Lava na Islandu sve sporije teče, grad nije ugrožen: "Ovo bi moglo da potraje mesecima"

20.12.2023

20:16

0

Vlasti su prošlog meseca evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada

Lava na Islandu sve sporije teče, grad nije ugrožen: "Ovo bi moglo da potraje mesecima"
Copyright AP Photo/Marco Di Marco

Lava iz vulkana na Islandu u relativnoj blizini Rejkjavika sve sporije teče, saopštila je  islandska meteorološka kancelarija.

Sada deluje kao da poslednja erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi neće ugroziti obližnji grad, koji je evakuisan nakon poslednjih zemljotresa.

AP Photo/Marco Di Marco
 

Erupcija je kasno u ponedeljak na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, izbacila lavu i dim više od 500 metara u vazduh, nakon nedelja iščekivanja otkad je prvi put podignuta uzbuna zbog seizmičke aktivnosti.

Vlasti su prošlog meseca evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavika, oko 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika, ali su im dozvolile da se povremeno vraćaju kako bi proverili kuće, koje su ugrožene podrhtavanjem.

AP Photo/Marco Di Marco
 

Erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi mogla bi da se završi tokom vikenda ili sledeće nedelje, ali bi tokovi lave mogli da se nastave sporim tempom nedeljama ili mesecima, kaže vanredni profesor na Institutu za Nauke o Zemlji na Univerzitetu Islanda Halldor Geirson.

Icelandic coast guard via AP
 

Vlada je saopštila da je malo verovatno da će to uticati na letove, čime je ublažila bojazan od ponavljanja haosa u vazdušnom saobraćaju  izazvanog pepelom iz ranije islandske vulkanske erupcije 2010. godine.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike