Kriza u Kanadi - sve manje stambenog prostora, a cene paprene! Trudoova vlada oživljava posleratnu strategiju ekonomične gradnje stanova

12.12.2023

23:07

0

Najavljen je niz mera, uključujući plan za pretvaranje federalne imovine u nove stambene objekte i prenamenu javnih objekata u stambene objekte

Kriza u Kanadi - sve manje stambenog prostora, a cene paprene! Trudoova vlada oživljava posleratnu strategiju ekonomične gradnje stanova
Toronto - Copyright Toronto/Foto: Pixabay

Kanada planira da oživi strategiju brze i ekonomične gradnje stanova po unapred odobrenom dizajnu uvedenu posle Drugog svetskog rata, u nastojanju da se uhvatiti u koštac sa aktuelnom krizom povećanja cena stambenog prostora koja je nanela ozbiljnu štetu popularnosti premijera Džastina Trudoa.

Kanadski ministar za stambena pitanja Šon Frejzer izjavio je danas da će u januaru početi konsultacije o oživljavanju državne strategije povoljne izgradnje stanova koja je primenjivana u periodu od 1950-ih do 1970-ih kada je porasla potražnja za stanovima nakon što su se kanadski vojnici vratili iz rata, prenosi Rojters.

- Nameravamo da obnovimo ove lekcije iz naših istorijskih knjiga i primenimo ih u 21. veku - rekao je Frejzer na konferenciji za novinare u Otavi pokazujući novinarima katalog unapred odobrenih arhitektonskih nacrta iz 1954. godine.

Kanada se suočila sa porastom broja stanovnika zbog povećanja broja imigranata, ali pristupačnost stambenom prostoru se dodatno pogoršala tokom pandemije koronavirusa kada su cene stanova skočile.

Lider opozicione Konzervativne stranke Pjer Pualijevr optužio je Trudoa za nedovoljnu ponudu stambenog prostora i preuzeo vođstvo u istraživanjima javnog mnjenja uoči izbora 2025. godine.

Kao odgovor, Trudoova liberalna vlada je najavila niz mera, uključujući plan za pretvaranje federalne imovine u nove stambene objekte i prenamenu javnih objekata u stambene objekte.

AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez
Džastin Trudo

Prošlog meseca zvanična Otava je takođe uvela poreske olakšice za iznajmljivanje stanova ograničavajući porez na dobit od kratkoročnih iznajmljivanja preko platformi Airbnb i VRBO.

Kanadska stambena agencija predviđa da će se stambeni fond povećati na blizu 19 miliona stambenih jedinica do 2030. godine pod uslovom da se ne smanji trenutna stopa izgradnje novih stanova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike