Najveći sajber napad u istoriji zemlje: Hakeri iz 114 država udarili na obrazovni sistem Grčke

30.05.2023

19:48

0

Tužilac Vrhovnog suda naložio je sudsku istragu

Najveći sajber napad u istoriji zemlje: Hakeri iz 114 država udarili na obrazovni sistem Grčke
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grčko Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je bilo meta sajber napada koji je opisan kao najopsežniji u istoriji zemlje, a čiji je cilj, kako se ističe, bio da se onemogući centralizovana platforma za ispite u srednjim školama.

U saopštenju Ministarstva navodi se da se distribuirani napadi uskraćivanja usluge ili DDoS, koji imaju za cilj da preplave platformu, dešavaju danas drugi dan zaredom.

U napadu su učestvovali računari hakera iz 114 zemalja, što je izazvalo prekide i kašnjenja na ispitima u srednjim školama, ali nije oštetilo sistem, navelo je Ministarstvo.

Tužilac Vrhovnog suda naložio je sudsku istragu sajber napada uz pomoć Odeljenja policije za sajber kriminal.

- Ovo je najgori napad ikada izveden na neku grčku javnu ili vladinu organizaciju - saopštilo je Ministarstvo obrazovanja, opisujući sajber napade u prethodna dva dana kao "incident velikih razmera i dugotrajnog trajanja".

Ispiti na kraju godine u srednjim školama u Grčkoj administriraju se pomoću onlajn platforme poznate kao "Subject Bank", dizajnirane da se postavi jedinstveni standard širom zemlje, a zbog hakerskih napada studenti su satima čekali početak ispita u učionicama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike