Zastrašujuće scene na Islandu! Vulkan izbacuje mlazeve lave do 500 metara uvis, zvaničnici upozorili: Ovo nije turistička atrakcija (VIDEO)

19.12.2023

19:56

0

Vlasti pažljivo prate situaciju strahujući da bi obližnji grad mogao da bude ugrožen

Zastrašujuće scene na Islandu! Vulkan izbacuje mlazeve lave do 500 metara uvis, zvaničnici upozorili: Ovo nije turistička atrakcija (VIDEO)
Copyright AP Photo/Marco Di Marco

Vulkan koji je eruptirao na jugozapadu Islanda stvorio je apokaliptične scene ispucavajući gejzire rastopljene lave u nebo.

Do erupcije je došlo na poluostrvu Rejkjanes, nedaleko od grada Grindavik, a ona je počela u ponedeljak uveče nakon nedelja seizmičke aktivnosti koja je nagovestila erupciju.

- Večeras u 22.17 počela je erupcija vulkana severno od Grindavika na poluostrvu Rejkjanes - saopštila je tada Islandska meteorološka kancelarija (IMO).

 

 

- Do erupcije je došlo blizu Sundhnukagigara, oko četiri kilometra severoistočno od Grindavika i ona se mogla videti na obližnjim kamerama. Erupciji je prethodio niz zemljotresa koji je počeo u 21 sat - dodaje se

Prema IMO-u, pukotina erupcije se zatim proširila na jug.

- Smatralo se da je brzina pražnjenja lave tokom prva dva sata od erupcije bila na skali od stotina kubnih metara u sekundi, sa najvećim fontanama lave na severnom kraju pukotina - navodi se.

 

 

U svom najnovijem ažuriranju telo je saopštilo da se „intenzitet“ erupcije smanjuje, o čemu svedoče seizmička i GPS merenja.

- Činjenica da se aktivnost već smanjuje nije pokazatelj koliko će erupcija trajati, već da erupcija dostiže stanje ravnoteže - navodi se.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je erupcija izazvala „snažne fontane lave“ koje su dostizale i visinu od čak 500 metara.

 

 

Meštani su upozoreni da odmah napuste tu oblast - iako se na fotografijama vidi da neki ostaju da posmatraju posledice erupcije.

Međunarodni aerodrom Keflavik, u glavnom gradu Rejkjaviku, do sada je ostao otvoren, dok je mali broj letova otkazan ili odložen.

Fanar Jonason, gradonačelnik Grindavika, upozorio je da bi "bilo veoma ozbiljno" ako bi lava krenula ka gradu, kao i da je definitivno da Božić neće moći da se proslavi u njemu.

U snimcima erupcije koji prate dešavanja uživo vide se užareni narandžasti mlazevi lave kako izbijaju iz rupe u tlu, okruženi oblacima crvenog dima.

 

 

Nedeljama je ta nordijska zemlja očekivala erupciju na poluostrvu jugozapadno od prestonice nakon intenzivnih zemljotresa, što je navelo vlasti da evakuišu hiljade ljudi i zatvore geotermalnu banju Plava laguna, poznatu po svojim tirkiznim vodama.

- Sada čekamo da vidimo šta nam spremaju sile prirode - napisao je predsednik Gvidni Torlacijus Jouhaneson na Tviteru, dodajući da su zaštita života i infrastrukture prioritet.

Vidir Rejnison, šef Odeljenja za civilnu zaštitu, pozvao je ljude da se klone tog područja, rekavši lokalnoj televizijskoj stanici: „Ovo nije turistička erupcija".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike