Nekad kralj, danas prosjak! Zelenski kumio i molio za "Patriote", dočekao ga hladan odgovor: "Dosadio im je!"

13.12.2023

21:47

0

Autor: M. Vu.

Više od polovine Amerikanaca, bez obzira na ideološku pripadnost, smatra da su SAD do sada učinile dovoljno za Ukrajinu

Nekad kralj, danas prosjak! Zelenski kumio i molio za "Patriote", dočekao ga hladan odgovor: "Dosadio im je!"
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Virginia Mayo, File

Vladimir Zelenski se ovog utorka obratio članovima američkog Kongresa u pokušaju da sve skeptičnijim republikancima objasni da bez neupitne podrške SAD Kijev neće moći da nastavi otpor ruskoj vojsci, čiji napredak na ukrajinskom ratištu bi mogao da produži.

Za razliku od prošlog puta, kada su ga američki predstavnici dočekali kao heroja i čak nekoliko puta prekidali njegov govor pred Kongresom kako bi mu uputili ovacije, ovoga puta su bili znatno ravnodušniji, čime su još jednom naglasili više nego očiglednu promenu u javnosti.

Prema najnovijoj anketi CNN-a, više od polovine Amerikanaca, bez obzira na ideološku pripadnost, smatra da su SAD do sada učinile dovoljno za Ukrajinu i da bi Bajdenova administracija trebalo da počne da menja pravac po pitanju rata tamo. Radikalna frakcija Republikanske partije, koja de fakto kontroliše Predstavnički dom, ne želi da odobri novi paket pomoći Ukrajini bez radikalne reforme migrantske politike.

To je ukrajinskom predsedniku naglasio novi šef tog tela Majk Džonson, sa kojim se Zelenski sastao. Nakon Predstavničkog doma, Zelenski se sastao sa liderom demokratske većine u Senatu Čakom Šumerom i liderom republikanske manjine Mičem Mekonelom. Naime, zatražio je od njih novu pošiljku naoružanja, ističući da bez „američkih raketa Patriot neće moći da ostvari nikakve dobitke na ratištima“.

Profimedia
 

Nekoliko umerenih članova Kongresa zatražilo je od Zelenskog da pojasni definiciju „pobede“ u ovom trenutku, s obzirom na to da kontraofanziva nije postigla očekivane rezultate – da li je to održavanje sadašnjeg statusa kvo ili Kijev i dalje veruje da je može da osvoji „otpisani“ Donbas i Krim. Posle Kongresa Zelenski je otišao u Belu kuću gde se sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom.

- Drago mi je što ste sa nama jer smo mi i dalje uz vas. Ne gubi nadu! – poručio je Bajden Ukrajincima.

Pregovori koje zvaničnici njegove administracije trenutno vode sa republikancima veliki su test njegove stvarne moći. Pored neuspeha pregovora i nemogućnosti isporuke vojne pomoći neprijatelju, to bi ozbiljno ugrozilo Bajdenovu reputaciju, kao i ugled Amerike na globalnoj sceni, a samu Ukrajinu dovelo bi u opasnost, koja (previše) zavisi od Američko oružje, bez kojeg gotovo da nema šanse da se odupre neprijatelju.

AP Photo/Evan Vucci
 

Prema podacima Instituta Kil, SAD su Kijevu isporučile polovinu korišćene vojne opreme od februara 2022. godine. Upravo zato što, ukoliko bi se Vašington povukao u ovoj fazi sukoba, nijedna druga zapadna država ne bi mogla efikasno da popuni nastali vakuum, a Ukrajina bi ostala sama na vetru. Da situaciju smatraju ozbiljnom, potvrdili su i Bajdenovi najbliži saradnici. "Vol strit Džurnal" pod uslovom anonimnosti signalizira da su spremni na novi set ustupaka kako bi se postigao kompromis u foto finišu. Krajem ove nedelje, naime, Kongres se privremeno raspušta zbog božićnih praznika. Navodno, na stolu je i predlog da se drastično ograniči mogućnost podnošenja zahteva za azil na južnoj granici SAD uz zakonsko izuzeće. Ideja je prihvatljiva za demokrate ako pravni jezik dovoljno pametno definiše predmetnu odredbu da se može primeniti samo u izuzetnim slučajevima.

Treba napomenuti da je Bajdenov državni sekretar Entoni Blinken ovog vikenda pronašao rupu u zakonu, odnosno izuzeće koje mu je omogućilo da zaobiđe Kongres i isporuči neophodnu pošiljku pomoći Izraelu. Njegov potez razbesneo je američke predstavnike, pa i one iz Demokratske stranke, zbog čega će predsednik, ali i Stejt department, toj opciji pristupiti sa velikim oprezom. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike