Razbijena kriminalna mreža: Španija i Italija sa Evropolom zaplenile 260.000 litara pokvarenog maslinovog ulja, uhapšeno 11 osoba

08.12.2023

16:19

0

U okviru borbe protiv prehrambenih prevara, istražitelji su identifikovali upotrebu tzv. "lampante ulja", koje su kriminalci koristili da razblaže svoj proizvod

Razbijena kriminalna mreža: Španija i Italija sa Evropolom zaplenile 260.000 litara pokvarenog maslinovog ulja, uhapšeno 11 osoba
Europol u insekciji "biznisa" sa maslinovim uljem - Copyright Printscreen Twitter/Europol

Španska Civilna garda, zajedno sa italijanskim karabinijerima i agencijom Evropol, sprovela je akciju hapšenja 11 osoba i zaplenila više od 260.000 litara maslinovog ulja za koje je utvrđeno da je "neprikladno za konzumaciju", saopštile su tri policijske agencije.

U koordinisanoj operaciji tokom novembra španski i italijanski organi sproveli su pretrese na različitim lokacijama. U blizini grada Sijudad Real u Španiji uhapšeno je 11 osumnjičenih, a pronađeno je 12 buradi sa 260.000 litara "pokvarenog ulja", kako se navodi u zvaničnom saopštenju.

Policija je takođe konfiskovala četiri vozila, 91.000 evra u gotovini, kao i digitalne i fizičke dokaze, uključujući fakturne dokumente i imejlove.

 

 

U italijanskim regionima Siciliji i Toskani istražitelji su pregledali tri fabrike ulja koje su bile sumnjive u vezi sa nelegalnim praksama. Tokom ovih pretraga prikupljeni su fiskalni dokumenti, liste klijenata, uzorci ulja, a jedna kompanija je kažnjena zbog nepravilnog označavanja svojih proizvoda.

Evropol je poslao specijalistu u Španiju sa mobilnom kancelarijom kako bi omogućio brze pretrage baza podataka agencije.

U okviru borbe protiv prehrambenih prevara, istražitelji su identifikovali upotrebu tzv. "lampante ulja", koje su kriminalci koristili da razblaže svoj proizvod. "Lampante ulje" karakteriše visok nivo kiselosti, neželjen ukus i izrazito neprijatan miris, što ga čini nepogodnim za konzumaciju, istakla je policija. Ovaj termin potiče od njegove primene kao goriva u uljanim lampama.

 

 

Različiti faktori, uključujući opštu inflaciju cena, smanjenje proizvodnje maslinovog ulja i povećanu potražnju, stvorili su povoljno okruženje za prevare proizvođača. Kriminalci su, mešajući maslinovo ulje za potrošače sa nižim kvalitetima ulja, mogli da nude konkurentne cene i infiltriraju se u legalne lance snabdevanja, upozorava policija. Ova nelegalna praksa ne samo da predstavlja rizik po javno zdravlje, već i podriva poverenje potrošača, što može imati dalje ekonomske posledice, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike