Lava zaobilazi Grindavik: "Erupcija ne predstavlja pretnju po život" (VIDEO)

19.12.2023

10:45

0

Vlasti su evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavika

Lava zaobilazi Grindavik: "Erupcija ne predstavlja pretnju po život" (VIDEO)
Copyright AP Photo/Marco Di Marco

Nakon velike erupcije vulkana na Islandu deluje da lava zaobilazi Grindavik, jedini grad u toj oblasti, što budi nadu da će domovi biti pošteđeni, saopštili su danas geolozi i spasioci. 

- Erupcija ne predstavlja pretnju po život. Nema poremećaja letova na Islandu, a međunarodni koridori letenja ostaju otvoreni - navodi se u saopštenju islandske vlade.

Vulkan na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, eruptirao je u ponedeljak uveče posle višenedeljnih intenzivnih zemljotresa i izbacio lavu i dim više od 100 metara u vazduh.

Na poluostrvu Rejkjanes lokalne vlasti su proteklih dana evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavik, udaljenog oko 40 kilometara jugozapadno od prestonice Rejkjavika, i zatvorile obližnju geotermalnu banju Plava laguna, dok je međunarodni aerodrom Rejkjavik, koji se nalazi u blizini, ostao otvoren.

Posle erupcije stvorila se pukotina od oko četiri kilometara, iz koje je izbila lava, ali je čak i najjužnija tačka pukotine udaljena tri kilometara od Grindavika, saopštila je islandska meteorološka služba.

- Erupcija se odvija severno od sliva, tako da lava ne teče prema Grindaviku - rekao je geolog Bjorn Odson. 

Erupcija je počela severno od Grindavika u ponedeljak uveče u 22:17 časova po lokalnom vremenu, saopštila je islandska meteorološka služba.

Za sada nema izveštaja o povređenima ili poginulima u ovoj, četvrtoj erupciji vulkana na Islandu u poslednje tri godine.

Islandska premijerka Katrin Jakobsdotir saopštila je da će nedavne mere odbrane imati pozitivan efekat.

Predsednik Gvidni Johaneson rekao je da je prioritet vlade "zaštita života i infrastrukture".

Aprila 2010. godine, erupcija vulkana Ejafjalajokul izazvala je najveće zatvaranje evropskog vazdušnog prostora od Drugog svetskog rata zbog ogromnog oblaka pepela.

Tada su gubici avio-industrije procenjeni na između 1,5 i 2,5 milijardi evra.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike