Dok Ursula priča i glumi da je lider, njeni saradnici pletu: Ko još shvata ozbiljno predsednicu Evropske komisije!? (VIDEO)

17.09.2023

16:02

0

Ursula fon der Lajen sebi često daje za pravo da kritikuje druge uključujući i našu zemlju, dok sama ničim nije zaslužila da se nađe na poziciji na kojoj se nalazi

Dok Ursula priča i glumi da je lider, njeni saradnici pletu: Ko još shvata ozbiljno predsednicu Evropske komisije!? (VIDEO)
Tan2022-4-5_152814409_10 - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Ursula fon der Lajen, samozvana liderka Evropske Unije, postaje sve više predmet podsmeha i pitanja o svom stvarnom značaju.

EU, nekada poznata po ozbiljnim političkim odlukama, sada se pretvorila u igralište na kojem se ne događa ništa značajno, dok se u svetu dešavaju tektonske geopolitičke promene. Poslednja epizoda "pletenja" u Evropskom parlamentu, u kojoj je evropska komesarka za unutrašnje poslove, Ilva Johanson, uhvaćena kako plete tokom govora predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, samo je kap u moru komičnih trenutaka iz nekada moćne EU.

 

 

Dok je fon der Lajen glumila ozbiljnost i značaj svojih reči, njena koleginica Ilva Johanson je bila dokaz koji je otkrio da su zvaničnici EU, čak i oni koji su zaduženi za bezbednost građana EU, apsolutno nezainteresovani za mišljenje predsednice Evropske komisije. Ilva je svojim pletenjem skrenula pažnju na nešto što mnogi osećaju - da Ursula i njeni saradnici ne zaslužuju ozbiljnost koju im se pridaje.

Ursulu niko nije birao

Pitanje koje se postavlja je sledeće: da li EU zaista ima vođu ili samo glumca na sceni? Ursula fon der Lajen, uprkos svojoj tituli, nije izabrana demokratskim putem. Umesto direktnih izbora građana EU, postavljena je na mesto predsednika Evropske komisije od strane političkih lidera kao što je nekada bio slučaj u SSSR-u koji, svakako, nije bio primer oaze demokratije. Ovaj proces postavljanja na vlast, koji je daleko od demokratičnosti i transparentnosti, izaziva ozbiljne sumnje u legitimitet fon der Lajenove i njenih kolega.

Napokon, Ursula fon der Lajen sebi često daje za pravo da kritikuje druge uključujući i našu zemlju, dok sama ničim nije zaslužila da se nađe na poziciji na kojoj se nalazi. Time se došlo u paradoksalnu situaciju da osoba, koju niko nije birao i podržao, kritikuje zemlje u kojima se vlast bira na legalnim i legitimnim izborima.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Kao što je to često slučaj sa ljudima koji se nađu na visokim pozicijama, a da to ničim nisu zaslužili, fon der Lajenova često pokazuje izrazitu nadmenost i samopouzdanje koje nije opravdano njenim nedemokratskim putem do vlasti. To baca senku na njenu sposobnost da bude vođa bilo čega, a naročito jedne ozbiljne organizacije kao što je EU. Postavlja se pitanje kako možemo očekivati da je bilo ko ozbiljno shvata i poštuje kada je sam njen legitimitet upitan?

Evropskoj uniji potreban lider

U zaključku, Ursula fon der Lajen ostavlja mnogo pitanja bez odgovora. Njeni pokušaji da igra liderku samo su komični u kontekstu nedostatka demokratskog legitimiteta. Možda bi bilo vreme da se Ursula i njeni saradnici okrenu ozbiljnijem radu, umesto da glume vođe dok ceo svet vidi da ih ni njihovi saradnici ne shvataju ozbiljno.

Evropska unija, u ovim turbulentnim vremenima, zahteva lidera koji će je voditi s ozbiljnošću i odgovornošću, a Ursula fon der Lajen se mora suočiti s činjenicom da to nije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike