Masakr u Pragu podsetio na pucnjavu u "Ribnikaru": Muk i tuga u Češkoj, građani pale sveće i ostavljaju cveće za stradale (FOTO)

22.12.2023

12:44

0

Danima nakon masakra javnost u Srbiji je bila šokirana, dok su potreseni građani i unesrećeni roditelji dolazili i ostavljali cveće ispred škole koja je nekad bila na dobrom glasu, a sad se slične scene mogu videti ispred fakulteta u prestonici Češke

Masakr u Pragu podsetio na pucnjavu u "Ribnikaru": Muk i tuga u Češkoj, građani pale sveće i ostavljaju cveće za stradale (FOTO)
Copyright 24sedam Profimedia

Masakr na Karlovom univerzitetu u Pragu, u kom je stradalo najmanje 15 osoba, podsetio je Srbiju na pucnjavu u školi u Beogradu koja je 3. maja šokirala region.

Tog dana učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K. (13) ušao je u objekat sa pištoljem i počeo da puca na đake. Za samo nekoliko minuta ubio je devetoro učenika i školskog čuvara.

Prvo se pretpostavljalo da je pucao nasumično, a naknadno je ustanovljeno da je sve detaljno osmislio. Policajci su kod njega pronašli spisak i plan na izgužvanim papirima.

Plan iz skiciranog nacrta škole sproveo je gotovo u potpunosti, samo što se nije popeo i na sprat, što je nameravao.

Sastavio je i dva dokumenta pisana rukom. Jedan je spisak 16 imena i prezimena dece iz odeljenja VII/2 iznad kojih piše “GL. M.”, što je skraćenica za glavne mete. Jedno ime je precrtao, pa su na "važećem" spisku ostala imena osmorice dečaka i sedam devojčica.

Tv Pink Printscreen
 

Danima nakom masakra javnost u Srbiji je bila šokirana, a potreseni građani i unesrećeni roditelji dolazili su i ostavljali cveće ispred škole koja je nekad bila na dobrom glasu, a sad se slične scene mogu videti ispred fakulteta u prestonici Češke.

Šta do sada znamo o masakru u Pragu?

Muškarac koga je policija identifikovala kao Davida Kozaka (24) upao je na Filozofski fakultet Karlovog univerziteta u Pragu i počeo da puca nasumično, ubivši najmanje 14 osoba, dok je više od 30 ljudi ranjeno.

Prema prvim informacijama, nije imao određene mete, jer je pucao i na studente u objektu i na ljude na ulici, prilikom čega je, prema procenama stručnjaka, koristio dugu pušku AR-15 sa optičkim nišanom za koju je imao dozvolu.

Policija je brzo reagovala, zatvorila okolne ulice i napadač je likvidiran, dok je prema drugim informacijama pucao u sebe kad su organi reda otvorili vatru na njega.

Policija je saopštila i da je pronašla veliki arsenal oružja i streljiva u zgradi fakulteta, a prema ubicinoj objavi na Iksu, inspiracija za pucnjavu bila mu je pucnjava u osnovnoj školi u Rusiji.

Kasnije je saopšteno da su među stradalima u masakri i tri strana državljanina - dva iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan iz Holandije.

Prema pisanju tamošnjih medija, Kozak je pre krvavov pira ubio i sopstvenog oca, a nedelju dana ranije, prošlog petka, usmrtio je i muškarca i njegovu dvomesečnu bebu u šumi Klanovice u Pragu.

Čim je policija ponovo odblokirala ulice, građani i ožalošćeni su počeli da dolaze do ulaza u dvorište fakulteta i da ostavljaju cveće pred ulazom i pale sveće za one koji su preminuli, što je prizor koji podseća na onaj koji smo nedeljama posle pucnjave u Ribnikaru mogli da vidimo ispred osnovne škole čije je ime postalo sinonim za tragediju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike