Ko je Alina koju je pominjao ubica iz Praga? Odlučio da "ispravi njenu grešku", pa otvorio vatru (FOTO)

22.12.2023

11:43

0

Autor: M.M.

Sada je odgonetnuto da je u pitanju 14-godišnja Alina Afaskina, koja je 7. decembra ove godine otvorila vatru u školi u Brjansku u Rusiji

Ko je Alina koju je pominjao ubica iz Praga? Odlučio da "ispravi njenu grešku", pa otvorio vatru (FOTO)
David Kozak izvršio je masovno ubistvo na fakultetu u Pragu - Copyright Twitter/Telegram/Mash

Dan nakon masovne pucnjave na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta na Trgu Jana Plaha u Pragu, u kojoj je ubijeno najmanje 15 ljudi a 30 ranjeno, dok je napadač David Kozak (24) eliminisan, odgonetnuta je poruka koju je pre krvavog pohoda na platformi X ostavio ubica.

Naime, on je u poruci u kojoj najavljuje masakr govorio kako je "oduvek hteo da ubija", a obratio se i izvesnoj Alini koja ga je, kako je napisao, inspirisala.

Sada je odgonetnuto da je u pitanju 14-godišnja Alina Afaskina, koja je 7. decembra ove godine otvorila vatru u školi u Brjansku u Rusiji.

Tom prilikom dvoje ljudi je ubijeno, a petoro ranjeno. Alina je nakon svog napada izvršila samoubistvo.

Kako je rekao Kozak, ona je napravila grešku jer nije ubila mnogo ljudi, što će, kako je naglasio, on "pokušati da ispravi".

I u sledećoj objavi osvrnuo se na Afanaskinovu, dodajući da mu je puno pomogla. 

Kako je napisao, oduvek je želeo da ubije nekoga, dodajući da su masovna ubistva bolja od serijskih ubistava.

U idućim je objavama pak opisao svoj odnos prema svetu i napisao da mrzi sve i da svi mrze njega, zbog čega planira da iza sebe ostavi što je moguće više bola. Poslednja objava datira od 19. decembra, kada je pisao o nesnosnom zujanju u ušima.

Puška vredna 8.000 evra

David Kozak nosio je dugačku pušku sa optikom. Bivši policijski inspektor i instruktor obuka gađanja Pavel Černi rekao je za aktualne.cz da se radi o veoma skupoj pušci.

- Prema onom što sam video, reč je o dugom oružju tipa AR-15, kalibra 308 Winchester. Dakle, sa relativno velikim patronama. I oružje je imalo nišan. Reč je o luksuznom i skupom oružju, koje košta oko 200.000 kruna (nešto više od 8.000 evra) - rekao je.

- Nije kompletan raritet u Češkoj, ali je stvarno skupa. To je kao da među automobilima birate tunirani BMW - kaže Černi.

Policija još uvek nije potvrdila da je ubica u napadu koristio ovo oružje. Ipak, potvrdili su da je oružje koje je posedovao legalno.

Napad na fakultet najgori je u istoriji Češke. U Uherskom Brodu 2008. napadač je ubio osmoro ljudi, a napadač iz bolnice u Ostravi šestoro 2019. godine.

Počinitelji u Uherske Brodu i Ostravi pucali su iz pištolja.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike