput Ubera, Nvidije i Rockstar Games, nanoseći im štetu od gotovo 10 miliona dolara. Poznata po stvaranju popularnog serijala igara GTA, kompanija Rockstar Games bila je jedna od žrtava ovog napada.

Prema odluci suda, Kurtaj će provesti ostatak svog života u bolničkom smeštaju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sudija je naglasio da će se njegovo zadržavanje u bolnici produžavati do trenutka kada se više ne smatra opasnim za javnost. Istakao je da Kurtajevi izuzetni tehnički talenti i namera da se bavi sajber kriminalom predstavljaju visok rizik za društvo.

 

 

Sud je takođe saznao da je Kurtaj u pritvoru bio nasilan i da je protiv njega bilo podneto na desetine prijava o povredama i materijalnoj šteti. Od porote je zatraženo da se utvrdi da li je počinio navodna dela ili ne, kao i da je ih je počinio sa zločinačkom namerom, zbog njegovog teškog autizma.

Procena mentalnog zdravlja koja je korišćena kao deo saslušanja o izricanju kazne kaže da je on "nastavio da izražava nameru da se što pre vrati sajber kriminalu" i da je "bio veoma motivisan".

 

 

Nakon što je bio na kauciji zbog hakovanja Nvidije i još jedne kompanije, nastavio je sa hakovanjem, uprkos tome što mu je zaplenjen laptop. Kurtaj je potom uspeo da provali u "Rokstar Gejms", koristeći svoj hotelski TV i mobilni telefon, prilikom čega je ukrao 90 klipova neobjavljenog i dugoočekivanog GTA 6.

Provalio je u interni sistem za slanje poruka kompanije "Slak" gde je napisao "ako me Rokstar ne kontaktira na Telegramu u roku od 24 sata, počeću da objavljujem izvorni kod". Nakon čega je postavio klipove i izvorni kod na forum pod korisničkim imenom "TeaPotUberHacker".

Kuratj je poreklom Albanac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike