Skandal u državnom vrhu Japana: Četiri ministra podnela ostavku, a ovo je razlog

14.12.2023

07:33

0

Posle ostavki, vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) u kabinetu nema predstavnika svoje najveće i najmoćnije frakcije

Skandal u državnom vrhu Japana: Četiri ministra podnela ostavku, a ovo je razlog
Japanski premijer Fumio Kišida - Copyright Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Četiri ministra u japanskoj vladi podnela su danas ostavku zbog skandala sa prikupljanjem novčanih sredstava u koji je umešana najmoćnija frakcija vladajuće stranke, prenosi BBC.

Posle vesti da je više od 500 miliona japanskih jena, odnosno 3,1 miliona evra nestalo iz partijskih fondova u periodu od pet godina, od 2019. do do 2022. godine, ostavku je podneo glavni sekretar kabineta i glavni portparol vlade Hirokazu Macuno, koji je često smatran desnom rukom premijera Japana Fumija Kišide i licem njegove vlade.

Takođe, ostavke su podneli i ministar privrede i industrije Jasutoši Nišimura, ministar unutrašnjih poslova Džunji Suzuki i ministar poljoprivrede Ičiro Mijašita, a očekuje se da će do kraja dana biti objavljeno ko će ih zameniti.

Pored toga, pet viših zamenika ministara i jedan parlamentarni zamenik ministra iz Abeove frakcije takođe su dali ostavku.

Posle ostavki, vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) u kabinetu nema predstavnika svoje najveće i najmoćnije frakcije.

Tokijski tužioci pokrenuli su istragu o korupciji, izvestio je Nikkei.

Smenu ministara umešanih u politički skandal prikupljanja novčanih sredstava za najveću frakciju unutar vladajuće stranke, Kišida je najavio juče, a Japanska agencija Kjodo prenela je, pozivajuće se na neimenovane, dobro upućene izvore, da će Macunu zameniti bivši ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

Rejting vlade japanskog premijera Kišide opada, pošto je podrška javnosti vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji (LDP), koja je na vlasti gotovo neprekidno od 1955. godine, pala ispod 30 odsto, prvi put od 2012. godine, prema istraživanju NHK-a objavljenom u utorak.

U sredu je Donji dom Japana odbacio zahtev za izglasavanje nepoverenja kabinetu Kišide.
LDP bi trebalo da održi izbore za rukovodstvo sledećeg septembra, dok su opšti izbori zakazani za 2025. godinu.

Bonus video:

 



 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike