Australija na udaru tropskog ciklona! Preko 40.000 domaćinstava ostalo bez struje, stanovništvo upozoreno na zmije i krokodile (VIDEO)

14.12.2023

23:55

0

Autor: M. Vu.

Ciklon će se premeštati prema Karpentarijskom zalivu na severu Australije, gde bi ciklon mogao ponovo da ojača

Australija na udaru tropskog ciklona! Preko 40.000 domaćinstava ostalo bez struje, stanovništvo upozoreno na zmije i krokodile (VIDEO)
Ciklon Jasper udario u Australiju - Copyright Tanjug/Australian Broadcasting Corporation via AP

Tropski ciklon pogodio je severoistok Australije, donoseći obilnu kišu i orkanske vetrove, usled čega je bilo poplava, materijalne štete i evakuisanih građana.

Tropski ciklon Jasper pogodio je severoistok Australije u sredu i četvrtak 13. i 14. decembra. Ciklon je doneo obilne padavine, u priobalnoj oblasti i snažne vetrove i visoke talase.

Na udaru ciklona najviše se našao deo obale u okolini grada Cairns (Kerns), gde je za 24 sata palo između 100 i 200mm kiše, ponegde između 200 i 500mm, lokalno i više, uz maksimum od čak 624mm na jednom lokalitetu prema preliminarnim podacima, što je 2. najveća decembarska količina padavina za 24 časa u Australiji od kad se vrše merenja.

 

 

Obilna kiša za kratko vreme donela je poplave, a vetar je pričinio štetu – obaranje grana i stabala, oštećenja na dalekovodima... Neke deonice su bile zatvorene zbog vode i stabala na putevima, a preko 40.000 domaćinstava i objekata je ostalo bez struje. Lokalni aerodromi su bili zatvoreni za vreme oluje.

 

 

Neki meštani su se evakuisali pre oluje, a bilo je i poziva građana hitnim službama za asistenciju u evakuaciji, koje je ugrozila poplava. Stanovništvu se savetuje da se ne kreće kroz poplavnu vodu, zbog opasnosti od krokodila i zmija.

 

 

Tropski ciklon je oslabio prilikom prelaska sa toplog Koralskog mora na kopno Australije, ali se ciklon sporo premešta, pa se rizik od obilnih padavina nastavlja. Prema trenutnim prognozama, ciklon će se premeštati prema Karpentarijskom zalivu na severu Australije, gde bi ciklon mogao ponovo da ojača.

Podsetimo se i nekih ranijih objava: u Španiji su izmerene rekordno visoke temperature za decembar, jug SAD se našao na udaru razornih tornada, jesen 2023. godine je bila najtoplija u Srbiji i Beogradu od kad se vrše merenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike