Hanter Bajden spreman da svedoči pred Komitetom, ali pod jednim, skoro nemogućim, uslovom

28.11.2023

20:33

0

Ovo telo trenutno vodi istragu o opozivu američkog predsednika Džoa Bajdena i o njegovoj umešanosti u poslove svog sina sa inostranstvom

Hanter Bajden spreman da svedoči pred Komitetom, ali pod jednim, skoro nemogućim, uslovom
Copyright AP Photo/Julio Cortez, File

Sin predsednika SAD Hanter Bajden spreman je da javno svedoči pred komitetom kojim upravljaju republikanci, a koji istražuje navodnu zloupotrebu uticaja njegovog oca, napisao je njegov advokat u pismu u utorak. Republikanska stranka je pozdravila pismo, ali je insistirala na privatnom saslušanju predsednikovog sina.

U pismu predsedniku Nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejmsu Komeru, advokat Ejb Louel rekao da je Hanter Bajden spreman da „odgovori na svako važno i relevantno pitanje koje vi ili vaše kolege imate“ na javnoj raspravi 13. decembra ili nekog drugog datuma u decembru.

- Videli smo da koristite sednice iza zatvorenih vrata da manipulišete, čak i iskrivljujete činjenice i dezinformišete javnost. Stoga predlažemo otvaranje vrata. Ako su, kao što tvrdite, vaši napori važni i uključuju pitanja o kojima bi Amerikanci trebalo da znaju, onda neka svetlost obasja ove postupke - napisao je Louel, objašnjavajući zašto bi predsednikov sin svedočio samo na javnom saslušanju.

Poverljivi podaci se obično ne mogu raspravljati na takvoj javnoj raspravi.

Komitet trenutno vodi istragu o opozivu američkog predsednika Džoa Bajdena i o njegovoj umešanosti u Hanterove poslove sa inostranstvom. Republikanci tvrde da je Hanter stranim klijentima naplaćivao desetine miliona dolara za sastanke sa njegovim ocem, dok je on bio potpredsednik SAD.

AP Photo/Andrew Harnik, File
 

Američki lider negira da je znao bilo šta ili da je bio umešan u Hanterove poslove, a Louel je u svom pismu tvrdio da Komerov komitet „radi skoro godinu dana, bezuspešno, da poveže poslovne aktivnosti našeg klijenta sa njegovim ocem".

Međutim, Džo Bajden je fotografisan sa nekoliko klijenata svog sina, a Hanterov bivši poslovni partner, Devon Arčer, rekao je Komitetu u julu da je Hanterov položaj u upravnom odboru Burizme, ukrajinske energetske kompanije, dat njemu isključivo kako bi kompanija imala uticaj na politiku SAD. Arčer je takođe naveo da je Džo Bajden večerao više puta sa Hanterovim klijentima i da je Hanter primio transfer novca odmah nakon najmanje dva od ovih sastanaka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike