Zelenski bi ove nedelje mogao da ostane bez podrške dva ključna saveznika

11.12.2023

15:03

0

Politički rivali su počeli otvoreno da kritikuju Zelenskog

Zelenski bi ove nedelje mogao da ostane bez podrške dva ključna saveznika
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, ove nedelje bi mogao da izgubi dva glavna saveznika - EU i SAD, prenosi "Fajnenšel tajms" (FT).

Zapadni političari više ne mogu da se slože oko slanja dodatne pomoći Kijevu, pogotovo u jeku rata Izraela i Hamasa.

- Zelenski bi ove nedelje mogao da doživi da dva ključna saveznika odbiju da pružaju finansijsku pomoć - navodi medij.

Zelenski će 12. decembra posetiti Vašington kako bi razgovarao sa predsednikom Džoom Bajdenom o daljoj saradnji.

AP Photo/Evan Vucci, File
Vladimir Zelenski i Džo Bajden

Politički rivali otvoreno kritikuju Zelenskog

Vojni i civilni ukrajinski zvaničnici, ali i savetnici za komunikacije u predsedničkom kabinetu smatraju da komunikaciona strategija zvaničnog Kijeva stvara neslaganje između predsedničke administracije i vojnog rukovodstva.

To su ocenili na osnovu toga što je Ukrajina ove godine imala malo vojnih uspeha, a zapadna vojna i politička podrška zvaničnom Kijevu jenjava.

Politički rivali su počeli otvoreno da kritikuju Zelenskog, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nedavno je optužio predsednika za autoritarizam.

Zelenski se i dalje svakodnevno obraća naciji hvaleći ukrajinske vojne snage, slaveći napredovanja na linijama fronta, potvrđujući odlučnost u suočavanju sa ruskom vojskom.

Njegova poruka je uvek praćena pokličem "idemo napred", sa ciljem da se održi optimizam i u Ukrajini i u inostranstvu.

AP Photo/Virginia Mayo, File
 

- U komunikacije moramo dodati više realizma. Moramo da budemo hrabri u vezi sa tim kao što smo bili 24. februara prošle godine - rekla je neimenovana osoba upoznata sa strategijom komunikacija predsedničkog kabineta.

U međuvremenu, ukrajinski vojni lideri ukazuju da zvanične poruke o situaciji na terenu više nisu ubedljive i kao takve više ne motivišu ni Ukrajince ni zapadne partnere.

Zelenski ipak smatra da su optimistične poruke jedini način da se otklone ili umanje sumnje i u zemlji i u inostranstvu i osnaži poverenje ukrajinske privrede koja je vitalni izvor poreskih prihoda koji se koriste za ratne napore.

"Nema mesta optimizmu"

Razlike su izbile na videlo prošlog meseca, kada je najviši ukrajinski general Valerij Zalužnji rekao za ugledni britanski nedeljnik Ekonomist da je kopneni rat u "zastoju".

AP Photo/Vadim Ghirda
Ukrajinska kontraofanziva nije imala većih uspeha

Njegova iskrenost iznenadila je mnoge Ukrajince, a neki zapadni lideri su čak pozvali Kijev da provere da li to znači da su pregovori sada prioritet, kaže jedna ukrajinska zvaničnica.
Irina Zolotar, savetnica i šefica biroa za komunikacije bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, rekla je da je strategija optimizma u početku funkcionisala, pomažući

Ukrajincima da veruju u sebe i svoju sposobnost da se odupru invaziji, ali takav optimizam sada kreira zbunjujući narativ.

Prema njenim rečima zbog ovakve strategije državnih komunikacija javnost na Zapadu počinje da se pita zašto i dalje davati novac poreskih obveznika ako je Ukrajina uvek "na korak do pobede".
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike