Evropska komisija predložila novo krivično delo, zemlje EU se već bune: Tradicionalni pogledi na seksualnost na udaru zakona?

08.12.2023

12:47

0

EK izdvaja dodatna sredstva za jačanje bezbednosti, posebno oko crkava i sinagoga, i radi na kodeksu ponašanja za onlajn platforme i pojačava nadzor na internetu

Evropska komisija predložila novo krivično delo, zemlje EU se već bune: Tradicionalni pogledi na seksualnost na udaru zakona?
AP22130584360012 - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

U Evropskoj komisiji zvone alarmi zbog porasta govora mržnje usmerenog protiv Jevreja i Muslimana, a sada se pažnja usmerava i na govor mržnje vezan za pol i seksualnu orijentaciju. Izvršni organ EU poziva članice da takav govor mržnje tretiraju kao krivično delo na evropskom nivou.

Nakon napada Hamasa 7. oktobra Brisel beleži "zabrinjavajući porast" neprijateljskih stavova i zločina prema Jevrejima i Muslimanima, ističe evropski komesar za migracije Margaritas Šinas.

- Moramo reći ne svim oblicima nasilja i mržnje, bilo da je reč o antisemitizmu, islamofobiji ili bilo kom drugom obliku rasizma i diskriminacije - naglašava on.

Evropska unija podrazumeva govor mržnje kao uvrede, pretnje, širenje lažnih vesti i nasilje. Ustav EU naglašava da su "poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava manjina", temeljne evropske vrednosti. Međutim, sadašnje stanje u Briselu smatra se nespojivim sa tim vrednostima.

Komisija zato izdvaja dodatna sredstva za jačanje bezbednosti, posebno oko crkava i sinagoga, te radi na kodeksu ponašanja za onlajn platforme i pojačava nadzor na internetu. Ipak, za implementaciju ovih mera potrebna je saglasnost država članica EU i Evropskog parlamenta.

Komisija, takođe, poziva članice da izraze mržnje i zločine iz mržnje uvrste u kategoriju evropskih zločina. Pored Jevreja i Muslimana, fokus se stavlja i na diskriminaciju zasnovanu na etničkoj pripadnosti, religiji, polu i seksualnoj orijentaciji.

Profimedia
 

U decembru 2021. Komisija je već predložila proširenje liste EU zločina, uključujući sve oblike zločina iz mržnje "na osnovu etničke pripadnosti, religije, pola i seksualne orijentacije," što bi se dodalo u Član 2 Ustava EU. Međutim, promena Ustava zahteva jednoglasnu podršku svih država članica, a neke od njih u Savetu već blokiraju ovaj predlog.

U Evropskom parlamentu se obnavlja inicijativa da se govor mržnje zasnovan na "polu i seksualnoj orijentaciji" smatra krivičnim delom na nivou EU. O ovoj inicijativi će se glasati u Strazburu.

Holandski poslanik Evropskog parlamenta Bert-Jan Ruisen upozorava na moguće posledice ovakvih mera. On navodi da bi se uskoro moglo desiti da izražavanje stava koji nije u skladu sa liberalnim moralom bude tretirano kao govor mržnje i kažnjivo. Ruisen podseća na slučaj finske poslanice Pjajvi Rjasjanen, koja je oslobođena optužbi za klevetu protiv homoseksualaca. On smatra da bi kriminalizacija govora mržnje na osnovu pola i seksualne orijentacije mogla dovesti do toga da hrišćani u EU budu kažnjavani zbog izražavanja svojih stavova o braku kao zajednici između muškarca i žene.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike